Srijeda, 29 Studeni 2023 03:30

DOMINKO RADIĆ BIO JE NOMINIRAN, A IAKO JE ON OVAJ PUT NIJE DOBIO, PLAVA VRPCA VJESNIKA IPAK STIŽE U DUBROVAČKO - NERETVANSKU ŽUPANIJU

Dominko Radić Dominko Radić Foto: Tonći Plazibat / CROPIX

Luka Krmić iz Komina dobitnik je Plave vrpce Vjesnika u pojedinačnoj konkurenciji, dok su u momčadskoj konkurenciji dobitnici prestižnog priznanja za spašavanje na moru Niko Peršić iz Rijeke i Andrija Dević iz Sukošana, otkriveno je na konferenciji za novinare koja je jučer održana u uredu Sindikata pomoraca Hrvatske u Rijeci.

Na konferenciji su sudjelovali tajnik Odbora PVV Damir Herceg, predsjednik Odbora PVV Edo Šarunić, ravnatelj Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru Rijeka, i kapetan Dragomir Mucić u ime SPH.

Svečanost dodjele priznanja 59. Plave vrpce Vjesnika bit će održana u petak, 1. prosinca u 18:30 sati u hotelu Royal u Opatiji.

Za priznanje Plava vrpca Vjesnika 2023. bilo je nominirano šest poduhvata spašavanja ljudi i imovine, po tri u pojedinačnoj i momčadskoj konkurenciji.

Dobitnik Plave vrpce Vjesnika 2023. u pojedinačnoj konkurenciji je drugi časnik palube Luka Krmić (33) iz Komina. On je ploveći na nizozemskom trgovačkom brodu Resstborg u Meksičkom zaljevu 8. ožujka 2023. najprije usred noći uočio brodicu sa 16 kubanskih migranata, a potom je uspješno rukovodio njihovim spašavanjem.

Krmić je bio sam u gvardiji na zapovjednom mostu kad je u tri sata na udaljenosti od pet milja uočio signalno svjetlo s nepoznatog plovila. Odlučio je provjeriti o čemu se radi, a probudio je i kapetanicu Resstborga, pedantnu 45-godišnju Nizozemku s 20 godina plovidbenog staža.

- Kad smo se nepoznatom plovili približili na oko milju udaljenosti uočili smo da je riječ o ljudima u nevolji, koji su mahali i vikali tražeći pomoć. U trošnoj drvenoj brodici od devet metara bile su tri žene i 13 muškaraca, u dobi od 25 do 60 godina, koji su već 10 dana plutali Meksičkim zaljevom. Svjetlosne signale davali su ručnom baterijskom svjetiljkom. More je bilo mirno, ali najavljivan je skori dolazak nevremena. Stupili smo u kontakt s američkom Obalnom stražom koja nas je zadužila da spasimo te nevoljnike, pored kojih je prethodno prošlo nekoliko brodova. U tom trenutku nalazili smo se 230 milja od obale američke savezne države Lujzijane. - ispričao je Krmić.

Nakon što se 170 metara dugačak teretni brod pažljivo približio trošnoj brodici, koja je potom pomoću konopa privučena uz njegov lijevi bok, svih 16 migranata sretno se po brodskoj skali popelo na palubu. Akcijom spašavanja koja je trajala od 3:15 do 4:50 sati je uspješno rukovodio Krmić. Posada je iznemoglim migrantima pružila potrebnu pomoć i okrjepu, a Luka i vođa palube dezinficirali su rane nekolicini lakše ozlijeđenih Kubanaca. Migrante je nešto kasnije preuzela Obalna straža SAD – a, koja je pismeno zahvalila posadi Resstborga na uspješno odrađenoj akciji spašavanja 16 kubanskih državljana.

U pojedinačnoj konkurenciji nominiran je bio i dubrovački umirovljeni dočasnik Hrvatske ratne mornarice Dominko Radić (68). On je 7. siječnja 2023. spasio mladi španjolski par koji je penjući se po kamenju s vanjske strane dubrovačkih zidina pao u more s visine od oko šest metara na predjelu Buže. Djevojka je pala između dvije stijene u moru, u Škrip, a Radić joj je prišao tako što se pramcem svoje barke popeo na kamen u moru. U spašavanju mu je pomogao jedan vatrogasac, koji je ranije stigao do Španjolke te ju je pridržavao u moru.

Nakon što je pothlađenu djevojku i vatrogasca prevezao do Gradske luke gdje je već čekalo vozilo hitne pomoći, Radić se vratio po mladog Španjolca te je i njega izbavio iz nevolje, odnosno izvukao iz mora.

Dominko je 25. rujna ove godine spasio i dvojicu stranih kajakaša iz olujnog mora ispred Dubrovnika. On je dosad spasio 23 osobe, i kaže da će to činiti dokle god bude mogao, a za spašavanje kupača iz olujnog mora dobio je Plavu vrpcu Vjesnika 2005. godine.

Tko je još bio nominiran i za koje zasluge te što su sve uradili dobitnici nagrade u momčadskoj konkurenciji donosi portal Južni OVDJE.

dpp