Ponedjeljak, 03 Svi 2021 10:02

Dubrovnik 52. najskuplji grad na svijetu za život! Čemu služi prenošenje gluposti bez komentara?!

Piše:
Dubrovnik 52. najskuplji grad na svijetu za život! Čemu služi prenošenje gluposti bez komentara?! Foto: Grzrs171/Pixabay

Na pojedinim portalima senzacionalistički su preneseni podaci s web stranice numbeo.com prema kojima je Dubrovnik 52. najskuplji grad na svijetu prema troškovima života. Život u Dubrovniku jest skup, ali podaci s navedene web stranice u mnogočemu ne odgovaraju stvarnosti, pa se tako navodi kako je mjesečni trošak četveročlane obitelji u Dubrovniku skoro 25 tisuća kuna, preciznije, 24964,73 kune i to bez stanarine.

Mnogi od nas bili bi sretni da imaju za potrošiti 25 tisuća kuna mjesečno, imali bi na što, lijepo bi bilo kada bi uistinu četveročlana obitelj u Dubrovniku mogla svako malo izaći na objed od tri slijeda, u restoran koji bi ih, prema toj stranici, u srednje rangiranom objektu, koštao 1346 kuna, odnosno 673 kune za dvoje, kako su oni naveli.

Kad se pregledaju podaci stranice numbeo.com ispada da građani Dubrovnika deboto umiru od gladi, jer ako su troškovi života 25 tisuća kuna, a prosječna plaća, navedena na toj stranici, je u Dubrovniku 7621 kunu neto pa kad se uzme u obzir da se pri spominjanju troškova četveročlane obitelji misli na dvoje odraslih i dvoje djece, znači da prosječnoj obitelji svaki mjesec nedostaje skoro deset tisuća kuna za osnovne potrebe života.

K tome, osim što su pojedine cijene prenapuhane, pogrešne su i neke lako provjerljive, pa tako piše kako je cijena mjesečnog prijevoza, u nas znanog kao abonamenat, 300 kuna. Također ista stranica u cijenu predškolskog odgoja navodi privatne vrtiće s cijenom od 1125 kuna po djetetu, iako većina dubrovačke djece ide u gradske vrtiće i plaća znatno manju cijenu. Prema toj stranici Dubrovčani također ne kupuju jeans gaće ispod 700 kuna po paru niti teniske ispod 800 kuna, a cipele ispod 766 kuna valjda po toj stranici Dubrovčanima nisu opcija.

Bilo bi zapravo uistinu lijepo kad bi Dubrovčani imali takav standard, no taj standard nemaju ni građani puno bogatijih zemalja od Hrvatske, osim ako netko uistinu vjeruje da neki Nijemac npr. baš mora kupiti teniske od 800 kuna ili jeans od 700 kuna, jer Nijemci ili Francuzi, pa eto ni Dubrovčani ne nose ništa jeftinije.

Podaci sa stranice numbeo.com zapravo jer tek nekakva idealizacija koja odskače od stvarnosti, ne samo dubrovačke.

Stoga nije sasvim jasno čemu zapravo služi to kad se takve gluposti bez ikakvog komentara prenose s takvih stranica, dokazivanju čega?!

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020