Četvrtak, 07 Listopad 2021 13:21

Capor: Vićanu se ne da cijeli dan stajati na sjednici pa su zato vijećnička pitanja zadnja

Piše:

Dubrovački vijećnici su na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća umjesto na početku, vijećnička pitanja gradonačelniku postavljali na kraju sjednice. Bila je to proba uoči izmjena Poslovnika, obrazložio je predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica. No, ta se proba oporbenim vijećnicima i nije baš svidjela.

Vijećnik stranke Srđ je Grad Đuro Capor za portal Dubrovnikpress.hr ističe kako eksperiment, za kojega je rekao kako ga gura DDS kao manjinski partner vladajuće koalicije, nije uspio.

- Još se na Odboru uoči sjednice moglo shvatiti da izmjene Poslovnika dolaze od manjinskog partnera vladajuće koalicije, odnosno od DDS -a Pera Vićana. Vićanu se ne da cijeli dan boraviti na sjednicama Gradskog vijeća pa je ideja da se vijećnika pitanja pomaknu na kraj potaknuta od njega. - rekao je Capor, dodavši kako je baš Vićan najavio i izmjene Statuta Grada Dubrovnika.

- Vićan je najavio i izmjene Statuta i rekao da po njemu nema potrebe da izvješća o radu javnih poduzeća uopće dolaze pred vijećnike jer, iako to stoji u Statutu to nije zakonska obveza. Sve je to u neku ruku kompromis vladajućeg HDZ- a prema zahtjevima manjinskog partnera. Stavljanje vijećničkih pitanja na kraj sjednice bio je zapravo jedan eksperiment koji nije uspio. Inače,Vićan je čim su vijećnička pitanja došla na red pošao ća, a mi bi sad trebali biti zahvalni vijećnicima HDZ-a koji su eto ostali da nam drže kvorum kako bismo mi postaviti pitanja gradonačelniku. Sam gradonačelnik se poprilično dobro snalazi s vijećničkim pitanjima, bilo da su naručena od vijećnika HDZ-a, bilo da su postavljena od oporbe. Ovakav manevar dosad HDZ-u nije padao na pamet i očito je da se radi o političkim ucjenama koje dolaze od njihovog koalicijskog partnera. - rekao je Capor.

Vićan je mišljenja je Capor, pokazao potpuno nerazumijevanje smisla postavljanja vijećničkih pitanja. Vićan naime drži da ta pitanja služe samo za promociju vijećnika, što je zapravo potpuno krivo razmišljanje, ako se uzme u obzir da vijećnicima vijećnička pitanja da bi se samopromovirali uopće nisu niti potrebna jer to mogu raditi tijekom siječe sjednice, posebno kad se raspravljaju osjetljivije točke dnevnoga reda, one koje javnost zanimaju.

- Vićanu je problematično što vijećnika pitanja toliko dugo traju jer one nema vremena i strpljenja prolaziti kroz sve te nijanse i odluke koje je već dogovorio u direktnom kontaktu s gradonačelnikom, odnosno predsjednikom Vijeća. Njemu se zapravo ne da slušati preispitivanje poteza gradske uprave od strane vijećnika koje su građani izabrali upravo zato da kontroliraju rad gradske uprave i odluke koje se tiču građana. Vićan pokazuje potpuno nerazumijevanje čemu vijećnici jer oni nisu samo dizači ruku koji potvrđuju dogovore sklopljene u barakama ili u uredu gradonačelnika. Dakle radi se o tome da vijećnici vrlo često postavljaju upravo ona pitanja koja im građani sugeriraju i traže da se ta pitanja postave javno, da se ukaže na neki problem. Ukoliko se sve te stvari rješavati kabinetski iza zatvorenih vrata, tada se i prostor za netransparentnost i kuloarske dogovore povećava, a to je ono u čemu Vićan najbolje pliva. - kazao je Capor.

Vrijeme trajanja vijećničkih pitanja, koje je očito nekima od vijećnika problem, mišljenja je Capor, može se urediti.

- Dužina vijećničkih pitanja se lako da urediti. Gradonačelnik bi primjerice na pitanja vijećnika mogao odgovarati u dvije minute, a ne da odgovara po 10 minuta ili ukoliko vladajući sami određuju što će doći na sjednicu pa stave 35 ili 40 točaka dnevnoga reda onda je jasno da je odgovornost za trajanje sjednica upravo na njima. Dakle, ne bi se trebali buniti što će neki opozicijski vijećnici iskoristiti svoje pravo da postave pitanje gradonačelniku ili nekom od pročelnika. - rekao je Capor, koji smatra da se vijećnička pitanja ne bi trebala ograničiti na sat vremena kao što je to primjer na sjednicama Županijske skupštine.

- Model vijećničkih pitanja na Županijskoj skupštini pokazao se kao potpuni promašaj jer vijećnici koju se jave za pitanje, a to ne stignu učiniti u tih sat vremena dobiju priliku postaviti pitanje tek na idućoj sjednici koja je za tri četiri mjeseca kada to pitanje koje su željeli postaviti više nema smisla i prestaje biti aktualno. Da se na primjer u Saboru dogodi da se Aktualno prijepodne kada zastupnici postavljaju pitanja premijeru gurnu na na zadnju točku tada bi se to tumačilo kao direktan napad većine na demokratske standarde i politička prava koja su uvriježena. Jako sam protiv ideje da se pitanja ograniče na sat vremena. Ako je vladajućima u interesu da pitanja budu kraća i učinkovitija, neka onda njihovi vijećnici ne postavljaju naručena pitanja koja služe samo za promociju gradonačelnika, odnosno neka se i njegovi odgovori ograniče na dvije minute.- kazao je Capor.

Srđevci će, najavio je Capor, uoči izmjena Poslovnika Gradskog vijeća i Statuta Grada, imati imati prijedloge.

- Hoćemo, hoćemo! Ja sam već iznio stav da nije prihvatljivo bilo kakvo smanjivanje demokratskih standarda. Kolegica Petra Marčinko će kroz svoj rad u Odboru za Statut i Poslovnik iznositi stavove, predlagati amandmane na izmjene Statuta i Poslovnika. - rekao je vijećnik stranke Srđ je Grad Đuro Capor.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020