Petak, 18 Prosinac 2020 23:56

Direktor ZL Dubrovnik Frano Luetić brojkama iz 2019. nada se 2024.

Direktor ZL Dubrovnik Frano Luetić brojkama iz 2019. nada se 2024. Foto: Davor Mladošić/Dubrovnikpress.hr

„Nažalost, nakon 10 uzastopnih godina kontinuiranog znakovitog porasta prometa, došla je ova teška godina obilježena pandemijom korona virusa izazvavši još nikada do sada u povijesti zračnog prometa neviđenu krizu i nezapamćeni pad zračnog prometa. Ista sudbina je zadesila i našu zračnu luku, pa je slijedom navedenog pad putničko prometa iznosio 89,6% u odnosu na prethodnu godinu. Naime, 2019 godine, kao što je već poznato, smo ostvarili najbolje rezultate kako u fizičkom, tako i financijskom prometu, računajući od početka rada ove zračne luke još daleke 1962 godine. Bilo je ostvareno 2,9 milijuna putnika i ukupan prihod od 478,23 miljuna kuna.” - piše u priopćenju direktora Zračne luke Dubrovnik Frana Luetića na koncu ove iznimno zahtjevne godine za poslovanje u svim sektorima, a posebno uonim vezanim uz potovanja.
Luetić je u priopćenju iznio kronologiju događanja od početla godine kada je planiran rast od pet posto do početka pandemije koronavirusa i samog zatvaranja Zračne luke Dubrovnik 19. ožujka, a s radom je počela ponovo 6. svibnja.

„Redoviti međunarodni promet za našu zračnu luku započinje tek 15. lipnja i postupno raste, pa smo bili povezani sa više od 50 odredišta u Europi i to nažalost traje do 20. kolovoza, kada je RH na zdravstvenim kartama Europe obojena u „narančasto” i u „crveno”, dok naši najvjerniji putnici iz Ujedinjene Kraljevine prekidaju dolaske zbog obustave letova. Iako po broju letova u protekloj godini i nismo imali tako loše rezultate (ostvareno je preko 30% letova u odnosu na 2019.) popunjenost zrakoplova je bila ispod 30% raspoloživih sjedala. S druge strane poslovno zrakoplovstvo, poglavito imućni svjetski poznati pojedinci, su ostvarili veliki broj dolazaka privatnim zrakoplovima, a kako bi odmor provodili na jahtama širom Jadrana. Znalo se dogodit da smo imali i preko 30 zrakoplova parkiranih na našim stajankama dugoročno. Kako smo završili projekt Razvoj zračne luke Dubrovnik, tako smo znatno povećali stajanke za zrakoplove, pa su nam dolazili zrakoplovi i s drugih susjednih zračnih luka, zbog zagušenosti njihove infrastrukture, dok su kod nas mogli bezbrižno boraviti.” - napisao je Luetić.

„Nakon kolovoza promet je konstantno u silaznoj putanji sve do danas, a svi željno očekujemo oporavak istog u sljededoj godini. Svakodnevno pratimo obavijesti i analize svjetskih zrakoplovnih organizacija pa temeljem toga izrađujemo kratkoročne i srednjoročne planove za nastupajuće razdoblje. Očekuje se što brža primjena cijepljenja u cijelom svijetu, pa su scenariji da bi se promet iz 2019. mogao povratiti, optimistično u 2024., a manje optimistično u 2026.” - napisao je direktor ZL Dubrovnik Frano Luetić.

„Mi smo gotovo isključivo vezani za turistički promet, pa smo u tom smislu nešto više zakinuti od ostalih zračnih luka koje nisu toliko vezane uz turizam, jer smo i tekuće godine imali prigodu vidjeti da se većina turista upućivala na odmor vlastitim automobilima iz zdravstvenih razloga. Veliko je lobiranje od strane svih predstavnika zrakoplovne industrije da se primjeni jedinstveno antigensko testiranje svih odlaznih putnika u zračnim lukama s brzim rezultatima testa, a taj način bi se izbjegla četrnaestodnevna ili desetodnevna karantena u dolaznim zemljama. To bi ponovno ohrabrilo putnike da ponovno koriste zračni prijevoz, jer to žarko žele. Još uvijek su o tom pitanju velike polemike među državama, ali toplo se nadamo da će se naći zajednički jezik na svjetskoj ili barem europskoj razini. U protivnom de se nastaviti otpuštanje zaposlenika u ovoj industriji, vlade su već uložile golema novčana sredstva za spas ove djelatnosti. Naša zračna luka nije do sada otpuštala zaposlenike, dapače osigurali smo plaće i sezonskim radnicima, zahvaljujući akumuliranoj dobiti iz prethodne godine.” - naveo je Luetić istaknuvši kako je Vlada omogućila zadržavanje dobiti.

„Najave za sljedeću sezonu su odlične, broj najavljenih letova je iznimno velik, a trenutačno su na nedavno održanoj SLOT konferenciji zrakoplovni prijevoznici ponudili 4 milijuna sjedala ukupno u dolasku i odlasku za Dubrovnik. Letovi će biti uspostavljeni za više od šezdeset odredišta, međutim sve zavisi o rezervacijama sjedala, a za taj dio bi se trebali pobrinuti turistički djelatnici kako bi adekvatno popunili sjedala na letovima, jer ukoliko do toga ne dođe onda će prijevoznici biti prisiljeni otkazivati iste.” - piše također u priopćenju direktora ZL Dubrovnik Frana Luetića.

dpp