Četvrtak, 20 Lipanj 2024 09:15

„SIMPATIČNE DUŠE” UZ MODNU REVIJU MOĆI ĆETE POGLEDATI I U DUBROVNIKU

Istinitu priču o predanosti, volji i viziji koja je sačuvala japansko blago, Dokumentarni film „Simpatične duše - biografija Hokiichija Hanawe (5. svibnja 1746. – 12. rujna 1821.)” možete pogledati u Dubrovniku (Ljetno kino Slavica, 26. lipnja, 21 sat). Ulaz je besplatan.

Dokumentarni film „Simpatične duše - biografija Hokiichija Hanawe (5. svibnja 1746. – 12. rujna 1821.)” redatelja Masato Osata priča istinitu priču o slijepom japanskom nacionalnom učenjaku koji je tijekom svojih brojnih putovanja Japanom memorirao mnogobrojne japanske mitove i legende te angažirao ljude da ih uklešu u drvene ploče kako bi se tiskale i sačuvale za buduće generacije. Sakupio je i objavio golemu zbirku od oko 670 svezaka japanske nacionalne povijesti i književnosti.

Zahvaljujući njegovoj predanosti očuvanju ove dragocjene baštine, priče drevnog Japana nisu zaboravljene i postale su jedan od stupova japanske kulture. Najdugovječniji japanski car Hirohito, kojeg Japanci smatraju simbolom napretka i demokratizacije svoga naroda, smatrao je rad Hanawa Hokiichija japanskim blagom. I izvan Japana, Hokiichi je bio inspiracija i uzor američkoj autorici Hellen Keller, prvoj gluhoslijepoj osobi u Sjedinjenim Državama koja je stekla diplomu prvostupnika umjetnosti.

Životno poslanje Hanawe Hokiichija bilo je za dobrobit cijelog svijeta i budućih generacija, stoga je Japan Croatia Society pokrenuo projekt koji ima za cilj međunarodnim projekcijama filma „Simpatične duše” upoznati svijet s njegovim životnim djelom.

Prva projekcija održana je u Japanskom veleposlanstvu u Londonu u rujnu 2023. godine, a međunarodna promocija Hokiichi Hanawa - Svjetskog filmskog pokreta kreće iz Hrvatske.

Uz svaku projekciju održat će se i prigodan program s modnom revijom japanske modne dizajnerice Ikuyo Umezawa iz Kyota koja kombinirajući tradicionalnu odjeću s japanskim kimono materijalima kreira visoko cijenjene, elegantne i originalne kreacije. Svjetski filmski pokret predstavit će domaćoj publici i cijelu japansku filmsku ekipu koja će o svom gostovanju u Hrvatskoj snimiti kratki film u svrhu promocije svake hrvatske festivalske destinacije na svakoj budućoj projekciji u svijetu kao i na popularnim digitalnim platformama.

TZ grada Dubrovnika