Petak, 01 Rujan 2023 21:52

BRZA CESTA TEMA JE TJEDNA, A ZAPLOVILA JE I „LACROMA”

Uoči skupa uz javnu raspravu koji se održava 5. rujna, u Mokošici je održan Zbor građana Rijeke dubrovačke na temu izgradnje brze ceste Dubrovnik – Zračna luka Dubrovnik. Gradonačelnik Mato Franković u prigodi je kazao kako podržava ono što narod želi.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Gradu Dubrovniku dalo je suglasnost za rekonstrukciju i dogradnju Osnovne škole Mokošica.

Zaplovila je „Lacroma” – prva hibridna brodica izgrađena u hrvatskom brodogradilištu.

U MOKOŠICI ODRŽAN ZBOR GRAĐANA RIJEKE DUBROVAČKE O BRZOJ CESTI

U Mokošici je održan Zbor građana Rijeke dubrovačke na temu izgradnje brze ceste Dubrovnik – Zračna luka Čilipi. Gradonačelnik Mato Franković naglasio je kako je Grad Dubrovnik organizirao zbor građana kako bi se kroz otvoreni dijalog sa stanovnicima Rijeke dubrovačke čuo glas naroda te razjasnile sve nedoumice i otvorena pitanja.

tjedni 010923 2 min

- Vezano za stav Grada, mi podržavamo ono što narod želi. Svi smo svjesni činjenice opterećenja prometa i potrebno naći najbolje rješenje, ali ono koje će poboljšati i unaprijediti život svih građana i oplemeniti područje na kojem se realizira. Nitko nikome ništa ne nameće i upravo smo zato danas ovdje. Stanovnici Rijeke dubrovačke su iznijeli svoj stav, bitno je da su ga čuli predstavnici Hrvatskih cesta i ekipa koja je napravila studiju utjecaja na okoliš. Glas naroda se čuo! - naglasio je gradonačelnik Franković.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić rekao je da je ovo prvi put da su Hrvatske ceste na ovakvom događaju kao što je zbor građana. No, zbog same važnosti projekta koji je vrijedan više od 400 milijuna eura istaknuo je kako žele čuti građane i ne žele izazivati nezadovoljstvo i nametati rješenja jer se radi o javnim novcima.

Voditelj izrade studije izvedivosti Pavao Kristek predstavio je projekt, nakon čega je otvorena konstruktivna rasprava s više od 450 okupljenih stanovnika GK Mokošica i GK Komolac, gradskih vijećnika i drugih zainteresiranih.

Gradonačelnik Franković zahvalio se svim sudionicima te ih je pozvao da svoje primjedbe i komentare upute u formalnu proceduru, putem objavljene javne rasprave rasprave Studije utjecaja na okoliš ceste Dubrovnik - Zračna luka (Čilipi) koja traje do 14. rujna 2023. godine.Također, pozvani su i na Javno izlaganje o Studiji koja je zakazana u utorak, 5. rujna 2023. u 17 sati, u zgradi sveučilišnog kampusa Sveučilišta u Dubrovniku.

MINISTARSTVO DALO SUGLASNOST ZA REKONSTRUKCIJU OŠ MOKOŠICA

Grad Dubrovnik zaprimio je suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske na idejno rješenje za rekonstrukciju i dogradnju Osnovne škole Mokošica, kojim se potvrđuje da je isto izrađeno u skladu s normativima Ministarstva.

Predmetnim zahvatom osiguravaju se infrastrukturni uvjeti za prelazak Osnovne škole Mokošica u jednu smjenu. Naime, nakon završetka novog objekta OŠ Marina Getaldića u Ulici Ilije Sarake kojim i ova škola prelazi u jednosmjenski režim nastave, OŠ Mokošica je posljednja dubrovačka škola u kojoj se nastava odvija u dvije smjene. Rekonstrukcijom i dogradnjom novih 18 učionica s kapacitetom 28 učenika po učionici, knjižnice, blagovaonice i kuhinje s pratećim sadržajima OŠ Mokošica moći će primiti 952 učenika u 34 razredna odjeljenja prema režimu nastave u jednoj smjeni.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja također navodi da je rekonstrukciju i nadogradnju škole prema idejnom rješenju moguće financirati bespovratnim sredstvima iz Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Izgradnja, rekonstrukcija i opremanje osnovnih škola za potrebe jednosmjenskog rada i cjelodnevne škole“ Ministarstva i to u postotku od 100 %.

Grad Dubrovnik sustavno radi na unapređenju sustava osnovnoškolskog obrazovanja, a ističe se kontinuirana kapitalna ulaganja u obrazovnu infrastrukturu, programe i uvjete rada. Pri tome osiguranje uvjeta za odvijanje nastave u jednoj smjeni treba istaknuti kao primarni strateški cilj.

