Petak, 28 Svibanj 2021 11:11

A volo tehnikom na ukjate

Piše:

Kao što smo prije dva tjedna pisali, od sredine svibnja do kraja lipnja, ponegdje čak i do sredine srpnja, najbolje je vrijeme za ribolov s obale „a volo“ tehnikom. Posebno atraktivan, često i obilat je ciljani lov ukjata.

Idealno mjesto za lov je dobro osvijetljen mul ili lukobran oko kojeg su jaki kurenti. Pribor je potrebno kompletirati najlonskom strunom promjera 0,20 mm koja završava „brkom“ s dvije primule, priveza duga 20-25 cm. Na njima su dugovrate „Crystal“ udice širine luka 6 ili 7 mm. Tako lagani pribor postavlja se na laganu rolu i štap. Dovoljan je onaj od 2,5, a idealan od 3,0 m, obavezno akcije „A“ i manjih gramaža.

Najbolji mamac je kombinacija tijesta, pastele od kruha i komada olignja, kojim se izbjegava ulov malih riba. Da bi se „preskočila“ priobalna zonu, gdje su sitne ukjate, pribor mora biti teži, ali ne smije brzo tonuti jer je velika ukjata ljenija od sitne pa sporo napada mamac.

Zato se mamac pravi od tijesta uvaljanog u obliku kuglice u koju se stavi komad olignja, najbolje trakica, ali ne onolika kao da se sama mamči. Trakica se udicom probije dva ili tri puta. Koliki će biti valjak od tijesta, ovisi koliko daleko želite zabaciti. I manji valjčići promjera jednog centimetra dovoljni su za zabacivanje i preko 20 metara. Najbolje je koristiti kuglicu promjera malo manjeg od ping-pong loptice. To je za ukjate preveliki mamci, no takva se teže raspada. Uz sve to, tako se izbjegava da glavni mamac, oliganj prve napadnu i pojedu sitne sope i bukve koje su često u jatu s ukjatama.
Postoje brojni recepti za miješanje kruha s mnogim dodacima, ali je to nepotrebno kad su u pitanju ukjate. Mamac je moguće napraviti samo od kruha koji je star jedan dan, dovoljno prosušen da nije gnjecav. Kora mu se s malo sredine zguli rukom, pa se u posudi nakratko nakvasi i što prije iscijedi, a onda dobro umijesi u jednoliku masu koja se raširi po dnu suhe i široke posude. Na to se namrvi sredina kruha i sve poslije 5-6 minuta zajedno dobro umiješa. Zatim se škropljenjem vodom odredi tvrdoća mamca. Ako je u zoni ribolova puno sitnih riba, rabi se tvrda, a ako su samo krupne ukjate, mekana masa. Kora - što pečenija to bolje, ali ne prepečena - služi kao vezivo, ali i miriše. Međutim, pri raspadanju osim mirisa, od nje nema ništa, ali su zato tu mrvice sredine dovoljno velike da nadraže, ali ne i da nahrane ribe.

Kuglicom pastele u kojoj je komad lignje najbolje se lovi u večernjim satima. Znaju se uloviti i 300 grama teške ukjate. U vrijeme najboljeg lova, tijekom srpnja, između 20 i 23:30 sati na dobroj poziciji moguće je uloviti i cijeli plov krupnih ukjata. Lovi se tako da se prvim odbačajem utvrdi na koju stranu nosi kurenat. Nakon odbačaja se namota višak najlona dok se na vrhu štapa ne osjeti da je najlon zategnut. Zatim se lovi odbacivanjem niz kurenat. Kad stigne u zonu gdje su ribe mamac će se polako raspadaju, a ukjate ga, ploveći za njim, grickati, postupno smanjujući opreznost. To će se manifestirati kao lagano titranje vrha štapa i kratko zatezanje strune. Kad na kraju ugleda komad lignje, koji mora snažnije zagristi, ukjata će se uhvatiti, često i bez kontre, sama. Ipak, najbolje je svako takvo kačenje potvrditi laganom kontrom.

Kada se ribe naviknu da svaki udarac tijesta o površinu mora znači novu hranu, ovakav lov može biti iznimno uspješan i dugotrajan, višesatan, sve do izvlačenja i posljednje ukjate iz plova. Može se dogodi da određeno vrijeme i svaki odbačaj završi uspješnim kačenjem. No, može se dogoditi i posve suprotno, unatoč nazočnosti riba. Tada treba biti uporan i ne odustajati. Osim ukjate, uloviti se mogu i cipoli, bukve, pa i širuni i, rjeđe, sarak.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019