Nedjelja, 06 Kolovoz 2023 00:41

150. GODIŠNJICA ROĐENJA BERSE I RAHMANJINOVA NA OVAJ NAČIN OBILJEŽIT ĆE SE I NA IGRAMA

Krešimir Starčević, Latica Anić i Marco Graziani Krešimir Starčević, Latica Anić i Marco Graziani Foto: DLJI

Violončelistica Latica Anić, pijanist Krešimir Starčević i violinist Marco Graziani nastupit će u ponedjeljak, 7. kolovoza, u atriju Kneževa dvora izvodeći program posvećen 150. godišnjici rođenja skladatelja Sergeja Rahmanjinova i Blagoja Berse.

Želeći dostojno obilježiti obljetnicu rođenja dvojice velikih glazbenika, Anić, Starčević i Graziani odlučili su pripremiti koncertni program sastavljen od njihovih klavirskih trija. Koncert će započeti izvanrednim Klavirskim triom u klasičnom stilu, op. 7 Blagoja Berse nakon kojeg će izvesti dvije skladbe Sergeja Rahmanjinova: ljubiteljima klasične glazbe dobro poznati Prvi elegični trio u g-molu i nešto slabije izvođeni Drugi elegični trio u d-molu, op. 9, koji se smatra jednim od najtežih klavirskih trija.

Latica Anić (Zagreb, 1994.) diplomirala je u Zagrebu 2016. godine, a u posljednje vrijeme je ostvarila zapažene nastupe komorne glazbe muzicirajući s brojnim uglednim glazbenicima u Njemačkoj i Češkoj. U suradnji s pijanistom Lovrom Marušićem 2018. godine utemeljila je Međunarodni festival komorne glazbe Ostinato. Osvojila je brojna državna i međunarodna natjecanja, a vrijedi istaknuti da je u travnju 2017. godine pobijedila na jubilarnoj 50. tribini Darko Lukić za recital kojeg je održala s pijanistom Krešimirom Starčevićem, s kojim će nastupiti i na 74. Igrama.

Krešimir Starčević (Zagreb, 1988.) počeo je svirati klavir u dobi od 12 godina u Umjetničkoj školi Franje Lučića, a kasnije se usavršavao kod brojnih pijanista i pedagoga. Proteklih godina privlači pozornost osmišljavajući i izvodeći koncerte kojima obilježava značajne obljetnice rođenja ili smrti velikih skladatelja pa je tako i koncert u Dvoru posvećen već ranije spomenutoj, velikoj obljetnici.

Uz njih će nastupiti i violinist Marco Graziani (Rijeka, 1988.), koji je diplomirao 2010. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Kao solist i član raznih komornih sastava nastupao je na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima gdje je postigao zapažene rezultate. Dobitnik je nagrade Ivo Vuljević za sveukupno umjetničko djelovanje u 2014. godini, a 2011. godine osnovao je Hrvatski gudački kvartet.

Ulaznice za koncert dostupne su preko festivalske mrežne stranice www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr, na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) svakim danom od 9 do 21:30 te ispred zgrade DTS-a (Vukovarska ulica) od ponedjeljka do petka od 10 do 17 sati.

kkj