Ponedjeljak, 13 Veljača 2017 21:28

A da „gradonačelnica“ izađe na izbore?

Piše:

Povjerenica Vlade RH za Grad Dubrovnik Nada Medović prošetala je u ponedjeljak do Babinoga kuka gdje je otvoren međunarodni simpozij agronoma. Bilo je tamo u publici još nekih likova koje je odjednom silno zainteresirala tema sadnje patata i kupusa i njihova plasmana na tržište iako su još kao djeca od dikele pobjegli kao od vraga, ali razumljiva je u predizborno vrijeme potreba slikavanja ne bi li im face izašle na portalima. No, koja je potreba bila Nade Medović otići na taj skup ne bi li tamo „sudjelovala na svečanom otvorenju“ i „u ime Grada Dubrovnika pozdravila organizatore i sudionike skupa i poželjela im uspješan rad“, kako piše na službenim stranicama Grada?

Znači li to da će se Nada Medović na sljedećim izborima politički aktivirati pa i ona koristi svaku priliku ne bi li i njeno lice ukrasilo pokoju naslovnicu? Teško da bi se Nada Medović mogla odlučiti na takvo što. Ne, to jednostavno znači da Nada Medović ne razumije svoju ulogu povjerenice, što je u biti samo blaži izraz za prisilnu upraviteljicu u nedostatku legalno izabrane vlasti u Gradu Dubrovniku.

Iako je Nada Medović zakonski zamjena za gradonačelnika i Gradsko vijeće, izgleda da je malo previše to doslovno shvatila i uživjela se u ulogu gradonačelnice, a nikako da shvati da je ona tek prvi gradski ćato, zadužena za to da Grad financijski koliko toliko funkcionira do uspostave nove vlasti, one koje građani izaberu, a da nju nitko od građana nije izabrao da predstavlja Grad.

No, ne shvaćajući svoju osnovnu funkciju povjerenice, prisilne upraviteljice postavljene od HDZ-Most vlade, Nada Medović uživljena u svoju novu ulogu samouvjereno misli da ima legitimitet predstavljati građane Dubrovnika. Može gradonačelnik ili gradonačelnica biti i crni vrag, ali tog vraga biraju građani na izborima da ih predstavlja, nju nisu birali građani birala je HDZ-Most Vlada da bi obavljala deboto kontrolu knjigovodstva.

E sad, je li red da Grad Dubrovnik na otvaranju nekog simpozija netko predstavlja. Možda i jest, možda i nije. Možda je red da se sudionicima simpozija umjesto pozdrava u ime Grada kaže kako su stigli u Grad u kojem se proračun ruši samo zbog toga da bi se zauzele bolje pozicije pred izbore, odnosno da su neki uvjereni da će bolje pozicije zauzeti na taj način, pa da sudionici simpozija znaju u kakvu su ludaru od Grada stigli. Ako je već u nedostatku izabranih predstavnika građana „trebao“ pozdraviti sudionike skupa, onda je to mogao biti npr. onaj kojem bi po oblasti djelovanja tema simpozija bila najbliža, a to je u ovom slučaju pročelnik za poduzetništvo Grada Dubrovnika Vlaho Margaretić.

Ali ako to dokazati „gradonačelnici“? Nikako. Neka je, ako joj je zabavno, štete ionako nema, ima samo podsmijeha, no to je njena briga.