Petak, 23 Travanj 2021 14:26

Cijepljenje turističkih djelatnika; stigli ministarica Brnjac i župan Dobroslavić

Organizirano cijepljenje turističkih djelatnika počelo je u petak u Dubrovniku na punktu u dubrovačkoj sportskoj dvorani, a do kraja dana cijepit će se oko 450 osoba.

Punkt je obišla ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u pratnji župana Nikole Dobroslavića i zamjenika Joška Cebala.

Ministrica je ovom prilikom izjavila kako je Dubrovnik izabran za početak cijepljenja zbog svog značaja kao odredišta.
- Projektom Safe stay in Croatia razvili smo sve standarde. Šaljemo gostima poruku sigurnosti i važno je da se turistički djelatnici odazovu u što većem broju. Cijepljenje se nastavlja organizirano i po ostalim županijama, jer su nam turistički djelatnici prioritet. Očekujem da oni koji iskažu želju budu procijepljeni i prije početka sezone. - rekla je Brnjac.

Napomenula je kako je 70 posto turističkih djelatnika pokazalo interes za cijepljenje.

- Svakako očekujemo i veći odaziv jer su turistički djelatnici u izravnom kontaktu s gostima, a i važno nam je smanjiti mogućnost stvaranja žarišta. Uz to, gosti će u odabiru destinacije gledati stanje procijepljenosti. Vlada će osigurati antigenske testove za goste, uz simboličnu cijenu, a na nama je da se pridržavamo epidemioloških mjera. - izjavila je ministrica Brnjac.

Dodala je kako je bitno da punktovi za testiranje budu raspoređeni ne samo na zračnim lukama i graničnim prijelazima, već i u marinama te drugim mjestima gdje će biti jasno dostupni gostima.

Brnjac je najavila kako će se, u dogovoru s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, u akciji procjepljivanja voditi računa i o privatnim iznajmljivačima.

Dubrovačko - neretvanski župan Nikola Dobroslavić istaknuo je zadovoljstvo što je baš Dubrovnik izabran za početak cijepljenja turističkih djelatnika.

- Dubrovnik po svojoj važnosti to zaslužuje, a i jer smo najteže pogođeni koronakrizom. Šire dubrovačko područje je u 2020. zabilježilo pad od više od 80 posto u turističkim rezultatima nego godinu ranije. - podsjetio je Dobroslavić te dodao kako krajnji jug Hrvatske bilježi odličan odaziv na cijepljenje.

- Ovim ćemo ubrzati cijepljenje ukupnog stanovništva. Ljudi su svjesni da je cijepljenje najbolja prevencija bolesti. Pozivam sve da se odazovu te da stvorimo epidemiološku situaciju kao uvjet dobre pripreme glavne turističke sezone. I dalje vjerujemo da možemo ostvariti 60 do 70 posto rezultata iz 2019. godine, iako smo svjesni da to ovisi i o stanju u emitivnim zemljama. Optimistični smo. - zaključio je župan Dobroslavić.

dpp