Subota, 04 Prosinac 2021 01:46

Branitelji ove godine neće podići zastavu na tornju na Srđu, evo i zašto

Udruga branitelja Dubrovnika uputila je priopćenje zašto ove godine neće podići zastavu na odašiljač, odnosno toranj na Srđu. Kako navodi predsjednik udruge Marko Mujan iako je šest branitelja spremno za podizanje zastave, odnosno imaju potrebna iskustva da bi se mogli popeti na toranj, samo jedan od njih zadovoljava uvjetima koji su propisani COVID mjerama da bi mogli ući u prostore Odašiljača i veza i pristupiti tornju, a potrebna su najmanje dva penjača.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

„Izvršni odbor Udruge branitelja Dubrovnika, u povodu obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja, po sedmi put za redom, imao je namjeru postaviti zastavu Republike Hrvatske na Toranj OiV (kojega zovemo Toranj slobode) na Srđu, u osvit zore predajom zastave iz ruku sudionika čina podizanja 1991. godine vođi tima UBD, koji bi je uspeo i postavio na toranj.

Udruga branitelja Dubrovnika, glede upita dužna je isprike svima, koji su očekivali da ćemo i 6. prosinca 2021. godine podići zastavu Republike Hrvatske na Toranj OiV na vrhu brda Srđ.

Iako imamo na raspolaganju šest branitelja, koji imaju potrebno iskustva i želje obaviti ovaj pothvat, na putu su nam se našle COVID mjere, dosad nam poznati uvjeti, i oni koje određuje tvrtka Odašiljači i veze iz Zagreba.
Nemamo što prigovoriti OiV budući da oni imaju striktna pravila, što ih se uvijek držimo od početka do kraja aktivnosti, koju prate tako da nam u svakom trenutku mogu izdavati upute ili nas zaustaviti u izvršenju, što se nikad do sad nije dogodilo.

Uvjeti u ratu, koji smo svi mi prošli bili su teški, ali ovi u miru su puno zahtjevniji. Od braniteljskog tima UBD za penjanje i postavljanje zastave samo jedan od nas zadovoljava uvjete, iako smo svi zdravi i spremni za pothvat.

Kao što smo to 1991. godine, sigurno je da bi i danas svaki od nas bio spreman izvršiti ovu zahtjevnu zadaću pa i pod neprijateljskom paljbom. Da približimo kako to izgleda jer do sad nismo o tome puno govorili. Treba se uspeti metalnim stubama na kojih blizu stotinu metara visine kroz toranj koji je na mjestima izuzetno uzak tako da se ne može provući čovjek veće težine ili malo puniji. Gore se može s minimalno dva čovjeka ako nema vjetra, a kad puše moraju biti trojica.

Za ulazak u objekt i na toranj prethodno je potrebno ishoditi posebnu dozvole od prvog čovjeka Odašiljača i veza, nakon toga, ako on dopusti i pod kojim uvjetima to odredi (prošle godine maksimalno dva penjača), slijedi procedura slanja popisa ekipe na odobrenje i provjeru (ne radi se o formalnosti jer nisu svi uvijek propušteni).

Nakon što prihvate takvu listu ide proba par dana prije budući ne znamo kakvo je gore stanje i koje predradnje nas čekaju (da li je nosač zastave na mjestu ili ga treba učvrstiti) za što se traži dozvola pred sam dan probe. Isto se treba zahtijevati i dan uoči penjanja.

Odašiljači i veze, direktor Botica, također branitelj, prema nama su izuzetno korektni, ali su državna tvrtka i potpuno je razumljivo, ali i žalosno što njihovu praktično otvorenu dozvolu (uz poštivanje spomenutih procedura) nećemo moći iskoristiti. Nadajmo se boljim okolnostima do godine.

Što se tiče mjera, koje su na snazi u svezi COVID -a već je bilo ograničenja, tako da neki od nas pozvani nisu mogli uobičajeno sudjelovati u držanju Sata povijesti dubrovačkim učenicima.

U programu Obilježavanja ćemo sudjelovati na Križnom putu na Srđ, polaganju vijenaca i paljenju svijeća kod spomen obilježja na Boninovu, Srđu i u Sustjepanu, gdje je UBD obnovila izgled nekoliko spomen ploča tamo poginulim braniteljima.

Povodom ovog velikog dana obići ćemo i naše članove teške invalide u Gradu i Župi Dubrovačkoj. Sudjelovanje u ostalom programu bit će sukladno mjerama i na volju članovima UBD.

Do kraja godine imamo još potpuno obnoviti cijeli spomenik u Orašcu dječaku i branitelju, koji su na istom mjestu poginuli.

Na sastanku izvršnog odbora UBD dogovoreno je priopćenje za javnost, s obrazloženjem zbog čega smo sve ove godine podizali zastavu, a ove smo godine svi jednako spremni u tome spriječeni ne svojom voljom.
UBD čine ljudi i ne radi se o formalnom činu iskazivanja ljubavi i slavljenja slobode nego stvarnosti za koju smo se izborili. Radi se o voljnom i tjelesnom činu uz određeni rizik i napor, čega treba biti svjestan a mi nikad nismo s tim u svezi postavljali uvjete nego su oni sad postavljeni nama.” - piše u priopćenju koje u ime Udruge branitelja Dubrovnika potpisuje Marko Mujan.

dpp

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020