Subota, 15 Travanj 2023 13:22

Direktor Luke Dubrovnik Željko Raguž: Kruzeri opet stižu s punim kapacitetom

Piše:
Željko Raguž Željko Raguž Foto: arhiva Dubrovnikpress

Blagdan Uskrsa označio je početak turističke sezone, ali i sezone kruzera. Kako je pred nama prva sezona nakon pandemije u potpunosti bez COVID mjera, kruzeri više ne plove na pola kapaciteta, no direktor Luke Dubrovnik Željko Raguž ističe, ni ove godine neće biti više od dva kruzera dnevno.

- Jako smo zadovoljni početkom sezone i već u drugoj polovici travnja očekujemo pristajanje većih kruzera koji će dolaziti sve do kraja godine. Predviđeno je i povećanje u dolascima od osam posto u odnosu na prošlu godinu, ali ostajemo u okvirima projekta Respect the City, što znači da u istom trenutku na području Luke Dubrovnik neće biti više od dva kruzera dnevno. - rekao je Raguž.

Dobri rezultati, kazao je, očekuju se i od jahti, no ruske će i ove godine zbog rata u Ukrajini i problema koji imaju bogati ruski državljani s blokiranjem imovine izostati.

- Ruskih jahti nije bilo ni prošle godine, a opet smo ostvarili druge poslovne rezultate ikad iza 2019. godine, koja je bila rekordna. Agenti s kojima smo u kontaktu ističu kako će ova godina, kad su u pitanju jahte, ipak biti bolja od prošle. Naravno, sigurno ne u onom broju prije rata u Ukrajini, ali je svako povećanju u odnosu na prošlu godinu za nas dobitak. Teško je prognozirati koliko jahti možemo očekivati, ali što se tiče kruzera to možemo jer oni koji su najavljeni uvijek i dođu. - rekao je.

Ove godine, kazao je Raguž, više nema restrikcija u prihvatu kruzera.

- Više ne bi trebalo biti COVID mjera i ove godine, za razliku od prošle, očekujemo veći broj putnika na kruzerima jer oni više ne uplovljavaju na pola kapaciteta. - rekao je Raguž te dodao kako je prošla godina za Luku Dubrovnik bila iznimno dobra.

- Kupili smo trezorske dionice, što smatram jednom odličnom investicijom i Luka će još više jačati svoj utjecaj, a u budućnosti nas očekuju odlične priče oko putničkog terminala. U onim pandemijskim godinama dobro smo poslovali, nismo završili u minusu, a sjećate se da su neki predviđali i govorili nam da će Luka prva staviti ključ u bravu. Te dvije najteže godine i bez kruzera smo bili samoodrživi i završavali smo godinu u plusu. Našim radnicima nisu bile smanjivanje plaće niti su im uskraćivana bilo kakva prava i dok drugi u gradu muku muče s radnicma i uvoznom radnom snagom, mi nemamo tih problema, što znači da su naši ljudi zadovoljni, a i naša primanja su iznad hrvatskog prosjeka. - rekao je direktor Luke Dubrovnik Željko Raguž.