Utorak, 20 Rujan 2022 15:00

Dubrovačkoj biskupiji darovana slika mons. dr. Antuna Gjivoja

Dubrovačkoj biskupiji darovana slika mons. dr. Antuna Gjivoja Foto: Dubrovačka biskupija

Dr. Silva Gjivoje darovala je Dubrovačkoj biskupiji sliku na kojoj je prikazan mons. dr. Antun Gjivoje, splitski i makarski biskup (1911.-1917.), pradundo njezinog nedavno preminulog supruga Davora Gjiva Gjivoja. U ime biskupije sliku je preuzeo generalni vikar mons. Ivica Pervan koji je zahvalio Sulvi Gjivoje na ovom vrijednom daru koji će se čuvati u dubrovačkom Biskupskom ordinarijatu. Silva Gjivoje je sliku, koja se posljednjih desetljeća čuvala u njihovoj obitelji, darovala biskupiji sa željom da se slika izloži i čuva za buduća pokoljenja.

Splitski i makarski biskup mons. dr. Antun Gjivoje rođen je 8. veljače 1851. godine u Lastovu. Za svećenika je zaređen 5. prosinca 1875. godine. Teologiju je studirao u Zadru, a više bogoslovne nauke na bečkom Sveučilištu na kojem je 1880. godine doktorirao teologiju. Nakon povratka iz Beča bio je profesor u dubrovačkom sjemeništu, zatim profesor bogoslovlja i hebrejskog jezika u Zadru. Bile su mu povjerene i druge odgovorne službe u biskupiji. Imenovan je naslovnim dvorskim kapelanom od 1893. godine, a od 1896. bio je i počasni kanonik metropolitanskog Kaptola u Zadru. Za biskupa je zaređen 11. srpnja 1911. godine i tu službu je vršio do svoje smrti 27. veljače 1917. godine. Bio je pokopan u Sustipanu u Splitu. Njegovi posmrtni ostaci preneseni su 1965. godina na Lastovo gdje se danas nalazi njegov grob. Župna zajednica župe sv. Kuzme i Damjana na Lastovu je 2020. godine postavila novi nadgrobni spomenik.

Portret pokojnog biskupa Antuna Gjivoja, ulje na platnu, naslikala je 1912. godine zadarska slikarica Itala Bogdanovich (1874.-1945.), koja je slikarstvo studirala u Rimu.

Angelina Tadić / Dubrovačka biskupija