laus banner 2021 2

Petak, 12 Veljača 2021 14:09

Dječji UZV u Mokošici, pametni semafori, kolenda na listi zaštićenih kulturnih dobara...

Pedijatrijska ambulanta u Mokošici dobila je kardiološki dječji ultrazvuk. Uređaj vrijedan 320 tisuća kuna primjeren je za zdravstvenu zaštitu djece od najranije životne dobi. Kolendavanje je proglašeno zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom. Na raskrižja na Domu zdravlja i lapadskog stadiona bit će postavljeni pametni semafori.

PRVA ORDINACIJA U HRVATSKOJ S DJEČJIM ULTRAZVUKOM ZA KARDIOLOGIJU

Prije godinu dana otvorena pedijatrijska ambulanta u Mokošici dobila je, zahvaljujući donaciji Hotela Maestral u suradnji s Gradom Dubrovnikom, novi uređaj - kardiološki dječji ultrazvuk, koji će koristiti pedijatrica dr. Miljenka Crnčić Orlić koja je ujedno i subspecijalistica dječje kardiologije. Time se ostvaruje zdravstveni nadstandard, kao jedan od rijetkih primjera u primarnoj pedijatrijskoj zdravstvenoj skrbi u Hrvatskoj.

Uređaj su doktorici Crnčić Orlić uručili dubrovački gradonačelnik Mato Franković i predsjednik Uprave Hotela Maestral Joško Prkačin. Gradonačelnik Franković ovom je prilikom potvrdio i kako će Grad nastaviti osiguravati sredstva za plaću doktorice i medicinske sestre sve dok se ne steknu uvjeti da ova ambulanta uđe u mrežu pedijatrijskih ambulanti RH.

tjedni120221 2

Vrijednost doniranog UZV uređaja za dječju kardiologiju iznosi 320.000 kuna kuna. Aparat je primjeren za primarnu zdravstvenu zaštitu djece od najranije životne dobi, a za složenije situacije mali pacijenti bit će upućeni u Opću bolnicu Dubrovnik.

Podsjetimo, ambulanta je u siječnju prošle godine otvorena u prostoru koji je Grad Dubrovnik ustupio na korištenje Domu zdravlja Dubrovnik za ovu svrhu. Osim osiguranja adekvatnog prostora Grad Dubrovnik je iz svog proračuna izdvojio sredstva za izradu projekta te snosio troškove adaptacije, odnosno uređenja prostora, dok je opremu financirala Zaklada 'Blaga djela'. Grad je ujedno osigurao gradski stan, adaptirao ga i uredio za pedijatricu te i nakon istekla od godine dana i dalje osigurava plaću za doktoricu i medicinsku sestru.

Iako nije nadležan za zdravstvo Grad Dubrovnik je, kako bi omogućio otvaranje ove ambulante te na taj način građanima učinio dostupnim zdravstvenu usluga za kojom su iskazali potrebu, uložio više od dva milijuna kuna i nastavlja ulaganje i dalje.

GRADONAČELNIK FRANKOVIĆ NA STRADUNU DOČEKAO MARATONCA SINDIKA

Splitski maratonac Kristijan Sindik trči humanitarnu utrku "Zlatna vrpca - 7 maratona u 7 dana". Trkački pohvat započeo je u četvrtak krenuvši iz Splita, na na Međunarodni dan borbe protiv raka. Trči jedan maraton dnevno, a krajnji cilj mu je Tivat do kojeg će istrčati ukupno 295 kilometara i to u svrhu prikupljanja donacija za Odjel dječje onkologije KBC-a Split. Za male pacijente dosada je prikupljeno 150 tisuća kuna koje će se utrošiti za nabavku difuzijskih volumetrijskih pumpi.

tjedni120221 1

- Objedinio sam strast prema trčanju, moja dva grada s kojima sam emotivno vezan i KBC Split jer sam sam bivši onkološki bolesnik. To je tema koja je marginalizirana u ovo vrijeme nauštrb jedne druge teme oko koje se cijelo vrijeme priča. Treba naglasiti i da djeca iz Dubrovnika idu na liječenje u KBC Split. - rekao je Sindik te pozvao sve da se priključe akciji.

U Dubrovniku su mu se pridružili i dubrovački atletičari, a na Stradunu ga je dočekao gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.
- Pozdravljam ovakve akcije i nevjerojatnu upornost i izdržljivost Kristijan i njegovog tima trkača koji su do Dubrovnika pretrčali gotovo 250 kilometara kako bi se skupila sredstva za naše najmlađe. U ime svih Dubrovkinja i Dubrovčana, želim im puno sreće do njihovog konačnog cilja i pozivam sve koji mogu da im se priključe. - izjavio je gradonačelnik Franković tijekom susreta sa Sindikom.

Naime, tijekom maratona donatori su kupovali kilometre kroz donacije od minimalno 100 kuna po kilometru. Donacije se uplaćuju izravno na račun Odjela dječje onkologije KBC-a Split putem IBAN-a HR1424070003106794371, otvorenog u OTP banci d.d. Split.

KOLENDAVANJE U DUBROVNIKU PROGLAŠENO ZAŠTIĆENIM NEMATERIJALNIM KULTURNIM DOBROM

Temeljem Rješenja Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Kolendavanje u gradu Dubrovniku ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra i kao takvo upisat će se u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – Listu zaštićenih kulturnih dobara, pod brojem Z – 7438.

