Petak, 07 Lipanj 2024 18:18

BORIS ŠKRABO IZ SLANOG DIO JE TIMA INOVATORA KOJI RAZVIJAJU BOLID ZA FORMULA STUDENT ALPE ADRIA NATJECANJE

BORIS ŠKRABO IZ SLANOG DIO JE TIMA INOVATORA KOJI RAZVIJAJU BOLID ZA FORMULA STUDENT ALPE ADRIA NATJECANJE Foto: Anela Novina

Boris Škrabo iz Slanog dio je tima inovatora iz cijele Dalmacije koji su proteklih mjeseci zajedno stvarali inovativni trkaći bolid kojim će u različitim disciplinama konkurirati 280 najboljih svjetskih timova na ovogodišnjem Formula Student Alpe Adria natjecanju.

Ovaj talentirani student treće godine preddiplomskog studija elektrotehnike na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje na Sveučilištu u Splitu otkrio je kako se zaljubio u inženjerstvo, što znači i kolika je odgovornost ovako mladog čovjeka koji sudjeluje u stvaranju pravog tehnološkog čuda, ali i koliko mu ovakvo bogato iskustvo pomaže u cilju da ostvari željenu karijeru u autoindustriji.

- Moje zanimanje za inženjerstvo rodilo se u ranoj dobi, otprilike kada sam imao 10 godina. Najveći utjecaj na tu odluku imali su strani inženjeri i entuzijasti auto-moto sporta, koji su nesebično dijelili svoje znanje u obliku YouTube videa. Ti su sadržaji bili neprocjenjivi jer su omogućili razumijevanje složenih inženjerskih koncepata, pristupa projektiranju i inovacija u stvarnom svijetu. – kaže Boris Škrabo te dodaje kako se pridružio timu FESB Racing i koja je njegova uloga:

- Moje sudjelovanje u timu FESB Racing započelo je tijekom druge godine studija, kada sam se pridružio Powertrain timu. Kao član tima, odgovoran sam za projektiranje, razvoj i optimizaciju pogonskih sklopova, uključujući benzinske i električne agregate. Moje odgovornosti obuhvaćaju izradu 3D nacrta, planiranje proizvodnje, proizvodnju, ugradnju, testiranje i evaluaciju performansi. - kaže Škrabo.

Usklađivanje svih obaveza Borisu je izazovno jer su studij i rad u timu vrlo zahtjevni. Uspijeva tako što pažljivo planira svoje vrijeme i često radi na projektima tijekom vikenda i slobodnih sati.

- Smatram da je ključno biti organiziran i discipliniran. - govori.

- Natjecanje Formula Student za mene predstavlja odličnu priliku za stjecanje praktičnog iskustva, razvoj vještina i usvajanje novih pristupa rješavanju kompleksnih inženjerskih problema. Smatram da je sudjelovanje u ovom projektu ključno za izgradnju temelja za uspješnu inženjersku karijeru, jer omogućuje studentima da primijene teorijsko znanje u praksi, razvijaju timski duh i kritičko razmišljanje te stječu vrijedna industrijska iskustva. - kazao je Boris Škrabo.

Mladi inženjeri uz što bolji rezultat na Formuli Student Alpe Adria stječu vrijedno praktično iskustvo koje će im pomoći u razvoju njihovih karijera. Boris u budućnosti teži radu u tehnološkim kompanijama koje su predvodnici inovacija u područjima elektrotehnike i auto-industrije.

- Konkretno, razmišljam o radu u području autonomnih vozila, umjetne inteligencije te ostalih pomoćnih sustava koji osiguravaju sigurnije putovanje za sve sudionike u prometu. - kazao je Škrabo.
 
Sedmo izdanje Formule Student Alpe Adria održat će se od 20. do 25. kolovoza na Bugatti Rimac testnom poligonu u Mičevcu. Na ovom međunarodnom studentskom natjecanju mladi inženjeri imaju priliku dizajnirati, konstruirati, testirati i utrkivati se s vlastitim prototipovima trkaćih bolida. Ovo natjecanje nije samo izvor natjecateljskog duha, već i platforma koja omogućuje studentima da svoje teorijsko znanje primjene u praksi. Za sudjelovanje u Formuli Student Alpe Adria se prijavilo čak 280 timova iz cijelog svijeta, a samo je 60 najboljih odabrano na temelju stručnog kviza. Mladi inženjeri iz 56 zemalja, od Švedske do SAD-a i Australije, tako ovog kolovoza dolaze u Hrvatsku kako bi stekli vrijedno praktično iskustvo i razvili komunikacijske vještine te napravili vrijedan korak prema budućim karijerama u inženjeringu.

Anela Novina