Petak, 06 Kolovoz 2021 13:47

Djeca i udičarenje - s minimalnim priborom i pod maksimalnim nadzorom

Piše:

Ribolov udicom jedan je od na moru najraširenijih vidova rekreacije. Upražnjavaju ga sve dobne skupine, osobito često u vrijeme godišnjih odmora. U to doba većina njih najčešće i prvi put u životu. Da ne bi bilo i posljednji put, zbog razočaranja rezultatima ili mogućih povreda, važno je pravilno pristupiti prvim ribolovima, posebice kad su u pitanju djeca.

Svaki odrasli ribolovac s puno strpljenja može djetetu pomoći da stekne prva udičarska znanja. Djeca s napunjenih 14 godina za ribolov moraju imati i valjanu dozvolu za ribolov koja se može pribaviti u sportsko- ribolovnim društvima, ovlaštenim prodavaonicama ribolovne opreme i turističkim agencijama.

Zakon djeci mlađoj od 14 godina dozvoljava ribolov samo s jednim priborom, s ili bez korištenja štapa. Djeca, čak ni 14- godišnjaci ne bi trebala loviti opremom koju koriste odrasli nego onom koja je mogućnostima i težinom prilagođena njihovom uzrastu, najkraćim i najlakšim štapovima te najmanjim rolama.

Znači, ovisno od uzrasta i jačine, djeci početnicima je najbolje dati štapove dužine 1,1 do 1, 7 m, primjerice one namijenjene lovu oliganja iz plovila te najmanje, role veličine 1.000. Za prve dječje udičarske avanture posve su prikladni i „combo“, kompleti štapova i rola koji se za manje od 100 kuna nude na štandovima s plažnim potrepštinama, ali i kompleti na ručnim motovilima. Takvi kompleti najčešće imaju plovak, koga treba ukloniti jer je bez njega lakše početi učiti.

Dobro je ukloniti i kontra kuku s vrha udice. Ponajprije zato što je ubod „barbless“, udice bez kontra kuke manje bolan i opasan od uboda udice s kontra kukom, a vađenje lakše i bezbolnije. Drugom, s udice bez kontra kuke plijen najčešće sam spadne nakon što se izvuče iz mora i kratko vrijeme mu se dozvoli praćakanje, najbolje u posudi za čuvanje ulova, pa ga mladi udičar ne mora skidati i tako se izlagati mogućnosti povrede. Udica ne treba biti ni jaka ni velika, dovoljna je što tanja širine luka 5 do 7 mm, s kojom se može izvući masa šparmića, crneja, vladika i ostalih sitnih riba, ali i savladati krupniji lumbrak, vrana, čak i ovrata. Najbolje je koristiti udice oblika „Crystal“ ili „Aberdeen“.

Završnjak, sistem može biti dvojak, s udicom na kraju i pedalj poviše nje olovnicom ili s olovnicom na kraju i udicom na 5 do 10 cm dugom privezu postavljenim barem pedalj, dva poviše olovnice. Olovnica treba biti što lakša, teška 5 do 20 grama, dok osnovna struna može biti debela do 0,30 ili tek 0,10 mm ako se lovi sa štapom ili rolom. Privez, pjok koji nosi udicu u oba slučaja ne treba biti deblji od 0,10 mm.

Kao mamac, barem u prvo vrijeme, najbolje je koristiti kruh jer je najdostupniji, jedu ga sve ribe i ne može se pokvariti i uzrokovati trovanje udičara poput školjki i ostalih mamaca. Mogu se koristiti sve vrste kruha, ali najbolji rezultati se postižu s bijelim. Mana kruha je što lako spada, posebno kad se u vidu čuperka iz sredine stavlja oko udice i zatim stisne, zbog čega je potrebno šesto izvlačiti pribor iz mora, što nije loše jer se tako ribolov i bez ulova čini dinamičnijim i zanimljivijim.

djecairibolov060821 2

Unatoč dinamici i zanimljivosti, djeca brzo gube koncentraciju i zanimanje za ribolov, na kako bio uspješan, bez prekida ne treba trajati duže od pola sata. Nakon toga dobro je napraviti pauzu za osvježenje i okrepu te kratku poduku, ponajprije o paucima, škrpinama i škrpunima te ostalim opasnim, a mogućim ulovima. Zbog njih je najbolje da ulove prihvaćaju i skidaju odrasli.

Prije početka ribolova, ako se on obavlja s obale, s djecom treba prošetati njom i poticati ga da promatra priobalja i informirati ga o onom što vidi. Za ribolov treba odabrati mirno mjesto, što dalje od kupača. Prema zakonu, udičariti se ne smije bliže od 200 metara od uređene plaže. Najbolje vrijeme za lov je ono koje nije dobro za kupanje.

Bez obzira znalo ili ne ono plivati, lovi li se iz plovila, dobro je dijete opremiti pojasom za spašavanje.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019