Četvrtak, 12 Svi 2022 21:06

Ako nije blato jest mulj(aža); dubrovački političari sami razotkrili sav jad i čemer gradske vijećnice

Piše:
Ako nije blato jest mulj(aža); dubrovački političari sami razotkrili sav jad i čemer gradske vijećnice Foto: Lirinya/Pixabay

Iako se o njemu uopće nije raspravljalo, Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama zaključka o unapređenju projekta DuCard, ipak je izglasan na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća jer od rasprave o DuCardu vijećnicima je bila puno zanimljivija gradonačelnikova retrospektiva političkih odnosa u Dubrovniku.

Srđevci i HDZ -ovci su naime raspravljali o tome tko se valja u političkom blatu, a tko u blato još nije upao, a sve zbog Andra Vlahušića, kojemu je HDZ, nakon što su ga s vlasti skinuli dijelom i uz pomoć srđevaca, na kraju ipak odao priznanje za njegov rad.

TREĆA EPIZODA VLAHUŠIĆEVE KOALICIJE S HDZ -OM

Raspravu je zakuhao srđevac Đuro Capor, koji je vijećnike pozvao da zaplješću povratku Vlahušića u HDZ -ovo krilo. Capor je naime doznao kako će Vlahušića Franković imenovati u povjerenstvo za DuCard, a što je po njemu uvod u treću epizodu Vlahušićeva koaliranja sa HDZ-om.

- Vlahušić se po treći put vraća HDZ-u. Nakon koalicije sa Šuicom, nakon dubrovačkog dogovora, evo, treća sreća.- ustvrdio je Capor.

Uzvrativši Caporu kako je na njega ljubomoran, Franković je rekao kako Vlahušić, koji je započeo projekt DuCarda, svojim iskustvom i znanjem može doprinjeti razvoju kartice. Jasno je istaknuo kako će Vlahušića imenovati u povjerenstvo. Dodao je kako to nikako ne znači da je Vlahušić postao dio koalicije.

KOALICIJA, ALI NIJE KOALICIJA?!

Po HDZ -u koalicije u aktualnom sazivu Gradskog vijeća zapravo nema, odnosno ni oni sami nisu sigurni ima li je ili ne.

Politolog Marko Potrebica i predsjednik Vijeća, tumači naime kako ona nije tvrda već neformalna i više je nekakva programska suradnja u kojoj mogu sudjelovati ama baš sve stranke koje participiraju u radu Vijeća, a čiji se prijedlozi usvoje. Jest da takvo političko djelovanje vodi u neku vrstu utopije, ali neka bude tako kako to tumači Potrebica.

- Krenuli smo u ovaj mandat s platformom otvorenosti prema svakom vijećniku od točke do točke i prihvaćamo sve dobre prijedloge. Neki su se uspjeli prilagoditi i počeli su konstruktivno predlagati. - rekao je Potrebica.

No nije objasnio, a nitko u Vijeću nije ni tražio, po kojem su kriteriju, ako je umjesto tvrde koalicije na snazi programska suradnja, kadroviranjem sve vodeće funkcije manje više podijeljene između HDZ -a i DDS -a, a poprilično u korist DDS -a. Možda to bude tema neke od idućih sjednica.

MAZOHIZAM NA ŠINAMA POLITIČKOG MENTORA

I dok su Potrebica i Capor rješavali enigmu tko je s kime, načinima političkom djelovanja i nijansama koje dijele koaliciju od programske suradnje, gradonačelnik Mato Franković vratio se u ne tako daleku povijest. Poveo nas je u 2015. i otkrio ono što se u to vrijeme dalo naslutiti, a za što nije bilo službene potvrde.

– Mi smo bili sa srđevcima u koaliciji! - ispalio je Franković i nije se zaustavio.

- Kako ne, pa kako sam postao predsjednik Vijeća. Oni su me podržali, ne bi nikad bio.- rekao je Franković, pitavši Vlahušića je li tako bilo, a onda je otkrio kako se stvarao taj savez i tko ga je još činio.

- Vićan, ja i srđevci smo zajedno sjedali, dogovarali i postavljali šine. I ne samo to, nego smo zajednički postavljali ljude u upravna vijeća, politički, mi HDZ -ovci, DDS i SJG zajedno. - otkrio je Franković kojemu je Vlahušić dobacio kako su zajedno srušili i proračun.

