Subota, 23 Travanj 2022 04:14

Dobili ste obavijest o potresu prije nego ste ga osjetili... Evo kako je to moguće

Nekoliko, ponegdje čak i desetak sekundi prije nego su osjetili potres, mnogi građani sinoć su o tome dobili obavijest na svojim pametnim telefonima. Naravno, odmah su, kako to već biva, krenule i teorije zavjere, ali stvar je u biti vrlo jednostavna i lako objašnjiva.

Naime, većina modernih mobitela s Android sustavom u sebi ima ugrađen akcelerometar koji bilježi i vibracije, udarce i sl. Pojednostavljeno rečeno - svi takvi mobiteli, povezani na Internet, uz pomoć navedenog uređaja daju određene podatke koji se serverski obrađuju, a kada tisuće uređaja u istom trenutku daju gotovo iste algoritamske podatke koji ukazuju na potres, korisnicima stiže upozorenje o mogućnosti potresa i uputama što raditi. Teško da će netko u nekoliko sekundi uspjeti pročitati upute što činiti u slučaju potresa, no sinoćnji zemljotres pokazao je da sustav dobro funkcionira.

No, kako je moguće da vas vaš mobitel s Android sustavom unaprijed obavijesti o potresu?

Kada će stići obavijest o mogućem potresu ovisi naime o udaljenosti od epicentra. Što je udaljenost od epicentra veća toliko će proteći više vremena od trenutka kada na vaš mobitel stigne obavijest o mogućem potresu do trenutka kada potres i osjetite. Potres se ne događa trenutačno na svim područjima na kojima se u konačnici i osjeti, on negdje počinje, odnosno ima svoje središte, epicentar, i njegov „val” se širi, putuje određenom brzinom. Ta brzina vibracija tla, potresa, manja je od brzine kojom putuju podaci uređaja. Kada mobiteli u području epicentra zabilježe podatke o potresu šalju ih u sustav koji dalje šalje obavijesti prema drugim uređajima u potencijalnom krugu u kojem se može osjetiti podrhtavanje tla. Na taj način mnogi su hrvatski građani sinoć dobili obavijest o potresu prije nego je njegov „val” iz epicentra u Ljubinju došao do drugih područja gdje se osjetio.

dm

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019