laus banner 2021 2

Nedjelja, 29 Studeni 2020 19:53

Đe će Jelkine jelke?

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić još je loše i računao kada je početkom ovog mjeseca kazao da će do kraja studenoga u Hrvatskoj 1 500 ljudi preminuti od koronavirusa. Mjesec još nije završio, a broj preminulih premašio je 1 500. Dok je Đikić upozoravao, članovi nacionalnog Stožera civilne zaštite, njegovo predviđanje o broju umrlih su umanjivali. Dok je broj zaraženih i umrlih i dalje rastao diljem Hrvatske su se, kao da je stanje normalno, planirali božićni sajmovi i dočeci Nove godine. Novim mjerama sve je to zabranjeno.

Piše: Nikolina Metković

I u Dubrovniku se planirao Dubrovački zimski festival. Raspisan je natječaj za zakup kućica na koji se prijavilo svega petero zainteresiranih, no kućice su im otkazane, a otkazan je zapravo i Festival, iako to na konferenciji za novinare nije službeno rečeno i ako netko pjevače u kabriolet autobusu i vlakić u Uvali uistinu može računati kao nekakav Festival. Ostalo je samo nejasno što će biti s onim jelkama koje je trebalo podijeliti ugostiteljima da urede svoje tarace, budući da su ugostiteljski objekti zatvoreni.

Dok se koronavirus nesmetano širi sjevernom Hrvatskom i svakog dana uzima sve veći danak, epidemiološka slika u samom Gradu Dubrovniku je još uvijek povoljna, prema službenim podacima zaražene su 153 osobe.

Želja je sviju nas da se taj broj zaraženih smanji, ali on se vrlo brzo može povećati i to prvenstveno ovisi o ponašanju sviju nas, bez iznimki.

Ovo predblagdansko božićno vrijeme, inače je ono najljepše doba u godini koje svi s nestrpljenjem očekujemo. Do prije nekoliko godina, Božić se mahom slavio u krugu obitelji, na misnim slavljima i ponoćkama. Otkad se diljem Hrvatske organiziraju božićni sajmovi, blagdansko raspoloženje iz obiteljskih domova i crkava proširila se i po ulicama i trgovima gradova diljem zemlje. Hrvati su naime vrlo brzo prigrlili taj zapadnjački način slavljenja Božića. Tako je i u Dubrovniku.

Sablasno prazan Stradun u blagdansko vrijeme, okićen, ali prazan, bez ljudi, blagdanskim ugođajem još je prije nekoliko godina odlučio zaogrnuti bivši gradonačelnik Andro Vlahušić. Većina je to prihvatila, a slike Straduna prepunog ljudi, s kućicama, božićnim ukrasima koje nisu pokazivale ništa drugo doli ljude koji se zajedno vesele i raduju, vrlo brzo počele su obilaziti svijet. Gotovo da i nema stanovnika Dubrovnika koji u svojim albumima iz godine u godinu nema neku fotografiju s tog božićnog Straduna. Ali nekima, iz samo njima znanih razloga, taj festival nije sjeo. Doduše njihovo je njorganje iz godine u godinu sve manje i tiše. Ne njorga više ni zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, barem ne na glas.

Klima je ususret Božiću ove godine preblaga, no neće biti da joj se zbog visokih temperatura led oko srca otopio. Kako se nitko, pa tako ni ona, koja bi Božić valjda slavila u mraku jer sve one „svjetleće perverzije” prezire, nije usudio jasno reći da ove godine zbog korone Dubrovačkog zimskog festivala nema, trebalo je osmisliti bilo što, odnosno nešto što može proći kao festival.

Svi znamo što je „pop up” na Internetu, no što je „pop up” cabrio bus u prometu, nije baš lako definirati, osim ako nije riječ o nekakvu autobusu koji iskače, a takav bi bio i ugroza za ostale sudionike u prometu. Skok amo, skok tamo iz tog će se autobusa pjevati kolende i božićne pjesme. Imamo i „photo point” Adventski vijenac na Luži. To je valjda neko mjesto za slikavanje.

Turista nema, mi domaći svi govorimo hrvatskim jezikom, pa nije jasno čemu ove izvitoperene pomodarske engleštine, tuđice, posebno kod ovi koji njeguju tradiciju i dubrovački govor.

I medo vam je na Stradunu pa se obavezno pođite slikat u njegovu skutu, ali ga prije toga pređite kakvim dezinficijensom. Tko zna tko ga je dirao prije vas.

Inače je za uređenje Grada ove godine naručeno 30 božićnih jelki, raznih veličina pa sad nije jasno đe će Jelka sa svim tim silnim jelkama jer je dio njih zamislila podijeliti ugostiteljima da urede tarace.

Ugostiteljima je rad do 21. prosinca zabranjen. Možda da se višak jelki stavi ipak podijeli ugostiteljima. Nema veze što su zatvoreni, neka urede svoje tarace, neka „šljašti”, neka bliješti. Ako se kome od ugostitelja uopće da kititi u ovim nepredvidivim vremenima. Ma neka svakako uzmu jelke. Za slučaj da im se 21. prosinca dozvoli otvaranje objekata, jelku je okititi čas posla, kad se već Jelka u duhu Božića nije dosjetila te jelke podijeliti onima socijalno ugroženima, bolesnima, onima koji su sami i napušteni, stari i nemoćni. No, kaleidoskop od zamjenice je i suviše šaren pa ne vidi one tamne sjene.

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020