Inače je idejni tvorac tog pojma upiranja u iste šine Pero Vićan, koji se u te šine vazda upire malo više ostali, ali nisu to one šine kojima se lokomotiva s vagonima kreće prema razvojnim programskim kolosjecima već su to šine putem kojih Vićan najlakše ostvaruje svoje kadrovske interese. Šine na kojima najviše nesreća dožive oni koji ih zajedno s njime i postavljaju, ali ako su oni toliki mazohisti da im to ne smeta, što bi smetalo nama.

frankovic120522

Čvrsta je inače bila ta koalicija 2015. barem tako tvrdi Franković, ističući kako je na ta vremena iznimno ponosan, ali i zahvalan srđevcima koji su, rekao je, udarali temelje političkoj platformi na kojoj je Franković nešto kasnije dobio izbore.

- Oni su mi dali političku platformu i priliku da pokažem ljudima da mogu voditi grad, i tako sam i postao gradonačelnik i hvala SJG. - rekao je Franković i otkrio kako je svjedok dogovora i razgovora sa srđevcima i Vićanom bio i Potrebica.

- Vi ste, Potrebica, zaboravili da ste bili svjedok kad smo dogovarali kako ćemo, kuda ćemo i gdje ćemo. - rekao je Franković, otkrivši tko je HDZ-ovcima u to vrijeme bio politički mentor.

- Pero nas je savjetovao jer smo mi tada bili mladi. - rekao je Franković i nastavio kako je tadašnja koalicija sa srđevcima bila čvrsta dok je Potrebica otkrio do čega je doveo taj politički pakt.

I srušili smo Vlahušića. - zaključio je predsjednik Gradskog vijeća dok je Franković iznimno precizno nastavio redati događaje iz te 2015.

USLUGE I PROTUUSLUGE

- Evo vam Pera Vićana, sjedali smo zajedno, neću otkriti lokaciju, ali zajedno smo sjedali, sjed'o je s nama i Igor Miošić, zajedno dogovarali upravna vijeća, da, HDZ, ovaj omraženi, ja, Potrebica. Vićan, bio je Igor Miošić i tko je još ono bio iz SJG, je li bio Ljubo, a bravo, Nikša je bio. - rekao je Franković, pitavši Selmanija, kao sudionika tog sastanka, sjeća li se kako su sve dogovorili.

Capor je morao reagirati pa je rekao kako istinoljubivi Mato laže jer SJG nikad nije bio u koaliciji s HDZ-om.

- Pokušavate sve ostale uvaliti u isto blato u kojem se vi valjate. - odrezao je Capor i iznio svoje viđenje tih događaja.

capor120522

- Na vlasti je bio Vlahušić koji nije uspio skupiti većinu i Vijeće je djelovalo na način da su se svi u njemu uvažavali i ako vi sad djelujete u nekoj neformalnoj koaliciji s Vićanom, nemojte nas uvlačiti u to vaše blato kako bi nas izjednačili s vama. - rekao je Capor, ali Frankovića, koji je nastavio još konkretnije, nije uspio omesti.

- Odgovorno tvrdim da smo zajednički tada dogovarali upravna vijeća i evo ja se sad sjećam da smo u Ljetne igre imenovali Srđanu Cvijetić na vaš prijedlog. To je istina. - kazao je Franković

Istaknuvši kako se kao sudionik dobro sjeća tog sastanka iz 2015.0 Nikša Selmani rekao je kako su na njega došli iz političke pristojnosti. Iz nekog njemu znanog razloga Vićanu koji je u tom trenutku bio u Vijećnici nije izgovorio ime, ali je rekao:
- Kad nam je, neću reći koji dotični gospar, ponudio da idemo istim šinama, HDZ je na to pristao, a srđevci su rekli da nema šanse da pristanemo bez obzira što smo time mogli dobiti puno bolje pozicije. SJG je to odbio. - rekao je Selmani pa se osvrnuo na njihovo tadašnje kadroviranje s HDZ-om i DDS-om.

- To su stvari o kojima mi nikad nismo raspravljali, jedino nas se pitalo imamo li mi nekoga koga smatramo da je odgovorna i dobra osoba. To nije nikakva koalicija, niti to znači da smo išli nekakvim zajedničkim šinama. - kazao je Selmani, dodavši kako bi koalicija bilo no kad imate uslugu i protuuslugu.

Na koaliciju koja funkcionira po modelu usluga i protuusluga osvrnuo se i Franković.

- Pa bilo je toga! Imenovanje Mata Frankovića predsjednikom Gradskog vijeća, protuusluga imenovanje srđevaca u upravna vijeća nad kojima Grad Dubrovnika ima ingerenciju. - tvrdio je Franković, dodavši kako se sve može provjeriti u ondašnjim službenim zapisnicima.

VIĆAN VLAHUŠIĆA RUŠIO ZBOG OSOBNIH FRUSTRACIJA

I Vićan je otkrio razloge zašto je bio u toj koaliciji.

