Igralište pored dubrovačke Gimnazije, osim što je u poprilično lošem stanju, može poslužiti i kao ogledni primjer nekih nelogičnih odnosa u samome Dubrovniku. Ukratko, igralište Gimnazije, čiji je osnivač Županija dubrovačko-neretvanska uređuje Grad Dubrovnik, što dakako samo po sebi nije logično.

 

Vijećnik Mario Tevšić (HNS) pitao je na sjednici Županijske skupštine župana Nikolu Dobroslavića je li se s tim igralištem nešto namjerava učiniti, odnosno rekonstruirati ga, a župan mu je odgovorio "kako zahtjev za obnovom mora doći sa strane same škole", ističući kako će se to "ipak provjeriti i sa strane Županije".

 

Naravno da župan Dobroslavić zna da Grad Dubrovnik uređuje navedeno igralište, ali očito to i ne želi priznati, odnosno naglas izgovoriti. Nije tajna da Županija ne pliva u novcu, povrh svega sada upravljaju Općom bolnicom Dubrovnik pa se svako ulaganje dodatno mora razmotriti.

 

Naravno, može se postaviti i pitanje je li Grad Dubrovnik odabrao sanaciju ovoga igrališta upravo kako bi dokazao "nemoć" Županije? No, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić napominje kako "Grad Dubrovnik ne gleda strogo po pitanjima nadležnosti".

- Imamo proračun koji to može podnijeti. Stoga, prihvatili smo inicijativu Gimnazije, prije toga primjerice inicijativu Muškog đačkog doma pa uredili ondašnje igralište, sad prihvatili inicijativu da se uredi igralište Pomorske škole. Dakle ne gledamo strogo prema nadležnostima, polazimo od toga da se sukladno mogućnostima urede dječja igrališta računajući da se tu ne igraju samo djeca škola nego i iz obližnjih kvartova. - istaknuo je Katičić.

 

No, zapravo u ovom kontekstu ključne su njegove riječi o "zahtjevu Gradu od strane Gimnazije", a koji je eto očekivao župan Nikola Dobroslavić. Teško je očekivati da ga u zadnjih nekoliko godina nije niti dobio. Ipak, ravnateljica Gimnazije Katarina Tolja na pitanje je li Gimnazija zapravo uputila zahtjev Županiji odgovorila je:

- Obnova igrališta započela je prije mog dolaska te je ista pri kraju, a novac je već odavno osiguran u proračunu Grada te stoga ne razumijem pitanje koje ste mi postavili. Kako Gimnazija skrbi o kvalitetnoj opremljenosti i sigurnosti svojih prostora te ih nesebično ustupa svoj djeci Grada, tako je slučaj i s ovim igralištem. - napomenula je Tolja, očito smatrajući kako je samorazumljivo da Grad uređuje igralište.

 

No, recimo, ona Gradu zamjera što nisu osigurani prostori za učenike osmih razred OŠ Marina Getaldića.

- Uvelike bi pomoglo kada bi Grad čim prije osigurao prostore za osme razrede OŠ Marin Getaldić u Ulici Ilije Sarake koju najavljuje već godinama te bi u tom slučaju Gimnazija na puno lakši način održavala nastavu i osigurala učenicima kvalitetne prostore i kabinete te jednosmjensku nastavu. - njezine su riječi.

 

Dakle, istovremeno ravnateljica Gimnazije ne razumije pitanje "je li se Županiji poslao zahtjev za obnovom igrališta", što jest nadležnost Županije, a opet zamjera Gradu neispunjenje onoga što je njegova nadležnost, iako taj isti Grad Dubrovnik zapravo ispunjava obaveze Županije oko samoga igrališta.

 

Inače, ravnateljica Tolja stupila je na dužnost u siječnju, a proračunska sredstva Grada Dubrovnika za obnovu igrališta osigurana su još prije toga. Stoga, ona nije niti mogla slati zahtjeve Županiji ili upućivati na stanje igrališta, a bivša garnitura na čelu ove škole očito je procijenila gdje su im otvorena vrata. U tom smislu, ravnateljicu Tolju treba opravdati, no to ne mijenjana činjenicu kako su u ovom slučaju čini se "pobrkani lončići" i kako ovaj primjer gimnazijskog igrališta govori o nekim besmislenim odnosima između Grada, Županije i škole.

 

UREĐENJE PODLOGE OVISI O GRADNJI NOVE ŠKOLSKE DVORANE

 

A u kakvom je stanju sama obnova igrališta?

 

Pročelnik Katičić je napomenuo kako je uređen prilaz samome igralištu, kako su postavljeni rukohvati na prilazu iza stare gimnazijske sportske dvorane, ističući da je uređen i okoliš ispod dvorane. Dakle, tu se radi o prvoj fazi rekonstrukcije koja je vrijedna 165 tisuća kuna.

agimn1

Druga faza je pak i najvažnija, odnosno podrazumijeva uređenje podloge na igralištu, koje je u groznom stanju te doslovno može izazvati lomove nogu i ruku. No, toj fazi radova ne može se pristupiti zbog najave o gradnji nove sportske dvorane.

- Ukoliko bi se dvorana izgradila nema potrebe za igralištem, odnosno ona bi bila na tom mjestu, a igralište bi bilo na njezinom krovu. Stoga, u dogovoru s Gimnazijom smo rekonstrukciju zaustavili da vidimo s novom Vladom hoće li se projekt pokrenuti. Ukoliko ništa ne bude po tom pitanju onda bi riješili podlogu. - rekao je Katičić.

 

O sportskoj dvorani ravnateljica škole Katarina Tolja napomenula je da se "iskreno nada da će u što skorijem roku doći do realizacije i projekta izgradnje sportske dvorane Gimnazije Dubrovnik za koju je pribavljena kompletna dokumentacija te je aplicirano na fondove EU, koja će se nalaziti na tom prostoru i služiti svim mladim ljudima našeg Grada."

 

Inače, dodala je kako je postojeća sportska dvorana obnovljena od strane Županije, napominjući kako je ona u dobrom stanju.