U obrazloženju ovog rješenja, između ostalog, stoji kako je: kolendavanje u gradu Dubrovniku običaj božićnog ciklusa kad grupa čestitara, kolendara na Badnjak i Staru godinu obredno obilazi kuće izvodeći čestitarsku pjesmu kolendu (s ili bez instrumentalne pratnje) za uzvratno čašćenje domaćina hranom, pićem slasticama i darivanjem novcem, voćem i slatkišima. Dubrovačku kolendu ubrajamo u gradske kolendarske pjesme čiji tekst počiva na tradicijskim primorskim motivima, ali naglašava urbanost, motive svakodnevice, čuva lokalne jezične osobitosti, mediteranski glazbeni stil, a u tipski tekst kolende dodan je često pokoji šaljiv ili satirički stih poznata ili nepoznata autora, nerijetko upućen određenoj, u zajednici poznatoj osobi.

U dubrovačkoj kulturnoj i povijesnoj tradiciji kolendavanje je prvi put zabilježeno u statutarnim odredbama 1272. godine, kao tip čestitanja knezu i crkvenim velikodostojnicima na Badnju večer i Staru godinu, što je ujedno i prvi spomen usmene, pučke kolende. Kolendavanje je u Dubrovniku zadržalo bitne tradicijske elemente: ophod, stihove s čestitkama ili porugama, apotropejsku buku, glazbenu pratnju, dogovor o kretanju ophodara, darivanje i čašćenje. Običaj uključuje sve stanovnike Grada svih dobnih skupina, osobito djece, osiguravajući prijenos i čuvanje tradicije. Kolendavanje, upisano duboko u kulturnu sliku stare gradske jezgre, i danas tvori jedinstveni blagdanski duh Grada i njegove okolice te se svojim osobitostima može uvrstiti u Registar nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. – zaključno stoji u Rješenju Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Uprave za zaštitu kulturne baštine.

Nematerijalna kulturna baština u Dubrovniku ima svoje različite oblike. Ona obuhvaća tradiciju, jezik, obrte, razne vještine, društvene običaje, prakse, svečanosti, od kojih je jedna od najznačajnijih upravo dubrovačka kolenda. Dubrovačka gradska uprava kroz svoje brojne aktivnosti aktivno radi na njegovanju i promociji kolende, koja je tijekom dugih stoljeća zadržala svoje tradicionalne i prepoznatljive odlike te vrsnoću izričaja. Podnaslov prošlogodišnjeg Dubrovačkog zimskog festivala bio je ''Advent u gradu kolendara'' budući je svojim najvećim dijelom upravo i bio posvećen našoj tradiciji kolendavanja. Cabrio ''pop up'' autobus Libertasa tijekom trajanja Zimskog festivala obilazio je naš grad i gradske kotare, a bendovi, klape i predstavnici kulturnih ustanova izvodili su u njemu kolendu i ostale tradicionalne napjeve.

Kako je upravo dubrovačka kolenda ono što nas čini posebnima u Hrvatskoj i šire, treba spomenuti i već tradicionalnu “Smotru kolendara'' u okviru projekta dubrovačke gradske uprave pod nazivom ''Forum mladih''. ''Smotra kolendara'' održava se svake godine u prosincu neposredno pred Badnjak gdje naši najmlađi sugrađani svim Dubrovkinjama i Dubrovčanima čestitaju božićne i novogodišnje blagdane, tradicionalnim napjevima iz Dubrovnika i okolice. Običaj kolendavanja u Dubrovniku sačuvan je do danas u dvama oblicima: kao ophod čestitara po kućama i javni ophod gradskim ulicama. Oba oblika dubrovačke kolende na Badnji dan i Staru godinu postali su važni identitetski zavičajni označitelji, poveznica zajednice i živa baština do danas, što je prepoznalo i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske uvrstivši običaj dubrovačkog kolendavanja u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – Listu zaštićenih kulturnih dobara.

STIŽU NOVI, PAMETNI SEMAFORI

Grad Dubrovnik dobit će 500.000 kuna bespovratnih sredstava za nove, pametne semafore za najprometnija raskrižja u gradu – na Domu zdravlja i Stadionu Lapad. Odlukom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Gradu Dubrovniku odobrena su maksimalna moguća sredstva za sufinanciranje iz Javnog poziva za promicanja integriranog i inteligentnog prometa na lokalnoj razini 2020.

Upravni odjel za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju pripremio je i prijavio projekt te je tako osiguran bespovratan iznos od 40 posto opravdanih troškova, odnosno 500.000,00 kuna. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.250,000.00 kuna s PDV-om.

U sklopu projekta predviđena je zamjena starih kabela, zamjena semaforskih stupova, ugradnja ''pametnih semafora'' s LED tehnologijom, kao i implementacija prometno ovisnog rada semafora na raskrižjima ''Dom zdravlja'' i ''Stadion Lapad''.

Modernizacijom opreme i implementacijom prometno-ovisnog rada semafora postići će se učinkovitiji rad sustava, ušteda energije, ušteda na vremenu čekanja vozila za prolazak kroz raskrižje i smanjenje nepotrebnih zaustavljanja i kretanja čime će se uspostaviti bolji prometni tok, ušteda na gorivu kao i znatno smanjenje emisije stakleničkih plinova i ostalih štetnih tvari. 

Sadržaj Grada Dubrovnika

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020