Četvrtak, 07 Travanj 2022 14:02

Centru za obuku Civilne zaštite uporabna dozvola do kraja ljeta

Centru za obuku Civilne zaštite uporabna dozvola do kraja ljeta Foto: DNŽ

U sklopu projekta FIRESPILL gradi se Centar za obuku operativnih snaga civilne zaštite u Kuli Norinskoj. On je poodmakloj fazi i uskoro će biti završen. Opremali smo i naše postrojbe vrijednom opremom u sklopu ovog projekta. Mogu samo pohvaliti našu Regionalnu razvojnu agenciju DUNEA i partnerske agencije i čestitam na uspješnom provođenju ovog projekta. - kazao je danas župan dubrovačko -neretvanski Nikola Dobroslavić na konferenciji za medije uz otvaranje konferencije Civilna zaštita i upravljanje krizama koju već 15 godina organizira stručni časopis Zaštita, a koja se održava ovaj put u Dubrovniku.

Ove godine, događanje je organizirano u sklopu spomenutog projekta FIRESPILL koji je jedan od strateških EU projekata prekogranične suradnje Interreg Italija - Hrvatska, a koje provodi Dubrovačko -neretvanska županija.

- Važnost civilne zaštite pokazala se i dokazala više puta. Svjedočili smo tome i tijekom potresa u Zagrebu i Sisačko - moslavačkoj županiji i okolici, ali i tijekom još uvijek aktualne pandemije koronavirusa. Vidimo i agresiju Rusije na Ukrajinu. Jučer je bila i obljetnica strašnog potresa, to jest Velike trešnje koja je 1667. pogodila Dubrovnik. Sve to nas podsjeća na važnost pripreme u slučaju ugroza. - rekao je ovom prigodom Dobroslavić.

Ravnateljica Regionalne razvojne agencije DUNEA Melanija Milić istaknula je kako projekt izgradnje Centra u Kuli Norinskoj, financiran 85 posto sredstvima Europske unije, a 15 posto sredstvima Dubrovačko - neretvanske županije, napreduje sukladno planiranoj dinamici.

- Do kraja ljeta ishodit će se uporabna dozvola za ovaj objekt. Slijede nam različite vježbe, osposobljavanja operativnih snaga civilne zaštite, ali i izrada strateških planova. - rekla je ravnateljica Milić i najavila i druge projekte iz ovog segmenta.

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović također je na konferenciji za novinare naglasio važnost provedbe europskih projekata na korist operativnih snaga civilne zaštite kao krajnjih korisnika te još jednom istaknuo vrijednost budućeg Centra za obuku operativnih snaga civilne zaštite.

Dodajmo i kako je konferencija Civilna zaštita i upravljanje krizama okupila više od sto sudionika koji se bave urbanom sigurnošću i civilnom zaštitom, a teme se odnose na smanjenje štetnih posljedica od rizika kojima je izložena i Dubrovačko - neretvanska županija.

dm

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019