Utorak, 24 Svi 2022 15:00

„Porez na ništa” poznatiji kao TV pretplata mogao bi rasti

Mogao bi narasti „porez na ništa” službeno zvan radiotelevizijska pristojba, u narodu poznatiji kao TV pretplata. Inače, svi građani Hrvatske, točnije domaćinstva koja posjeduju barem jedna od uređaja na kojima se može pratiti radio ili televizijski program dužna su plaćati 80 kuna mjesečno Hrvatskoj radio televiziji koja tu pristojbu po posebnoj zakonskoj odluci ubire.

Naime, ravnatelj Agencije za elektroničke medije (AEM) Josip Popovac, gostujući u HRT -ovoj emisiji Studio 4 o prijedlogu novog ugovora između HRT -a i Vlade RH, najavio da se uz opće povećanje troškova života može i razmotriti iznos radiotelevizijske pristojbe koja je sada 80 kuna.

- Nije da se planira, ali od 2010. nije došlo do korekcije. Imamo inflatorna kretanja i definitivno je da će se u nekoj budućnosti morati korigirati visina pristojbe. - kazao je Popovac koji smatra da je pristojba ujedno i osigurač medijskog pluralizma u Hrvatskoj.

Prema njegovim riječima bez HRT -a „ne može funkcionirati hrvatsko tržište audiovizualnih djela, nema snimanja ni produkcije, ali ni financiranja lokalnih radijskih i televizijskih postaja”.

Glavni ravnatelj HRT -a Robert Šveb je, govoreći o izdvajanjima iz pristojbe, naglasio da od 80 kuna svega 37 kuna ostaje za direktne troškove proizvodnje radijskog i televizijskog programa HRT -a, a da s 12 kuna HRT sufinancira čitavu kreativnu industriju u Hrvatskoj, uključivši i Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Govoreći o otkupu djela audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača, tzv. vanjskoj produkciji, ponovio je da HRT poštuje zakonsku odredbu da minimalno 15 posto programskog budžeta mora izdvojiti za audiovizualna djela neovisnih proizvođača.

- Konkretno, ove godine se radi o skoro 90 milijuna kuna koje će HRT uložiti u nezavisnu kreativnu industriju. - kazao je Šveb.

dm

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019