Petak, 27 Svibanj 2022 15:27

Butković: Povećanje cijena materijala neće previše utjecati na cijenu pristupnih cesta Pelješkom mostu

Piše:
Obilazak mosta Obilazak mosta Foto: Božo Radić / CROPIX

Krajem srpnja otvorit ćemo Pelješki most s dijelom pristupnih cesta, tih 25 kilometara, potvrdio je danas tijekom obilaska mosta ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Na otvorenje Mosta, istaknuo je, bit će pozvani visoki EU dužnosnici, koji, nije htio otkriti.

- Uspješno privodimo kraju najveći infrastrukturni projekt dana su Hrvatskoj, spajamo teritorij. Most će se otvoriti krajem srpnja, a ostaje nam još osam kilometara obilaznice kod Stona i spoja na državnu cestu D8, što bi trebalo biti gotovo do kraja ove godine.- rekao je Butković.

Osvrnuvši se na povećanje cijena materijala uzrokovanih poremećajima na tržištu, Butković je kazao kako se ono previše neće odraziti na radove na pristupnim cestama Mostu, koji još nisu završeni.

- Povećanje cijena na Pelješkom mostu neće biti puno, a što se tiče pristupnih cesta, vidjet ćemo koliko će to biti. U svakom slučaju to povećanje neće biti preveliko, ali činjenica je da danas na svim velikim infrastrukturnim projektima u Hrvatskoj postoji taj problem. - rekao je Butković.

- Izvođači rade u zaista otežanim okolnostima zbog poremećaja na tržištu i povećanja cijena. Budući da smo i taj dio pripremili, mi ćemo na Vladi sljedeći tjedan donijeti odluku, predlagač će biti Ministarstvo graditeljstva, tako da ćemo i taj dio regulirati. To se ne odnosi samo na ovaj, nego na sve projekte u Hrvatskoj jer ovo što se događa u Ukrajini poremetilo je mnoge stvari i činjenica je da izvođači, u financijskom smislu, rade u otežanim okolnostima. Ali ništa ovdje nije i neće biti dovedeno u pitanje. - kazao je Butković.
Resorni ministar potvrdio je kako će na svečanost otvorenja Pelješkog mosta krajem srpnja biti pozvani visoki EU dužnosnici, koji, nije htio otkriti.

- Moramo dogovorit točan datum otvorenja mosta, očekujemo najviše uzvanike, ali ne mogu vam to još reći jer se na tome radi. Očekujemo ljude koji obnašaju visoke funkcije na razini EU. - rekao je ministar Oleg Butković.