laus banner 2021 2

Petak, 28 Svi 2021 18:11

Dubrovnik – otvoreni grad

U proteklom tjednu Grad Dubrovnik u potpunosti je otvorio svoje poslovanje građanima. Završena je projektna dokumentacija o uređenju parka u Pilama. Gradonačelnik Mato Franković pratio je vježbu JVP Dubrovački vatrogasaca te otvorio Godišnju izložbu hrvatskih arhitektica i arhitekata.

IZRAĐEN PROJEKT REKONSTRUKCIJE PARKA U PILAMA

Završena je projektna dokumentacija za cjelovitu obnovu i uređenje parka u Pilama. Park ukupne površine tri tisuće metara kvadratnih doživjet će tako potpunu revitalizaciju koja će se provesti novim nasadima, formiranjem staza i zona za boravak, rasvjetom i urbanom opremom, a radovima će se moći pristupiti nakon provođenja javne nabave za izvođača.

Projektno rješenje referira se na povijesni nastanak parka, a naročito na izvorno stanje iz perioda od 1905. do 1926. godine, kada je društvo DUB uredilo Posat. Iz skromne sačuvane dokumentacije uspjelo se u velikoj mjeri rekonstruirati izvorno oblikovanje, a među sačuvanim elementima je i novi/stari ulaz u park niz padinu uz kulu sv. Frana amfiteatralnog oblika.

Novi ulaz u park otvara mogućnost korištenja sada neugledne i zapuštene padine kao prostora za spuštanje, ali i sjedenje, dok će se aktiviranjem prostora oko fontane omogućiti okupljanje ljudi, stvoriti prostor za odmor, ali i za razna društvena događanja. Zeleni parter formira se kao nova zelena oaza parka, a planira je i sadnja drvoreda rubnom sjeverozapadnom granicom obuhvata.

pilepark 280521tjedni

Park će rekonstrukcijom dobiti i tematsko dječje igralište koje će se izgraditi kao interpretacija Grada s pripadajućim toboganima i penjalicama, a u sklopu dječjeg igrališta aktivirat će se i prostor ispod mosta kako bi bio u funkciji raznih izložbi i radionica.

Predio parka od mosta prema moru zamišljen je kao mirni dio parka, maksimalno ozelenjen sa zonama za boravak. Sve hodne površine u parku obrađene su kao sipina sa završnim slojem kvarcnog šljunka, a drvene klupe koje će se postaviti su minimalističkog i klasičnog dizajna. U sklopu radova na krajobraznom uređenju planirana je i izvedba sustava za automatsko navodnjavanje. Svi uneseni novi oblikovni elementi biti će maksimalno diskretni i izrazito angažirani u ekološkom smislu.

Planiranom obnovom i uređenjem park u Pilama dobit će novu funkcionalnost za sve korisnike, ali i adekvatan izgled kakav priliči ovom prostoru na samom zapadnom ulazu u povijesnu jezgru.

GRAD U POTPUNOSTI OTVORIO SVOJE POSLOVANJE GRAĐANIMA

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković predstavio je sustav Otvoreni grad kojem se pristupa na adresi edubrovnik.hr. Riječ je o središnjem gradskom portalu za pristup javnim informacijama, otvorenim podacima i digitalnim uslugama i servisima grada Dubrovnika koji je podijeljen u tri kategorije: Financije, Digitalni obrasci i Vox Populi.

Građanima se na jednom mjestu omogućuje uvid u financijsko poslovanje Grada Dubrovnika, pristup digitalnim obrascima, on-line podnošenje zahtjeva te pokretanje upravnih i drugih postupaka, ali u konačnici, omogućuje im se i u sudjelovanje u samom upravljanu gradom i donošenju odluka kroz dio sustava „Vox Populi – Građani upravljaju Gradom“. Ovim dijelom sustava, koji je inovacija u poslovanju jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, uz poruku „Budi promjena koju želiš vidjeti u Gradu!“ građani mogu promovirati svoje ideje i prijedloge za poboljšanja kvalitete života u svom gradskom kotaru/mjesnom odboru ili gradu kao cjelini te ih pratiti na putu od ideje do realizacije.

- Postupak digitalizacije Grada Dubrovnika pokrenuli smo prije četiri godine kada smo krenuli od nule jer je do tada na raspolaganju bio sustav iz 80-ih godina. Pokrenuli smo informatizaciju procesa da bismo danas stigli do toga da smo otvorili grad našim građanima koji su od najmanje razine uključeni u financijsko poslovanje Grada, ali i upravljanje. - rekao je gradonačelnik Franković, istaknuvši kako je sustav izrađen za i prema potrebama Grada Dubrovnika te je jedinstven u Hrvatskoj, a posebno po tome što uključuje građane u proces upravljanja.

Dio sustava „eDubrovnik – Financije“ omogućuje uvid u sve dnevno plaćene račune odnosno financijske transakcije sa svim poslovnim subjektima s kojima posluje Grad Dubrovnik, a istima se pristupa dan poslije za prethodni dan. Isti podsustav nudi vizualno obrađenu i pristupačnu prezentaciju podataka iz proračuna kao i aplikaciju Financijske kartice kojim građani ostvaruju uvid u međusobna potraživanja između Grada i poslovnih subjekata. Za građane to podrazumijeva mogućnost njihovog pristupa informacijama o stanju svih vlastitih financijskih obveza prema Gradu Dubrovniku (komunalna naknada i druge financijske obveze ukoliko ih ima) sa uvidom u njihovo stvarno stanje u realnom vremenu.

