lausnekretninebanner

Četvrtak, 19 Studeni 2020 12:29

„Mjesec borbe protiv ovisnosti”

Svake godine u razdoblju od 15. studenoga do 15. prosinca u Republici Hrvatskoj obilježava se „Mjesec borbe protiv ovisnosti“. Na području Policijske uprave dubrovačko –neretvanske u narednom razdoblju provest će se niz aktivnosti koje imaju za cilj podizanje razine svijesti javnosti na problem svih oblika ovisnosti, odnosno ovisnosti o alkoholu, drogi, i u posljednje vrijeme sve češće ovisnost o internetu i igrama na sreću.

„Zbog novonastale epidemiološke situacije ove godine nećemo ići na predavanje po školama, već smo u tu svrhu izradili prezentaciju na ovu temu, koja će se dostaviti stručnim službama škola kako bi je dalje prikazala djeci osmih razreda osnovne i prvih razreda srednje škole. Naglasak prezentacije je ukazati na štetne posljedice ovisnosti. Naime, prema europskim istraživanjima hrvatski srednjoškolci su u samom vrhu po količini konzumiranja alkohola i duhana.” - piše u priopćenju PU dubrovačko – neretvanske.

„U prvih deset mjeseci ove godine na području Policijske uprave evidentirano je 130 kaznenih djela iz domene kriminaliteta droga i 573 prekršaja iz Zakona o suzbijanju opojnih droga. Što se tiče zapljena droga, evidentirano je 668 zapljena različitih oblika droga, koje su oduzete od 614 osoba. Za istaknuti je da smo od početka ove godine zaplijenili rekordnu količinu kokaina od gotovo 25 kg, oko 420 stabljika marihuane i gotovo 27 kg marihuane.” - navode iz PU DN.

Pored edukacija pojačati će se:
- aktivnosti u prometu te testiranje vozača na prisutnost droga i alkohola u organizmu,
-aktivnosti na graničnim prijelazima u cilju suzbijanja međunarodnog krijumčarenja droga
-kontrola prodaje i usluživanja alkohola, te prodaje cigareta i igara na sreću maloljetnicima

Izdvajamo posljednji slučaj zapljene marihuane od ovog ponedjeljka 16. studenog kada je u osobnom vozilu 21-godišnjaka, prilikom ulazne granične kontrole, pronađeno pola kilograma marihuane.

Daljnjim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 21-godišnjaka za prijevoz droge angažirao 29-godišnjak za novčanu naknadu. Obojica su kazneno prijavljena za kazneno djelo „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama nadležnom državnom odvjetništvu.

dpp

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020