Četvrtak, 09 Ožujak 2017 10:04

Bez Vlahušića na izborima Bogdanoviću otvoren put ka gradonačelničkom mandatu

Piše:

Ponovno aktiviranje bivšeg gradonačelnika Dubrovnika Vida Bogdanovića i njegov izbor za predsjednika dubrovačkog HSS-a poprilično je ususret izborima uzburkalo političku scenu u Gradu. Iako još donedavno ni sam Bogdanović nije bio siguran hoće li uopće do izbora uspjeti rekuperat stranku, odnosno kao donedavni povjerenik okupiti članstvo s kojim bi uopće mogao izaći na izbore, te iako je HSS na nacionalnoj razini stranka priljepak od postotka do dva, čini se da u svibnju neće imati beznačajnu ulogu, posebice ukoliko se Bogdanović kandidira za gradonačelnika.

Naime, Vido Bogdanović je HSS-u isto što i Andro Vlahušić HNS-u, persona na lokalnoj razini jača i od same stranke koju predstavlja. Kod takvih odnosa nije rijetkost ni da se pri tome zaboravljaju ideološki predznaci koje stranka nosi i birači se povode isključivo likom vođe i idejama koje on, a ne stranka, predstavlja i zastupa.

Vido Bogdanović još nije službeno potvrđen kao kandidat HSS-a za gradonačelnika, pa čak nije još potvrđeno da će HSS uopće imati kandidata, no sve je jasno iz Bogdanovićevih riječi na izbornoj skupštini dubrovačke organizacije kako bi bilo neozbiljno izaći s listom, a ne imati kandidata za gradonačelnika. U Dubrovniku jači od same stranke koju zastupa, pri tome istaknuvši kako HSS nije stranka koju se može svrstati lijevo ili desno, Bogdanović je krenuo u borbu za birače raznih svjetonazora, no zapravo je utro baš put da izostankom Andra Vlahušića postane prvi kandidat ljevice. Uostalom, koliko god od svjetonazorskih epiteta pokušavao bježati, sasvim je jasno da je bliži ljevici.

Bogdanović bi uz glasove lijevog biračkog tijela mogao računati i na one koje Vlahušić teško može dobiti, a također nisu skloni HDZ-u: birača tzv. srđevaca s kojima Bogdanović dijeli mnoga promišljanja. Stoga ne samo da bi, u slučaju da Ustavni sud ne obori zakon HDZ-a i Mosta kojim je Vlahušiću zabranjena kandidatura, Bogdanović postao prvi kandidat ljevice, već bi mu se otvorio sasvim izvjestan put k gradonačelničkom mandatu.

Pretjerano za tvrditi? Možda tako izgleda dok se ne pogledaju aktualni protukandidati. Neozbiljne kandidature poput one Hrvoja Kukuljice iz Živog zida ili možebitne Mara Kristića ispred tzv. srđevaca, Mosta ili u čije već ime, ne treba se razmatrati ni kao opciju, Terezina Orlić u sjeni Pera Vićana dobit će možda bobu više od onog koliko obično dobije i sam Vićan, SDP će kandidirati blijedu Tatjanu Šimac Bonačić kojoj ni dio SDP-ovaca neće dati glas i tako, i ne uleti li još neki kvalitetniji kandidat, nije teško doći do zaključka da bi se u drugom krugu u srazu za gradonačelničko mjesto mogli naći Bogdanović i HDZ-ov Mato Franković. U tom srazu, ne okrene li se svijet naopako, Vido Bogdanović ima širi raspon i pristup biračima od ideološki uskog HDZ-a.

Naravno, odluka Ustavnog suda kojim bi se oborio „lex Vlahušić“ sve bi promijenila preko noći. Iako bi najzanimljivije, a čini se i najbolje za sami Grad bilo vidjeti dvoboj Vlahušića i Bogdanovića u drugom krugu, jasno je da obojica ne mogu proći i da je za drugi krug slobodno samo jedno mjesto, jer da HDZ kandidira tovara i tovar bi do drugog kruga prošao. Vlahušić je u slučaju da mu se omogući kandidatura ipak u prednosti nad Bogdanovićem koji bi, unatoč svojim kvalitetama, postao tek lijevo smetalo u borbi protiv HDZ-a, slično kao i Šimac Bonačić.