Petak, 07 Lipanj 2024 20:06

„LIGHT SURF CASTING”, IDEALNA TEHNIKA ZA UDIČARENJE S JADRANSKE OBALE (1)

Piše:

Tijekom najhladnijeg dijela godine zbog niskih temperatura, u turističkoj sezoni zbog gužve, a tijekom cijele godine zbog sve intenzivnijeg lova u plićacima te nasipanja i betonizacije, većina se priobalnih riba sezonski ili čak za stalno sve više udaljava od kopna. Da bi ostvarili ulov, ribolovci koji love s obale zbog tih su razloga prisiljeni mamce odbacivati sve dalje i dalje. Posljedica toga je pojava novih tehnika lova i njima odgovarajućih alata. Između ostalih, tako je nastao „surf casting“, tehnika i odgovarajuća oprema za ribolov na dnu vrlo dalekim bacanjem prirodnih mamaca.

Osmišljeni su za srednji i teški ribolov na položitim pjeskovitim obalama Atlantika, gdje je mamce potrebno odbacivati i 200 metara daleko. No, za ribolov s mediteranskih obala, koje strmije od atlantskih poniru u more pa su ribe uz njih bliže kopnu, ta se oprema pokazala prejakom i preteškom. Zato se prije petnaestak godina počelo s proizvodnjom manje snažne i puno osjetljivije, „light surf casting“, opreme za ribolov dalekim bacanjem mamaca.

S jadranskih obala opremom za „light surf casting“ najbolje je loviti na srednjim, daljinama između 50 i 70 do 80 metara. Ta tehnika nije toliko selektivan kao klasični „surf casting“, odnosno može se obavljati sa više, manje svih obala, od onih s plitkom vodom do dubokih, od pjeskovitih do miješanih ili šljunkovitih. Prakticirati se može i tamo gdje nema uvjeta za klasični „surf“- uz umetne tvorevine poput molova i zidanih obala, prirodnih kamenitih obala. Uspješna je i na ušćima, pogotovo tamo gdje se vode smiruju. Loviti se može na plažama, između kamenitih rtova na krajevima većih uvala.

Najbolji ulovi ovom tehnikom postižu se na mješovitom dnu gdje ima usamljenih stijena, udubljenja, procijepa, morskih struja i livada. Dobro se može loviti i na kamenitom škrapastom dnu, ali uz često mijenjanje pribor koji zapinje.

Odlučujuću ulogu u uspješnosti ribolova ima osnovni dio „lihgt surf casting“ opreme- štap. Kao i klasični „surf“, najčešće je dugačak između 360 i 420 cm, srednje ili spore akcije. Zbog lakšeg transporta mora biti višedijelan, najčešće teleskopski. Izrađuje se od ugljičnih vlakana pa je vrlo lagan, neki modeli teže i manje od 300 grama.

light surf casting 070624 2 min

Da bi bili tako lagani štapovi moraju biti šuplji, ali su im vršnjaci, vrhovi, obvezno puni. I vršnjaci se izrađuju od ugljičnih vlakana, izrazito su osjetljivi pa su u stanju registrirati i najmanji pomak na drugom kraju strune bez pružanja otpora koji može izazvati sumnje kod vrsta koje su osjetljive na njega kao što je komarča. Većina ovih štapova danas se proizvode u dvije skupine raspona snage, težine bacanja. Prvi snage 60 do 120 grama, a drugi, „ultra light surf casting“ štapovi, 40 do 80 grama.

Svi oni omogućuju korištenje finih struna, laganih završnjaka (sistema) sa smanjenom težinom utega za maksimalnu diskreciju na dnu. Njihovo prilično nježno bacanje omogućuje ribolov osjetljivim mamcima i na udaljenostima do 100 metara bez mijenjanja njihovog integriteta ili prezentacije.

Najbolje je imati po jedan štap svake kategorije težine bacanja. Veoma je važno da s njim bude uravnotežena rola pa ovisno o jačini i težini štapa treba koristiti role veličine od 4000 ili 5000 do 7000 ili 8000. Jasno, najbolje one posebno pravljene za „surf casting“, s velikim plitkim kalemom koji omogućuju lako postizanje željene daljine odbačaja, ali i s velikom brzinom povlačenja, od 90 do 100 cm po okretaju ručice. Rola mora biti robusna i pouzdana, s preciznom kočnicom, ne teža od 400 do 550 grama. Dobro je ako rola ima zamjenski kalem kako bi se brzo moglo mijenjati promjer osnovne strune i tako brzo prilagodilo uvjetima ribolova.