Subota, 05 Ožujak 2022 12:48

Bez avansnog plaćanja grobnica izgradnja Groblja Dubac stala bi na nekoliko godina

Piše:
Groblje Dubac u izgradnji Groblje Dubac u izgradnji

Od kraja siječnja u tvrtki Groblje Dubac obavljaju se razgovori s potencijalnim kupcima grobnica na budućem multikonfesijskom dubrovačkom groblju na Dupcu. Izdavaju im se privremena rješenja na osnovu kojih korisnici trebaju obaviti avansnu uplatu u iznosu od 90 posto ukupnog iznosa i to u roku od 30 dana.

Direktor tvrtke Groblje Dubac Đuro Lonza za Dubrovnikpress je rekao kako je to model financiranja koji nikome nije drag.

- Nisu mu bili skloni ni u Gradu Dubrovniku, ni u Općini Župa dubrovačka, a ni nama u tvrtki Groblje Dubac nije drag. Međutim, model koji je prije bio planiran, a to je uplata građana u visini 10 posto vrijednosti grobnice te podizanje kredita za izgradnju koji bi se zatvarao uplatama ukupnog iznosa svakog korisnika, nije mogao biti realiziran. Naime, u ovom teškom vremenu izazvanom pandemijom smanjeni su izvorni proračunski prihodi Gradu Dubrovniku i Općini Župa dubrovačka te su se teško mogla izdati potrebna jamstva za kredit od 78 milijuna kuna, budući postoje zakonska ograničenja koja ne dozvoljavaju izdavanje jamstava za zaduživanje iznad 20 posto izvornih proračunskih prihoda. - pojasnio je Lonza te dodao:

- Bilo je ili čekati nekoliko godina dok se ne stabiliziraju proračunski prihodi ili dogovoriti s građanima da oni svojim sredstvima unaprijed financiraju samu izgradnju grobnica. Velika većina je pristala na takvu vrstu financiranja jer su mnogi čuvali sredstva za tu priliku, a i većina banaka ima kreditne linije za otkup i uređenje groba pa je i takva vrsta kredita bilo rješenje. Dosta je građana već i uplatilo taj avans. - rekao je Lonza.

Ostatak će, dodao je, uplatiti pred kraj gradnje kad će rješenje o dodjeli grobnog mjesta i postati konačno.

- Nakon toga svaki će kupac moći po vlastitoj želji obaviti završno uređenje grobnice, koja će u dijelu iznad zemlje biti njegovo vlasništvo. - kazao je Lonza.

CIJENA GROBNICA NIKAD VIŠE NEĆE BITI OVAKO POVOLJNA

Tvrdeći da će grobova na Dupcu biti dovoljno Lonza je rekao kako će se graditi po etapama te da neće biti problema oko dodatnih ishođenja građevinskih dozvola jer lokacijska dozvola već postoji za obuhvat čitavog groblja, kapaciteta 3.500 ukopnih mjesta. Sada se, naglasio je, gradi 1.641 grobnica, sukladno trenutnim zahtjevima.

Cijene grobnica podijeljene su u šest kategorija, kreću se od 42.281 kunu za one jednostavnije pa do 81.830 kuna za najveće, dok su niše za urne 10.350 kuna, a grobnice u zidu 58.218 kuna.

- Razumijemo da je mnogima nezgodno sada izdvojiti tolike novce, ali mislim da cijena grobnica nikad više neće biti ovako povoljna. Oni koji nisu u ovoj fazi krenuli u realizaciju, imat će priliku kupiti pravo korištenja ukopnog mjesta u nekoj idućoj fazi, samo sad ne možemo procjenjivati kolika će biti cijena. - rekao je direktor tvrtke Groblje Dubac.

OD KUPOVINE ODUSTALO 245 GRAĐANA

U tvrtki Groblje Dubac već su obavili razgovore s većinom od 1960 osoba koje su ranije iskazale interes za kupnju grobnih mjesta, a kako bi se ažurirala i potvrdila lista zainteresiranih.

- Sad kad smo došli u fazu izgradnje, željeli smo ih redom pitati jesu li i dalje zainteresirani. Prošlo je desetak godina i neki od njih su kupili grob negdje drugdje, neki nisu više ni živi. - govori direktor tvrtke Groblje Dubac Đuro Lonza, dodajući kako je od investicije odustalo 245 kontaktiranih građana, ali se u međuvremenu javilo 80 novih i svaki dan pristižu novi zahtjevi.

djurolonza050322Direktor Groblja Dubac Đuro Lonza

- Postupak izdavanja privremenih rješenja je započeo 31. siječnja i od tada kolegica i ja svakih 15 minuta imamo nove stranke za postupak dodjele grobnih mjesta. Termini za dodjelu grobnog mjesta dodijeljeni su redoslijedom zaprimanja zahtjeva. Najprije se kreće s podjelom grobnica od trga, odnosno središnje kapelice. - kazao je Lonza dodajući kako zadnji termin u središtu tvrtke u Srebrenom s kupcima imaju zakazan za 5. travnja.

- Očekujem da će sve avansne uplate biti do kraja travnja. Nakon uplata i osiguranih sredstava, donijet ćemo odluku o odabiru izvođača radova, budući je postupak javne nabave za izgradnju grobnica već pokrenut i koncem ožujka ćemo imati otvaranje ponuda. Prema projektantskim procjenama radovi bi trebali trajati 18 mjeseci. Znači grobnice bismo korisnicima trebali predati krajem 2023. godine, odnosno početkom 2024.godine. - objasnio je direktor tvrtke Groblje Dubac Đuro Lonza.

IZ GRADA DUBROVNIKA TVRDE KAKO NEMA FINANCIJSKIH PROBLEMA

Iz dubrovačke gradske uprave tvrde kako je netočno da se od svih onih koji žele kupiti grobnice traži uplata akontacije naknade za dodjelu i korištenje grobnog mjesta zbog toga što je došlo do bilo kakvih financijskih problema.

„Netočno je da se od svih onih koji žele kupiti grobnice traži uplata akontacije naknade za dodjelu i korištenje grobnog mjesta zbog toga što je došlo do bilo kakvih financijskih problema. Naime, Grad Dubrovnik i Općina Župa dubrovačka, financirali su sve ono što je bilo potrebno, a tiče se javne infrastrukture groblja. Sada dolazi do faze konkretne gradnje grobnica koje će biti u trajnom korištenju svih onih koji će ih kupiti. Upravo stoga, kako bi se zatvorila financijska konstrukcija, potrebno je osigurati prije svega dostatna sredstva za pokretanje javne nabave, a što se zapravo osigurava uplatama od strane svih onih koji će izvršiti kupnju grobnice, a tako prikupljena sredstva koristit će se isključivo za izgradnju grobnica.” - napisali su iz dubrovačke gradske uprave, dodajući kako je proces i način plaćanja naknade kod dodjele grobnih mjesta reguliran i u skladu s odlukama donesenim na općinskom i gradskom vijeću.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019