Petak, 14 Lipanj 2024 21:05

„LIGHT SURF CASTING”, IDEALNA TEHNIKA ZA UDIČARENJE S JADRANSKE OBALE (2)

Piše:

Za osobito uspješan ribolov s obale u ribama najbogatijem priobalnom pojasu na Jadranu, onom 50 do 80 metara od kopna, osim „light surf casting“ štapa i role, o kojima smo pisali prije tjedan dana, potrebno je još specijalne opreme.

Tako je osnovnu strunu umjesto od najlonske najbolje izraditi od „fluorocoating“, najlonske strune presvučene „FC“, fluorougljikom, jer je ta struna čvršća i bolje klize pa omogućuju dalje odbačaje od najlonskih struna. Uobičajene je korištenje strune promjera 0,28 mm, ali ovisno uvjetima ribolova, odnosno stanju mora, vrsti dna, raspoloženju riba i drugome, može se koristiti struna promjera tek 0,24 mm, ali i debela 0,30 mm.

Za razliku od klasičnog „surf casting“, u „light“ ribolovu najčešće se koriste klizne montaže jer manje od ostalih zapinju za dno, ali i pružaju najmanji otpor ribi pri uzimanju mamca. Klasična montaža, završnjak tipa očenaš, „pater noster“, s utegom fiksiranim na kraju predveza i jednim ili dva kratka priveza poviše njega, pokazao se najboljim kada se ribolov odvija sa štapom u ruci te kada se love sitnije, ali brojnije ribe. Također, najbolje je rješenje i za lov u uzburkanom moru te kad ribe odlučno i agresivno napadaju mamce. Dobro ga postaviti umjesto kliznog i kada se unatoč napadima kliznim ne ostvaruju ulovi.

lightsurf140624 2 min

U osnovi vrlo jednostavnu kliznu, montažu s olovnicom na osnovnoj struni za „light surf casting“ treba stalno maksimalno prilagođavati trenutačnim uvjetima ribolova, što zahtjeva dosta iskustva, ponajprije u odabiru dužine i debljine priveza te veličine udice, direktnom postavljanju „in line“, klizne, olovnicama s provrtom na osnovnu strunu ili olovnice nekog drugog oblike posredstvom nosača- klizača.

No, ma kakav god završnjak bio, treba nastojati na njega postavljati dodatni uteg najmanje moguće težine jer savitljivi štap i tanka struna omogućavaju dovoljno daleki let i s laganim utegom, koji, pak, pridonosi većoj osjetljivosti te diskreciju pribora na dnu.

lightsurf140624 3 min

Osim što lakšim utegom, zavšnjak na svim spojevima treba opremiti vrtilicama. Veoma je važno da budu dimenzionirani tako da olovnice drže dovoljno daleko od mamaca, što manje vidljive ribama. No, i oni sami trebaju biti što manje vidljivi pa trebaju biti što lakši i od „FC“, fluorougljika ili najlona presvučeni njime. Predvezi su najčešće dugački oko 150 cm, ali dosežu i do 250 cm, dok im se debljina kreće od 0,18 do 0,28 mm, sve ovisno o uvjetima vidljivosti te veličine mamca i udice. Pravila odabira dimenzija završnjaka su vrlo jednostavna: krupnije i teže mamce treba koristiti pribor od dužih, debljih i krućih struna, dok je manje i lakše mamce bolje prezentirati kraćim i tanjim te savitljivijim strunama.

I udice treba birati ovisno o ciljanoj lovini, odnosno vrsti i veličini mamca. univerzalno rješenje je srednje dugačka udica ravnog ili vrha zakrivljenog u stranu. Za lov manjih i srednjih riba raznim crvima te trakama glavonožaca treba koristiti udice veličine 4 do 8, dok za lov ovrate, brancina i velikih sarka cijelom sarđelom, prstavcem, golim štrcaljcem većim komadima glavonožaca… treba koristiti udice broj 2 do 1/0.

Osim ove osnovne opreme, za ribolov je dobro imati i držač štapova, najbolje s tri noge. Ne samo kako štap ne bi ležao na tlu i bio izložen opasnosti oštećenja, nego i zato što ti držači omogućuju postavljanje štapova tako da se najlakše kontroliraju. Naime, položaj štapa ima važnu ulogu koja omogućava dobru vidljivost uzimanja mamca, ali i sprječavanje da se snaga potezanja odmah prenese na rolu. Optimalni položaj štapa u odnosu na površinu mora je između 75 i 85 stupnjeva.

Dobrodošao je i ostali pomoćni pribor, poput malog stola, odnosno plohe za pripremu mamaca, škare, ljepilo, vrtilice, perlice, kopče, razne strune, elastičnu nit za vezivanje mamaca, a za noćni ribolov nužna je i svjetiljka.