Četvrtak, 07 Travanj 2022 16:01

Arhitekti lijepo govore, ali kad se zašuška eurima i kunama briga za sklad odjednom nestane

Piše:
Skup arhitekata u Dubrovniku Skup arhitekata u Dubrovniku Foto: DNŽ

Možda možemo neke gradnje, koje su prije devastirale prostor, zamijeniti arhitekturom više arhitektonske i oblikovne kvalitete. Nije ideja „gristi” netaknuti prirodni prostor, već oplemeniti prostor koji je već zauzet gradnjom. - istaknula je predsjednica Hrvatske komore arhitekata Rajka Bunjevac na godišnjem okupljanju „Dani arhitekata” koje se ove godine održava u Dubrovniku, gradu koji je zadnjih 20 -tak godina uistinu nagrđen raznoraznim, blago rečeno, građevinama koje se ne uklapaju u njegovu urbanu cjelinu, a što je dijelom i dobra zasluga upravo arhitekata koji nakradne građevine i „crtaju” po željama megalomanskih investitora.

No, to ne sprječava arhitekte da „lupaju” na njihovom godišnjem okupljanju o zaštiti prostora, naravno do prve prilike dok im se ne ponudi neki projekt kada često sve ono što govore, briga za sklad u prostoru, padne u vodu pred kunama i eurima.

Predsjednica Hrvatske komore arhitekata Rajka Bunjevac istaknula je pak kako se arhitekti „trebaju otvoriti prema prostoru u kojem djeluju, ali i prema ljudima za koje projektiraju”.

- Trebamo jednostavnim jezikom prikazati najbolje iz naše struke, kako bi nas razumjeli oni koji naručuju i koriste naša ostvarenja. Došlo je vrijeme da naše arhitektonske teme prezentiramo jednostavnim, ali i stručnim jezikom i pokažemo koliko naš rad utječe na dobar ili loš život svih onih koji su korisnici naše arhitektonske produkcije. – rekla je Bunjevac.

Poručila je kako alternativa proširenju gradnje u urbanim područjima treba biti kvalitetnija gradnja u postojećem prostoru. Napomenula je kako lokalne uprave posjeduju oruđa za unaprijediti prostor kojim upravljaju, a arhitekti ostvaraju njihove želje.
- Javni novac, koji se ulaže u gradnju i uređenje prostora, treba biti iskorišten na najbolji mogući način, odnosno da ta arhitektura bude najbolja. - rekla je predsjednica Hrvatske komore arhitekata Rajka Bunjevac.

Predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata kazao je kako „dobra arhitektura odgovara na potrebe suvremenog društva i poboljšava kvalitetu života uz veću socijalnu uključivost te održivost i ekološku svijest”.

- Izazov suvremene arhitekture je uvijek isti, jer uvijek moramo pomiriti traženja naručitelja s vlastitim ambicijama u stvaranju autorskog djela, a kako bismo stvorili kvalitetan i održiv okoliš. Gradovi se mijenjaju i ono što danas vidimo neće biti isto za sto godina, a uvijek postoji mogućnost da se napravi nešto bolje. - rekao je Šilje.

Na okupljanju arhitekata govorio je i župan Nikola Dobroslavić koji je kazao:
- Ljudi grade grad, a grad izgrađuje ljude i u toj interakciji arhitekti imaju značajnu ulogu. Pelješki most, kao mega projekt koji se dovršava u našoj županiji, nije značajan samo zbog povezivanja hrvatskog teritorija. Rezultat je naših značajnih napora i napora Vlade RH u rješavanju diskontinuiteta hrvatskog teritorija i Pelješki most se potvrdio kao izvanredno rješenje koje je odlično uklopljeno u prostor. – rekao je župan Nikola Dobroslavić.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković osvrnuo se na središnju temu okupljanja „Grad i ljudi” rekavši da se od arhitekata očekuje izvrsnost „kako bismo puno bolji Grad ostavili novim generacijama koje će također stvarati sjajna arhitektonska djela”.

Svečano otvaranje godišnjeg okupljanja održano je u nagrađenom Studentskom domu u Dubrovniku autora Vanje Ristera, Tina Svena Franića i Ane Martinčić Vareško, a nastavljeno je u Hotelu Dubrovnik Palace.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019