Srijeda, 05 Svi 2021 11:01

„Prelistajte” izvanredno izdanje Dubrovačkog vjesnika u povodu smrti druga Tita

„Prelistajte” izvanredno izdanje Dubrovačkog vjesnika u povodu smrti druga Tita Foto: Dubrovnikpress.hr

Nekad su na obljetnicu njegove smrti, koja je bila jučer, točno u 15:05 sati svirale sirene, zvali su ga drugom, ponosili se njime kao komunističkim revolucionarom, političarem i državnikom, a i danas ga se mnogi sjete. Prije 41 godinu, 4. svibnja 1980. preminuo je Josip Broz Tito, u zemlji je proglašena sedmodnevna općenarodna žalost, a tadašnje novine odmah su tiskale izvanredna izdanja, a iznimka nije bio ni tadašnji List Socijalističkog saveza radnog naroda Općine Dubrovnik Dubrovački vjesnik. U svom izvanrednom izdanju posvećenom preminulom maršalu Dubrovački vjesnik je 5. svibnja tako donio naslov: „Druže Tito, mi ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrećemo!”

Dubrovački vjesnik je, kao i ostale tiskovine, prenio Proglas
CK SKJ i Predsjedništva SFRJ u kojem se navodi: „Teška bol i duboka tuga potresa radničku klasu, narode i narodnosti naše zemlje, svakog našeg čovjeka, radnika, vojnika i ratnog druga, seljaka intelektualca, svakog stvaraoca, pionira i omladinca, djevojku i majku.”

"Čitav ljudski vijek Tito je borac za interese i historijske ciljeve radničke klase i svih radnih ljudi, za najplemenitije ideale i težnje naših naroda i narodnosti." - navodi se u Proglasu kojeg prenosi i tadašnji Dubrovački vjesnik.

Između ostalog u dugom proglasu koji je zauzeo prve dvije stranice izvanrednog izdanja Dubrovačkog vjesnika piše također: „Čast je pripadati revoluciji i vremenu u kome je djelovao drug Tito , pripadati zajednici koju smo s njim stvarali na bojnom polju i gradili u miru. Čast je pripadati zemlji koju je on tako sjajno predstavljao . Čast je i ponos imati u svojoj historiji – Tita. Bilo je čast boriti se i živjeti s Titom. Današnje i buduće generacije, duboko zahvalne drugu Titu nastavit će njegovo neumorno djelo.”

Ostatak izvanrednog izdanja Dubrovačkog vjesnika posvećen je naravno Titovom liku i djelu pa je tako tu opisan Titov životni put, a najveći dio izdanja odnosi se na njegov lik i djelo upravo sa sličnim nadnaslovom „Titova riječ i djelo”.

Uostalom, u fotoprilogu „prelistajte” sami izvanredno izdanje nekadašnjeg Dubrovačkog vjesnika, Lista Socijalističkog saveza radnog naroda Općine Dubrovnik.

Dubrovnikpress.hr prenio je i raritetno izvanredno izdanje lista "Hajduk" koje možete vidjeti OVDJE.

nm

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020