ZAPLOVILA „LACROMA” – PRVI HRVATSKI HIBRIDNI PUTNIČKI BROD

Lacroma“, prvi hibridni putnički brod izgrađen u hrvatskom brodogradilištu, koji će povezivati Arboretum Trsteno s otokom Lokrumom, predstavljen je u luci Gruž, a zaživila je i nova brodska linija Gruž – Trsteno – Lokrum.

Gradonačelnik Mato Franković naglasio tri pojma koja, rekao je, najbolje dočaravaju današnji događaj.

- Ti pojmovi su – održivost, prvi i europski fondovi jer odražavaju naš rad i nastojanja u posljednjih šest godina i ono na čemu temeljimo upravljanje.- rekao je gradonačelnik, podsjetivši kako je Dubrovnik prvi hrvatski grad koji je u upravljanje turizmom uveo postulate održivosti i uspješno ih primjenjuje. Podsjetio je kako se ova gradska uprava 2017. odlučila za maksimalno korištenje dostupnih fondova Europske unije s ciljem poboljšanja kvalitete života svojih građana. Zahvalio je svima koji su bili uključeni u realizaciju ovog projekta.

tjedni 010923 1 min

Državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Zrinka Raguž, koja je kuma broda, kazala je da se nabavka hibridnog broda Lacroma s inauguracijom novog turističkog proizvoda izravno naslanja na strateški projekt Grada Dubrovnika „Poštujmo Grad“ jer utječe na disperziju gostiju.

Za sada će brod ploviti od petka do nedjelje. JU Rezervat Lokrum objavila je kako je ovaj vikend vožnja brodom besplatna za građane.

Hibridni katamaran „Lacroma“ dug je 15 metara, kapaciteta je 50 putnika i posada, maksimalne brzine do 18 čvorova, a prilagođen je osobama s invaliditetom. Izgrađen je u brodogradilištu Dalmont u Kraljevici u okviru projekta „Povijesni vrtovi dubrovačkog područja“, sufinanciranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Naručitelj izgradnje je Javna ustanova Rezervat Lokrum, dok je suglasnost za zaključenje ugovora o javnoj nabavci broda s najpovoljnijim ponuditeljem, društvom Dalmont d.o.o., a temeljem provedenog postupka javne nabave, dalo Gradsko vijeće Grada Dubrovnika. Ugovorena vrijednost nabavke broda iznosi 1.155.527 eura s PDV-om.

GRAD DUBROVNIK SUFINANCIRA MEDICINSKI POTPOMOGNUTU OPLODNJU

Grad Dubrovnik svojim sugrađanima omogućuje sufinanciranje često visokih troškova navedenih postupaka.

Naime, ovim programom pruža se podrška parovima koji na svom putu do ostvarenja roditeljstva prolaze kroz postupke medicinski pomognute oplodnje jer troškovi jednog postupka, uključujući smještaj i put u udaljene ustanove, iziskuju visoke izdatke.

Pravo na sufinanciranje troškova medicinski pomognute oplodnje u iznosu do 50 posto ukupnih troškova postupka, a najviše 1.600,00 eura, može se priznati podnositelju zahtjeva koji je iscrpio sve prethodne mogućnosti koje su, sukladno zakonu kojim je uređeno pitanje medicinski pomognute oplodnje, ostvarive na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Svi uvjeti i načini ostvarivanja prava propisani su Odlukom koja se uz obrazac Zahtjeva nalazi na stranicama nadležnog Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika (LINK), a mogu se preuzeti i ispod ove objave.

Sukladno demografskoj strategiji, Grad Dubrovnik provodi čitav niz mjera pronatalitetne politike, a sve u cilju poboljšanja demografskih trendova, a program sufinanciranja troškova medicinski pomognute oplodnje jedan je od posljednjih takvih primjera.

NEMA PONUDA ZA RADOVE UREĐENJA IGRALIŠTA NA ŠIPANU

Nakon što nije pristigla ni jedna ponuda u postupku javne nabave za izvođenje radova na dječjem igralištu u mjestu Suđurađ na otoku Šipanu, Grad Dubrovnik pokrenut će ograničeni postupak nabave.

Nabava se odnosi na izvedbu radova I. faze igrališta Suđurađ na nekretnini ukupne površine 1705 metara kvadratnih, a koja je Gradu u svrhu uređenja sportskog i dječje igrališta prethodno ustupljena Odlukom Vlade Republike Hrvatske o darovanju nekretnine.

Za prvu fazu Gradu Dubrovniku prethodno su, kroz Program razvoja otoka u 2023., odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 76.000,00 eura. Procijenjena vrijednost nabave za prvu fazu iznosi 106.000,00 eura bez PDV-a.

Druga faza projekta odnosi se na uređenje parka i izvedbu sportskog igrališta uz dječje igralište na istoj parceli.

Sadržaj Grada Dubrovnika