Srijeda, 28 Srpanj 2021 12:01

Branko Šubić započeo ultramaraton od Dubrovnika do Petrinje

Branko Šubić započeo ultramaraton od Dubrovnika do Petrinje Foto: Željko Đođo

Petrinjac Branko Šubić u utorak je odradio prvu dionicu etapnog ultramaratona u kojemu će ukupno prijeći 513 km od Dubrovnika do Knina, u što je uključena i posljednja dionica u kojoj će trčati od Gline do svoje Petrinje.

Već je prva dionica pokazala kako će ovo biti veliki izazov za 59 -godišnjeg Šubića koji je 2017. odradio ultramaraton Vukovar - Petrinja u ukupnoj duljini od 265 km te dvije godine kasnije Knin - Petrinja slične duljine. Ovog puta ne samo da je u pitanju gotovo dvostruko veća udaljenost, već su u tjednu u kojemu je Šubić krenuo najavljene iznimno visoke temperature.

U utorak je u točno šest sati krenuo sa Srđa, a do mosta Dr. Franja Tuđmana su ga pratili prijatelji iz Udruge maratonaca Sisačko-moslavačke županije “Heroji ne umiru” iz Gornje Gračenice kod Kutine. Nakon 63 prevaljena kilometra stigao do graničnog prijelaza s BiH Zaton Doli što je bio cilj prve etape.

Ukupno je prva etapa potrajala nešto više od 11 sati, a razlog tome je veliki broj spomenika poginulim i nestalim braniteljima u Domovinskom ratu koji se nalaze uzduž te trase. Šubić je kod svakog spomenika zapalio svijeću i poklonio se onima koji su žrtvovali svoje živote za Hrvatsku. To je ujedno glavni cilj njegove akcije, održati spomen i još jednom odati počast palim braniteljima u Domovinskom ratu.

- Današnji mi je dan bio jedan od najtežih općenito od kada se bavim ultramaratonom. Fizički su napori bili iznimni, ali još mi je teže bilo suočiti se s činjenicom da sam na trasi dugačkoj svega 60 km naišao na čak deset spomenika palim braniteljima. Strašno je prisjetiti se koliko je, uglavnom mladih ljudi, moralo žrtvovati svoje živote da bismo mi danas imali svoju državu. Imam osjećaj da mnogi to ne znaju cijeniti, ili jednostavno ne žele. - rekao je vidno umorni Šubić po dolasku na cilj.

dpp

Srodni sadržaj (po oznakama)

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020