Subota, 24 Srpanj 2021 12:52

„Zajedno za čišći Jadran“

„Zajedno za čišći Jadran“ Foto: RK Dubrovnik

Ovaj vikend rezerviran je za akcije čišćenja podmorja u Rijeci, kod Paškog mosta, na otoku Krapnju, otoku Korčuli te u Dubrovniku. Nije slučajno da su klubovi organizatori ovih akcija odabrali isti vikend za čišćenje podmorja, svi oni okupljeni su u kampanji „Zajedno za čišći Jadran“ koju provodi udruga Argonauta, a financira tvrtka Procter and Gamble.

Kampanja „Zajedno za čišći Jadran“ ima za cilj udružiti snage organizacija čija je misija povezana sa zaštitom morskog okoliša, izvaditi što više otpada iz jadranskog podmorja, održavati ga čistim i podizati svijest javnosti o ovom problemu. Ove godine, akciju smo sa prošlogodišnje tri, proširili na 5 lokacija uzduž Jadrana. Tako će udruga Koga briga.. iz Rijeke očistiti akvatorij uvale Preluk između Rijeke i Opatije, ronilački klub Sv. Roko iz Bibinja će čistiti podmorje oko starog trajektnog pristaništa kod Paškog mosta, Powerlifting klub i RK Roniti se mora iz Šibenika čistit će podmorje otoka Krapnja, ekološko ronilački klub Korčula luku Uš te ronilački klub Dubrovnik podmorje plaža Solitudo i Mandrać.

„Kako bi akcije uistinu bile uspješne, pozivamo javnost, sve građane i turiste da pravilno odlažu otpad, smanje konzumaciju jednokratne plastike, te i sami sudjeluju u akcijama čišćenja plaža i okoliša, jer jedino na taj način svatko od nas može biti dio pozitivne promjene.” - pišu organizatori.

Akcija „Zajedno za čišći Jadran“ nastavit će se posljednjeg vikenda kolovozu 2021. kada će ronioci iz navedenih klubova doći na u Murter na finalnu akciju čišćenja podmorja, na više lokacija na otoku Murteru, gdje će ih ugostiti udruga Argonauta, kao domaćin i koordinator. Za taj se vikend planira i „Festival moru“, o čemu ćemo pravovremeno obavijestiti javnost.

U eko akciji u Dubrovniku sudjelovalo je 20 ronilaca i isto toliko volontera na kopnu, a iz RK Dubrovnik zahvaljuju svim ljudima dobre volje.

dpp

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020