Četvrtak, 24 Kolovoz 2023 11:08

DLJI: HARMONIJA VIOLONČELA KAJANE PAČKO I KLAVIRA DANIJELA DETONIJA

DLJI: HARMONIJA VIOLONČELA KAJANE PAČKO I KLAVIRA DANIJELA DETONIJA Foto: DLJI

Svestrani i strastveni hrvatski umjetnici, violončelistica Kajana Pačko i pijanist Danijel Detoni sinoć su u Kneževu dvoru stvorili idilično ozračje savršeno skladnim muziciranjem koje je publika nagradila obilnim pljeskom.

Vrsni komorni glazbenici program su otvorili efektnom skladbom pisanom modernim zvukovnim jezikom u potrazi za nekim novim vidovima instrumentalnog virtuoziteta, Assonance 1, za violončelo i klavir Dubravka Detonija, priznatog i iznimno plodnog hrvatskog skladatelja, pijanista, pisca te dugogodišnjeg suradnika Dubrovačkih ljetnih igara koji je i prisustvovao koncertu.

Trombonist Kiril Ribarski i pijanistica Milica Šperović-Ribarski ovu su skladbu, zapravo dio istoimenog triptiha u kojemu se ispituju mogućnosti pretapanja tona i šuma, prvi izveli na Igrama, još davne 1970. godine, a svom je autoru priskrbila brojne laureate, među kojima je i „Grand Prix“ Šestoga pariškog biennala 1969. godine. Prizvuci i odjeci kontrastnih pasaža ovog djela pokazali su kako Pačko i Detoni, osim tehnički vrlo visoke razine muziciranja, posjeduju nepogrešiv osjećaj za ljepotu tona.

Tako su svojim instrumentima prenijeli opojnost i klasičnih zvukova, savršeno oblikujući adagio i rondo Beethovenove Prve sonate za klavir i violončelo u F-duru, djela kojima je ostavio važan trag u literaturi za violončelo. Odgovorivši na zahtjeve virtuoznosti ovog djela, na istoj su visokoj interpretativnoj razini, ali i s posebnim nadahnućem i lirizmom izveli Brahmsovih istovremeno bogatih, no rafiniranih Šest pjesama u obradi violončelista Norberta Saltera i Davida Geringasa.

Na sinoćnjem repertoaru našla se njezina ljupka Sonata u e-molu za violončelo i klavir skladateljice Dore Pejačević, romantičko djelo koje temeljito rabi pjevne osobine violončela. Kroz svaki stavak izvrsno odabranog programa slutio se osjećaj zajedništva i sklada dvoje glazbenika. Dok Pačko egzaktno i efektno vlada gudalom, Detoni je uvjerljiva i pouzdana pratnja, zapravo partner u dijalogu i kreiranju raskošne harmonije. Zadovoljna publika obilnim je pljeskom i usklicima izmamila bis, Omaggio a Bellini Pavla Dešpalja, brata nedavno preminulog glazbenika, violončelista, pedagoga i nekadašnjeg glazbenog ravnatelja Dubrovačkih ljetnih igara, Valtera Dešpalja kojemu su glazbenici posvetili sinoćnji koncert.

Velikim će opera gala koncertom Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije uz Zbor HRT-a i soliste, sopranisticu Dariju Auguštan, kontratenora Franka Klisovića, tenora Roka Radovana te baritona Leona Košavića, a pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija sutra, 25. kolovoza u 22 sata ispred Katedrale tradicionalno zatvoriti 74. Dubrovačke ljetne igre. Ulaznice za ovaj jedinstveni događaj dostupne su preko festivalske mrežne stranice www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr, na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) svakim danom od 9 do 21:30 te ispred zgrade DTS-a (Vukovarska ulica) od ponedjeljka do petka od 10 do 17 sati.

kkj