„eDubrovnik – Digitalni obrasci“ dio je sustava koji će na jednom mjestu nuditi sve obrasce u digitalnom obliku, a isti će se nakon ispunjenja putem istog sustava moći predati na rješavanje, a podnositelj će dokument nakon rješavanja dobiti također u digitalnom obliku.

-Cilj Otvorenog grada bio je u potpunosti se otvoriti građanima, omogućiti im dnevnu informaciju o financijskom poslovanju, olakšati im poslove s Gradom i upravnim tijelima te u konačnici omogućiti im sudjelovanje u životu i razvoju Grada, a to smo ovim sustavom i postigli. - zaključio je gradonačelnik Mato Franković.

Građani se sustavu mogu priključiti i koristi ga identificirajući se preko sustava e-Građani ili putem e-maila i jedinstvene lozinke koja će im se dodijeliti nakon neposredne autentifikacije kako bi se izbjegla svaka mogućnost manipulacije. Dijelu sustava, poput podataka iz proračuna, moguće je pristupiti bez registracije.

Sustav Otvoreni grad vrijedan je 429 tisuća bez PDV-a, a razvijen je u suradnji s Hrvatskim Telekomom i tvrtkom Libusoft.

VJEŽBU DUBROVAČKIH VATROGASACA PRATIO I GRADONAČELNIK FRANKOVIĆ

Mjesec svibanj u Hrvatskoj se obilježava kao mjesec zaštite od požara kojeg vatrogasci obilježavaju nizom aktivnosti. Tako su i dubrovački vatrogasci, kako bi provjerili sposobnost i koordinaciju žurnih službi zaduženih za gašenje požara na području grada Dubrovnika, posebice na otocima zbog specifičnosti samog područja, održali danas vatrogasnu vježbu „Koločep 2021“.

Vježbu je, zajedno sa zapovjednikom Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci Stijepkom Krilanovićem, pratio i dubrovački gradonačelnik, ujedno i predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika Mato Franković.

Cilj vježbe bila je provjera u kojem vremenskom periodu je moguće pristupiti gašenju požara na otoku Koločepu vatrogasnih snaga stacioniranih na samom otoku te u kojem vremenu je moguće da vatrogasci s kopna pristupe gašenju otoka. Ujedno je provjerena ispravnosti vatrogasne opreme koja se nalazi na otoku i je li ta oprema dostatna da pokrije zahtjeve požara koji je zahvatio 30 % otoka.

Sudjelovali su pripadnici JVP Dubrovački vatrogasci, DVD Koločep, a u vježbi je korišten i vatrogasni brod ''Orlando'', kojeg je Grad Dubrovnik nabavio prije dvije godine ponajprije za vatrogasnu zaštitu naših otoka. Grad Dubrovnik, inače je u proteklom razdoblju uložio značajna sredstva u vatrogastvo od nabavka opreme i uređenja vatrogasnih domova do brige za vatrogasce s kojima je potpisan novi kolektivni ugovor uz povećanje plaća.

GRADONAČELNIK FRANKOVIĆ OTVORIO GODIŠNJU IZLOŽBU HRVATSKIH ARHITEKTICA I ARHITEKATA

U Studentskom domu Dubrovnik gradonačelnik Mato Franković otvorio je ovoga tjedna Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. Čestitavši autorima nagrađenih ostvarenja, gradonačelnik je rekao kako su ona znatno pridonijela dubrovačkoj arhitekturi i cjelokupnoj vizuri Grada, a osvrnuo se i na izazove budućnosti, odnosno na imperativ stvaranja mjere i očuvanja sklada u prostoru na području Dubrovnika kao bitnim odrednicama potaknutim upravo izmjenama i dopunama GUP-a.

- Na početku mog mandata vjerovao sam da ću se susresti s brojnim izazovima, ali nisam vjerovao da će jedan od najvećih biti urbanizam. No, to me je dočekalo i postavilo se pitanje kako istovremeno odgovoriti na izazove budućnosti čuvajući sve ono što su nam naši stari ostavili u nasljeđe. Svjedoci smo da se to može, a to pokazuju i dva nagrađena djela koja krase naš grad.- istaknuo je gradonačelnik Franković.

Naglasio je i kako je suradnja Grada Dubrovnika i Društva arhitekata Dubrovnik iznimno važna za daljnji i primjereni razvoj Grada, ali i poradi očuvanja postojećih povijesnih vizura i bogate kulturne baštine.

Inače, nagrada “Viktor Kovačić“ za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj u 2020. godini pripala je autorima Tinu Svenu Franiću, Vanji Rister i Ani Martinčić Oreško za kompleks Studentskog doma u Dubrovniku. Arhitektu Krunoslavu Ivanišinu i njegovim suradnicima Lulzimu Kabashiju i Ivi Ivas dodijeljena je nagrada “Drago Galić“ za najuspiješnije ostvarenje na području stambene arhitekture vilu 'U pogledu' na Svetom Jakovu, dok je nagrada “Viktor Kovačić“ za životno djelo dodijeljena arhitektu Ivici Prtenjaku za vrijedna djela poput obnove tvrđave Revelin, muzeja Dominikanaca i crkve na Boninovu.

Izložbu su organizirali Sveučilište u Dubrovniku, Udruženje hrvatskih arhitekata, Društvo arhitekata Dubrovnik i Hrvatska komora arhitekata – Područni odbor Dubrovnik, a ostaje otvorena do 18. lipnja 2021. godine.

Sadržaj Grada Dubrovnika

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020