„Nightfever“, večer otvorenih vrata crkava, večer u čijem srcu je „groznica“ navještaja Božje ljubavi prema svakom čovjeku, održana je u četvrtak, 4. kolovoza u crkvi Male braće u Dubrovniku.

 

Večer koju su većim dijelom animirali mladi volonteri Dubrovačke biskupije uz članove Vijeća za mlade započela je misnim slavljem koje je predvodio don Hrvoje Katušić, svećenik Dubrovačke biskupije na studiju u Rimu. Don Hrvoje je u propovijedi, uz ostalo, podsjetio i da se „Nightfever“ održava u Dubrovniku na blagdan sv. Ivana Marije Vianneja, arškog župnika, zaštitnika svećenika koji nije baš imao velike sposobnosti za učenje, ali je na kraju postao svetac.

 

Govoreći o pročitanom evanđeoskom ulomku okupljenim vjernicima je skrenuo pozornost na različite susrete Isusa i Petra i na dvije krajnosti. S jedne strane Isusove riječi Petru da će on biti stijena na kojoj će sagraditi Crkvu, a s druge strane zatajenje Isusa od strane tog istog Petra u trenucima Isusove muke.

 

Propovjednik je istaknuo kako Isus za svoje učenike uzima one koji nisu savršeni, koji imaju grijeha i karakternih manjkavosti, te da se nitko ne smije osjetiti isključenim i nevažnim. Jer Gospodin svakoga treba da preko njega dopre do drugih ljudi, poručio je.

 

Nakon mise „Nightfever“ je nastavljen klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u zamračenoj crkvi u kojoj je osvijetljena bila samo pokaznica. Mladi ispred crkve na info pultu su davali informacije prolaznicima o tome što se događa u crkvi, a onima koji su željeli ući i vidjeti pružali su svijeće koje su onda oni mogli zapaliti i ostaviti pred Presvetim. Taj čin sabranosti, dok su u redu u crkvi čekali da mogu zapaliti svijeću i pokloniti se pred Presvetim, pratio je pjevanje i sviranje meditativnih pjesama, čitanja biblijskih tekstova na više jezika, razmatranja i molitve, trenuci tišine i sabranosti. Tijekom večeri posjetiteljima koji su u velikom broju i ove godine ušli u crkvi i zapalili svijeću na raspolaganju je bilo više svećenika za razgovor i ispovijed.

 

Mladi su također turistima koji su ulazili u crkvu uz svijeće ponudili i biblijske rečenice ispisane na papirićima na njihovom jeziku, koje su oni mogli izvući iz košara i ponijeti sa sobom. Treći dubrovački „Nightfever“ pokazao je i ove godine kako postoji potreba za ovakvim sadržajima za vrijeme turističke sezone.

 

Međunarodni projekt "Nightfever" pokrenut je 2005. godine u Kölnu nakon Svjetskog dana mladih, a u Dubrovniku je prvi put održan 1. kolovoza 2013. godine i od tada se organizira svake godine.

 

Angelina Tadić/Dubrovačka biskupija