Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 02 Svi 2022 23:14

Capor (SJG): UPU Radeljević - Libertas mijenja se da bi se pogodovalo Pemu

Piše:
Đuro Capor Đuro Capor Foto: Davor Mladošić

Portal Dubrovnikpress.hr već je pisao kako će sjednicom Gradskom vijeća 9. svibnja dominirati prostorno planska tematika. Na dnevnom je redu naime šest točaka koje se odnose na izmjene i dopune raznih prostornih planova i njihovog usklađivanja s GUP -om i PPU -om. Od tih šest točaka, najzanimljivije su dvije koje se odnose na prostor bivše remize, odnosno stavljanje izvan snage odluke o izmjenama i dopunama PPU -a i GUP -a i dijela UPU -a Radeljević – Libertas, a potom na istoj sjednici usvajanje Prijedloga odluke o izradi izmjena i dopuna UPU -a Radeljević – Libertas.

Gradski vijećnik SJG Đuro Capor za Dubrovnikpress.hr ističe kako vijećnici za pet točaka koje se odnose na izmjenu prostorno - planske dokumentaciju još uvijek nisu dobili materijale te dodaje kako ne može znati što se to mijenja na potezu Radeljević – Libertas. Ipak, Capor naglašava kako je baš taj plan ogledni primjer pogodovanja investitoru.

- Nije lako pogoditi što se to mijenja kad vijećnici nisu ispred sebe dobili materijale, ali možemo ponoviti oni što govorim od početka, a to je da je taj plan ogledni primjer pogodovanja investitoru, tvrtki Pemo. Naime, kad se donosila odluka o pokretanju ciljanih izmjena GUP -a, PPU -a i UPU -a Radeljević – Libertas, ukazivali smo da svaki put kad se ide ciljano mijenjati jedan prostorni plan, ne gledajući širu sliku, da je to ciljano pogodovanje. Ovdje se radi o naciljanim izmjenama koje odgovaraju samo jednom čovjeku. Očito je da je nešto u proceduri zaškripalo kad je Grad sam morao povući odluku o početku ciljanih izmjena. - rekao je Capor.

Dodao je kako je bez uvida u materijale teško govoriti na što se odnose izmjene planirane u obuhvatu plana Radeljević – Libertas. No, podsjetio je na sjednicu Gradskog vijeća prije nekoliko mjeseci na kojoj je usvojen navedeni UPU.

- U slučaju pogodovanja Pemu, znakovito je da su prošli put, kad je ova točka ubačena na dnevni red, vijećnici dobili materijale svega dva i pol dana prije same sjednice pa me ne bi začudilo da se isti taj obrazac ponovi i sada u ponovljenom pokušaju pogodovanju Pemu. - rekao je Capor.

- Izmjene svakako pokušavaju tvrtki Pemo osigurati mogućnost izgradnje trgovačkog centra s direktnim izlaskom na Vukovarsku ulicu i to je ono protiv čega smo mi istupali jer smatramo da se time ugrožava i prometovanje uzduž Vukovarske, a što utječe na sve one planove koje Grad ima oko povezivanja Gruža podzemnim tunelom, a taj projekt to ugrožava. S druge strane, smatram da je ovo nastavak scenarija po kojem se nezakonito u vikend akciji rušilo remizu da bi se otklonila prepreka za realizaciju ovoga što upravo Franković nastoji namjestiti tvrtki Pemo. - uvjeren je Capor i prije nego što su materijali dostupni.

Capor podsjeća kako su srđevci na sjednicu od prije nekoliko mjeseci upozoravali kako će prometno rješenje prema kojem bi Pemov trgovački centra dobio izlaz na Vukovarsku ulicu, rezultirati kaosom na toj iznimno frekventnoj cesti s tri prometna traka.

remiza2 020522

- Očito je da je dogovor između Frankovića, Vićana i Pema bio do te mjere usuglašen i definiran da se nikakvi razumni argumenti nisu htjeli poslušati, pa čak ni argumenti i mišljenja vlastitog Upravno odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, koji je potvrdio da takav projekt nije u skladu s prometnom studijom koja je na snazi u Gradu Dubrovniku. Dakle, bez obzira na sigurnost građana, prostorno plansku i prometnu dokumentaciju, želi se jednoj tvrtki, jednom čovjeku, osigurati nešto što ne može dobiti, a što istovremeno smanjuje standard i sigurnost koju bi grad, vezano za promet, trebao priuštiti svojim građanima. - kazao je Capor.

remiza020522

- O tim novim scenarijima i rješenjima prometa na području Vukovarske ulice ništa ne znamo jer nikakvu studiju nismo vidjeli, niti je bila na javnom savjetovanju, niti na javnoj raspravi. Sjetimo se kako je Vićan govorio da ako je zgrada Atlanta dobila spoj na cestu, tada ga moraju dobiti i ostali, odnosno Pemo i to je temeljni problem. Zbog potrebe i interesa jednog čovjeka zapostavlja se sigurnost i funkcioniranje prometa za ostale građane. - rekao je Capor, upozorivši kako se prije konačnih izmjena GUP -a i PPU -a, koje je pokrenula administracija gradonačelnika Mata Frankovića, ipak pogoduje određenim investitorima.

- Ne želimo da ova praksa, kakva je napravljena i za Babin kuk, a onda pored toga, progurana i za tvrtku Pemo, dakle ciljano pogodovanje, ciljane izmjene prostornih planova, da se provode za pojedine investitore, a da mimo toga mi imamo pokrenutu redovitu proceduru izmjena GUP -a i PPU -a gdje se sve ono što u tom planu treba stajati zanemaruje i nastoji se u ovom nekom razdoblju, dok se ne usvoje izmjene GUP -a i PPU -a, pogodovati određenim ljudima. - kazao je Capor.

Odgovorio je i na pitanje nije li previše da se na jednu sjednicu stavljaju izmjene i dopune nekoliko prostornih planova.

- Na dnevnom redu sjednice su četiri različita UPU -a i očito je da se pokušava na brzinu, prije usvajanja novih prostornih planova, progurati nečije partikularne interese. Bojim se da ćemo gledati scenarij po kojem se svih ovih godina pogodovalo različitim investitorima. Cijena tog pogodovanja je zagušen promet i nekvalitetni uvjeti stanovanja u Dubrovniku i plaćaju je svi građani. - rekao je Capor.

Dok su u tijeku ciljane izmjene GUP -a i PPU -a Capor je dodao kako bi na dnevni red budući sjednica Gradskog vijeća mogle biti stavljene izmjene i dopune brojnih UPU -a, a kako bi se zadovoljili zahtjevi investitora.

- To se očito već događa i to je suprotno onom deklarativnom stavu da sadašnji GUP nije adekvatan, da ga je pregazilo vrijeme. Pokazalo se koje nam je probleme u prostornom planiranju donio taj dokument iz vremena kad su Vlahušić i Šuica planirali deset godina dizalica nad gradom. Franković se predstavlja kao drukčiji i različit, a zapravo gura po istom starom modelu pogodovanja i prostornog upropaštavanja Grada. Gradonačelnik Franković, primjerice o gruškom terminalu razgovara s predstavnicom CLIA-e, a ne sa svojim građanima. Šuica je s Razvoj golfom dogovarala kako treba izgledati Srđ, a Vlahušić je dogovarao ovo ruglo koje imamo vezano za Marinu Frapa. Takav investitorski urbanizam građanima na kraju nije donio ništa dobra. - rekao je vijećnik SJG Đuro Capor.