- Jedan od razloga zašto sam rušio Andra Vlahušića je što su on i Šuica mene rušili 2006. i čekao sam momenat da vratim. - rekao je Vićan.

vican120522

Političko djelovanje koje se svodi na to da iz prikrajka vrebaš priliku kad ćeš nekome uzvratiti udarac zbog ožiljaka koji nikako ne zarastaju, tada to i nije političko djelovanje već vidanje rana i saniranje osobnih frustracija. No na politiku bez sadržaja smo ionako navikli, što naravno nije dobro i što zapravo i nije ništa drugo nego valjanje u političkom blatu.

Iz tog blata, stava je Đuro Capor, lokalni političari nikako da se izvuku.

- Tvrdite da ste 2015. bili u koaliciji sa srđevcima, a sad kao niste u koaliciji s Vićanom. Nabacivati se blatom, istim u kojem se HDZ valja već godinama i tvrditi da smo svi isti, to je ono što uspješno radite. U istoj koaliciji u kojoj ste s Vićanom godinama, odnedavno ste i s Vlahušićem. - kazao je Capor.

O novoformiranoj koaliciji s Vlahušićem govorio je i Selmani koji smatra kako HDZ nije principijelan.

- HDZ već godinama po Vlahušića udara vrlo neugodno na osobnoj razini i svakako, a sada s njime pokušava stupiti u nekakav kontakt, ističući kako on ima neke pozitivne strane. - rekao je Selmani.

GRILEC RAZDOR

I dok je Selmani stava kako se u životu ne mogu imati dvostruki kriteriji kad se od nečega ima koristi, gradonačelnik Mato Franković priču je vratio na vrijeme svog prošlog mandata kada ih je, rekao je, „Pero zafrknuo”, a radi imenovanja Ivice Grileca ravnateljem JU Rezervat Lokrum, što su predložili srđevci. Nakon što je HDZ to podržao, Franković kaže, Pero ih je zafrknuo i sve je pošlo k' vragu.

Kad je u pitanju Vlahušić i odnos HDZ-a prema njemu, Franković je konačni priznao kako Vlahušić kao gradonačelnik nije baš sve radio loše. Rušili su ga, rekao je, jer su bili politički konkurenti.

- Imenovanje Vlahušića u povjerenstvo za Ducard je odlično. Čovjek ju je osmislio i ima odlične ideje. Vlahušić je imao sjajnih ideja, ima ih i dalje. Znači li to da smo ušli u koaliciju? To znači da čovjek samo želi doprinjeti i ne znam zašto ste se oko toga tako silno uzbudili. - rekao je Franković.

VLAHUŠIĆ JE NEŽELJENO DIJETE HDZ -A?

Raspravu o političkim odnosima 2015. Vlahušić je prešutao, no Capor je ocijenio kako je prva koordinirana akcija koju su Vićan, Vlahušić i Franković nedavno izveli zajedno bila rušenje vodstva u DPDS -u i demokratske promjene koje bi u Društvu trebalo donijeti njihovo novo vodstvo.

Vlahušić zaista jest otac DuCarda, no posve je jasno da DuCard i njegova šira implementacija kojom bi se gradu osigurao značajan dodatni prihod, nije jedini razlog zbog kojeg je HDZ tako prigrlio bivšeg gradonačelnika. I više je nego jasno da se iza brda nešto valja. Možda se radi o proširenju koalicije, odnosno programske suradnje. Možda će neki iz te suradnje ispasti, a možda se Vlahušić zaista opet vraća HDZ-u, neformalno naravno jer on ni 2006. nije bio u formalnoj koaliciji sa HDZ-om, odnosno Šuicom. Istini za volju, nije on ni tada u toj neformalnoj koaliciji nije glasao baš za sve Šuičine akte, ali jest za one ključne.

vlahusic120522

Vlahušić je inače tijekom cijele te rasprave koja je pošla u krivom smjeru, šutao, a kad je na kraju uzeo riječ, ispalo je da je on odavno sklon HDZ -u jer uz HDZ je bio 1989. U Klubu pomoraca kad se osnivao pa je od 1991. zajedno s Perom Poljanićem cijeli rat proveo u Poljanićevoj kancelariji pa je bio u koaliciji sa Šuicom pa je s Nikom Bulićem bio začetnik ideje dubrovačkog dogovora, tako on govori, pa nakon što je sve to Vlahušić rekao, zapravo ispada da se dijete vraća materi ili se možda radi o djetetu kojega mater nikad nije željela. Tko će ga znati.

U svakom slučaju od osvrta na politička događanja iz 2015. najviše je profitirao baš Vlahušić jer konačno je dočekao da od HDZ- a i aktualnog gradonačelnika dobije priznanje za svoj rad.

Tko ga je rušio samo da ga sruši, a tko zato što ga mrzi, njemu više izgleda nije važno. No, njegovo ponovno približavanje HDZ-u nije slučajno i nije samo zbog DuCarda.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019