Nedjelja, 19 Svibanj 2024 17:52

DOŠLO JE VRIJEME I DA SE U NOVOJ MOKOŠICI PLAĆA PARKING

Piše:
Jedan od novoizgrađenih parkinga u Novoj Mokošici Jedan od novoizgrađenih parkinga u Novoj Mokošici Foto: JPA

Ne bi li riješio problem s nedostatkom parkirnih mjesta Grad Dubrovnik u Novoj Mokošici je izgradio nekoliko novih parkinga, a gradit će ih i dalje. Naime, do kraja godine, najavio je gradonačelnik Mato Franković započet će gradnja parkinga sa 70 novih mjesta. Planirana je i kupnja zemljišta za još jedno parkiralište.

Kako je Mokošica postala oaza za parkiranje taksi i ostalih gospodarskih vozila, Franković je najavio i uvođenje naplate parkinga u tom gradskom naselju

- Ako sve bude u redu na vrhu Mokošice do kraja godine planiramo započeti izgradnju još jednog parkinga sa 70 mjesta. Ideja je da za drugi parking otkupimo zemlju kod postojećeg parkinga ispod Studenca. Od vlasnika zemljišta smo već dobili ponudu. To je potentna lokacija jer se jednostavno pješački može povezati s prostorom dolje gdje je kafić Balun, što je blizu ljudima iz gornjeg i donjeg dijela naselja. - rekao je Franković.

Naglasivši kako se u Mokošici mora riješiti opterećenost parkirnih mjesta, Franković je najavio uvođenje naplate parkinga za što su „zaslužni” gospodarski subjekti koji u tom naselju parkiraju auta i po nekoliko mjeseci.

- Deseci gospodarskih subjekata uzurpiraju parkirna mjesta u Mokošici. Neki uopće ne žive u Dubrovniku nego u drugim općinama. Obavljaju taksi ili neku drugu djelatnost i bez problema dolaze u Mokošicu i ostavljaju aute po pet - šest mjeseci. Sad im ne možemo ništa jer je to parking na koji svatko može parkirati, ali oni stanovnicima Mokošice oduzimaju parkirna mjesta. - kazao je Franković.

- Niti je u posljednje vrijeme porastao broj stanovnika u Mokošici, niti je porastao broj vozila pa da na novim parkiralištima nema mjesta nego je problem što dio ljudi izbjegava plaćanje parkinga u svojim područjima i onda dolaze na jedinu veliku oazu u kojoj se parking ne plaća, a to je Mokošica. Koriste dugogodišnji strah bivših gradskih uprava od uvođenja naplate parkinga u Mokošici. - rekao je gradonačelnik, otkrivši kad će početi naplata parkinga u tom naselju.

- Najveći broj stanovnika Mokošice ionako imaju PPK. Pa nitko lud ne bi plaćao satnu kartu kad za manje od 10 eura ima mjesečnu kartu. Dakle, nakon što izgradimo još dva parkinga uvest ćemo naplatu parkinga u Mokošici koja će smanjiti broj ovih koji uzurpiraju parking jer ovo je postala suluda situacija. - rekao je gradonačelnik Mato Franković.