Petak, 01 Travanj 2022 16:38

Britanski veleposlanik: Britanci se raduju što ponovo mogu posjetiti vaš kraj

Velepolasnik Thomas na primanju kod župana Dobroslavića i gradonačelnika Frankovića Velepolasnik Thomas na primanju kod župana Dobroslavića i gradonačelnika Frankovića Foto: DNŽ i Grad Dubrovnik

Župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić primio je danas Simona Dereka Thomasa, veleposlanika Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske.

- Od samoga početka moj cilj je biti aktivan u cijeloj Hrvatskoj, a ne samo u Zagrebu. Posebno mi je drago biti u Dubrovniku jer mi Britanci volimo vaš kraj i radujemo se što možemo, nakon dvije godine stanke, ponovno kao turisti posjetiti vašu županiju. Za kišnih dana, posebice tijekom korone, Britanci su vikendima listali časopise i gledali predivne fotografije juga Hrvatske i sad je trenutak kad su svi konačno spremni riskirati i doći. – rekao je veleposlanik Thomas tijekom prvog službenog posjeta Dubrovačko-neretvanskoj županiji te se zanimao za aktualne projekte na jugu Hrvatske.

Župan Dobroslavić upoznao je veleposlanika Thomasa s cestovnim i lučkim infrastrukturnim projektima na jugu Hrvatske posebno istaknuvši važnost prometne povezanosti krajnjeg juga Pelješkim mostom, ali i autocestom Metković – Osojnik i brzom cestom Osojnik – Zračna luka.

- Interes britanskih turista za Dubrovačko - neretvansku županiju nam je od iznimnog značaja jer već smo svojevrsni partneri i tradicionalno zajednički stvaramo turističko ozračje u ljetnim mjesecima, ali i u predsezoni i posezoni. Unatoč ukrajinskoj krizi nadamo se da će ova sezona biti na razini brojki iz 2019. godine. – istaknuo je župan Dobroslavić.

U pratnji veleposlanika je bio zamjenik voditelja političkog odjela Tomislav Kaznačić i počasni konzul Velike Britanije u Dubrovniku Mark Thomas.

Veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Simon Thomas bio je i na primanju kod gradonačelnika Dubrovnika, a tom je prigodom gradonačelnik Franković naglasio odličnu suradnju s britanskom vladom, posebno u vrijeme pandemije kada je komunikacija zbog dolaska britanskih turista bila izuzetno bitna. Naime, upravo turisti s tržišta Velike Britanije najvažniji su gosti u Dubrovniku i zauzimaju prvo mjesto po broju dolazaka.

I ove se sezone očekuje veći broj dolazaka, tim više što će, kako je istaknuto, Dubrovnik u narednom razdoblju biti povezan s osam direktnih linija s odredištima u Velikoj Britaniji.

Na sastanku su razgovarali i o aktualnoj političkoj situaciji u Europi i bližem okruženju, a veleposlanik Thomas upoznao se i s bogatom prošlošću grada, uključujući i nedavnu povijest posjetom Muzeju Domovinskog rata.

No osim na povezivanju kroz turizam, odnosi između dvije zemlje grade se i na drugim poljima. Kako je istaknuto, radi se i na povezivanju škola te je tako veleposlanik Thomas obišao i dubrovačku Osnovnu školu Ivana Gundulića, a ovom radnom posjetu nazočili su i zamjenica gradonačelnik Jelka Tepšić te pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić. Kazao je kako je bio impresioniran znanjem engleskog jezika učenika ove škole.

dpp

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019