laus banner 2021 2

Subota, 28 Studeni 2020 12:23

Blagoslov kuća jedino ako sami pozovete svećenika

Piše:
Blagoslov kuća jedino ako sami pozovete svećenika Foto: moerschy/Pixabay

Dio mjera koji je stupio na snagu odnosi se i na vjerske obrede. Tako je nacionalni stožer definirao da u crkvama prilikom misa ne bi smjelo biti više od 25 vjernika. Preporučili su da se mise prate putem radija i televizije, a svećenstvu ostavili da organiziraju način na koji će se održavati misna slavlja. Mjere nisu samo zbunile vjernike već i svećenstvo.

Iz dubrovačke biskupije smjernice vjernicima koji žele dolaziti na misna slavlja, objavit će nakon što netom donese mjere prouče te su odgovorili kako će nakon toga komentirati kako će se točno odvijati vjerski život u sljedećem razdoblju.

Naime, predstavljajući mjere, premijer Plenković vjernicima je preporučio da mise prate putem radija, televizije i online, budući da u crkvama ne bi smjelo biti više od 25 osoba. No tko će kontrolirati broj vjernika okupljenih u vjerskim objektima tijekom vjerskih obreda, trebaju li te kontrolore organizirati svećenici ili će u kontrole policija i pripadnici civilne zaštite, nije precizirano. Iako je jasno da tijekom pandemije okupljanja ljudi treba ograničiti, neumjesno je ljudima, ako su već došli, braniti ulaz u crkvu.

Tijekom Došašća izgleda neće biti blagoslova kuća, osim ako vjernici to ne zatraže od svojih svećenika.

Iz dubrovačke biskupije ističu kako je „uputa svećenicima bila da se u domove ide isključivo na poziv vjernika uz pridržavanje svih epidemioloških mjera”. Budući da su na snazi nove mjere, iz dubrovačke biskupije navode kako će „trebati vidjeti kako prilagoditi blagoslov obitelji”.

Inače, zadarski nadbiskup monsinjor Želimi Puljić, župnicima, đakonima i poglavarima samostana u zadarskoj nadbiskupiji već je uputio dopis u kojem je između ostalog naveo kako će se tradicionalni blagoslov obitelji koji se u domovima vjernika obavlja u vrijeme Došašća, odgoditi dok epidemiološka slika ne bude povoljna.

Ususret Božiću vjernici tradicionalno u većem broju sudjeluju na misnim slavljima na blagdan svetoga Nikole koji se obilježava 6. prosinca, a prema epidemiološkim mjerama, ove godine na blagdan tog zaštitnika pomoraca i djece, ali i Dan dubrovačkih branitelja u dubrovačkim crkvama, prema mjerama koje stupaju na snagu, ne bi smjelo na misi biti više od 25 ljudi.

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020