Petak, 02 Prosinac 2022 20:01

Dubrovnik je dobio prvi proračun u eurima; dom umirovljenika u Gružu uskoro se otvara; s Čilipa ponovo direktno za New York

U tjednu na izmaku Gradsko vijeće Grada Dubrovnika usvojilo je Proračun za 2023. koji je planiran u iznosu od 87,2 milijuna eura. Zrakoplovi United Airlinesa i idućeg će ljeta direktno povezivati New York s Dubrovnikom koji je dobitnik je nagrade Simply the Best za 2022. godinu. Dogodine u Grad stiže organizira Laureus - Svjetske sportske nagrade, a koje se često prezentiraju kao sportski ekvivalent Oscara.

USVOJENI PRORAČUN ZA 2023. JE OSTVARIV, RAZVOJAN I UKLJUČIV

Gradsko je vijeće usvojilo Proračun Grada Dubrovnika za 2023. godinu. Prvi proračun izražen u novoj valuti planiran je u iznosu od 87.235.714,00 eura te predstavlja oporavak gradskih financija, približavajući se vrijednostima pretpandemijskog proračuna koji je 2019. iznosio 92.164.644,24 eura.

Proračun Grada Dubrovnika za 2023. ostvariv je, razvojan i socijalno usmjeren, a njegove stavke uvelike obuhvaćaju sve skupine društva – radno stanovništvo, obitelji, djecu, mlade, umirovljenike i potrebite.

- Usvojili smo ključni dokument Grada Dubrovnika za 2023. godinu. Razvoj, briga o mladima, briga o starijima, poticanje poduzetništva, razvoj sportske infrastrukture samo su neki od programa koje nosimo u Proračunu. Hvala svim vijećnicima na konstruktivnoj raspravi kao i na nikad većoj podršci Proračunu. - rekao je gradonačelnik Mato Franković nakon što je prijedlog Proračuna dobio potporu vijećnika.

Najznačajniji iznosi, kao i svake godine, planirani su za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo, a svi prepoznati programi u obrazovanju, sportu, zdravstvu i socijalnoj skrbi usklađeni su sa stvarnim potrebama. Samo za predškolski odgoj i obrazovanje te osnovno školstvo planira se iznos od gotovo devet milijuna eura.

Predviđeno je i povećanje izdvajanja za umirovljeničke dodatke i druga socijalna davanja, sve prema prethodno donesenoj Odluci o socijalnoj skrbi. Po prvi put u proračun su uključena sredstva za rad novoosnovane ustanove Dom za starije osobe Ragusa, koji će skrbiti o novom domu za starije i nemoćne u Gružu, ali i o budućem domu ispod Opće bolnice Dubrovnik.

Proračun obuhvaća i povećanje plaća djelatnicima u vrtićima u omjeru 6 posto koeficijent i 5 posto osnovica, a uključena su i sredstva u iznosu od 8,3 milijuna kuna za povećanje kolektivnih prava djelatnika ustanova u kulturi za 19 posto.

U punu primjenu u 2023., nakon što je privremeno obustavljen u korona krizi, ulazi i program participativnog budžetiranja za čije je provođenje planirano 46.453,00 eura, a koji će temeljem iskaza volje građana po gradskim kotarima i mjesnim odborima imati i značajnog utjecaja na izgled Proračuna za 2024. godinu.

Uz rekonstrukciju i proširenje Lapadske obale s ugovorenim završetkom radova u studenom iduće godine, Grad Dubrovnik nastavlja razvijati i druge kapitalne i infrastrukturne projekte pa se u Proračunu za 2023. godinu planiraju sredstva za nastavak realizacije projekata poput spojne ceste Tamarić, multifunkcionalne dvorane Gospino polje, sportske dvorane Orašac, rekonstrukcije Osnovne škole Ivana Gundulića, prometnice iza zgrada „Kineski zid“, spojne prometnice D8-Nuncijata, Dječjeg vrtića Komolac i DV Pčelica.

Od novih projekata izdvajaju se spomenik djeci stradalnicima domovinskog rata, pretovarna zona Ploče iza Grada, plato na spoju šetnica Uvale Lapad te izgradnja hangara VK Neptun, čime se nastavlja započeti proces ulaganja u sportsku infrastrukturu. Osigurana su i sredstva za rekonstrukciju sportskog igrališta Gimnazije Dubrovnik, jedinog u naselju Ploče, u igralište s umjetnom travom kako bi ga građani napokon opet mogli koristiti. Planiran je i završetak energetske obnove Luže te rekonstrukcija mosta Ombla. U idućoj godini doći će i do pojačanja programa investicijskog održavanja i sanacije nerazvrstanih cesta na gradskom području u ukupnoj površini oko 20.000 metara kvadratnih.

Jedan od ključnih investicijskih projekata je i modernizacija sustava javne rasvjete Grada Dubrovnika koja će uključiti zamjenu 3755 zastarjelih, energetski neučinkovitih i ekološki neprihvatljivih, rasvjetnih tijela na širem gradskom području.

U 2023. godini očekuje se realizacija projekta Serpentine Srđ uz sufinanciranje Ministarstva hrvatskih branitelja. Pokreće se implementacija druge faze projekta zone posebnog prometnog režima oko povijesne jezgre grada, a nakon što je na prijedlog Grada u zakonsku regulativu uvršten pojam „zona prometa u zaštićenoj kulturno povijesnoj cjelini i kontaktnoj zoni”, a koji povijesnim gradovima pod zaštitom UNESCO-a omogućuje uvođenje organizacije i kontrole prometa s fokusom na građane i njihove potrebe.

Ističe se izrada projektne dokumentacije za Centar za pružanje usluga u zajednici, namijenjenog djeci s teškoćama u razvoju i osobama s intelektualnim poteškoćama iznad 21 godine života. U idućoj godini planira se izraditi cjelokupna projektna dokumentacija i ishoditi građevinska dozvola, nakon čega će se u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom i ostalim jedinicama lokalne samouprave, pronaći najbolji model financiranja za ovaj iznimno važan projekt.

Naglasak je i na nizu postupaka izrade prostorno-planskih dokumenata poput urbanističkih planova uređenja, ali i započeti postupak izrade Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika koji će definirati jasnu viziju razvoja grada za dugoročni period.

Grad Dubrovnik pripremio je potpunu dokumentaciju za niz projekata koji se planiraju financirati sredstvima iz dostupnih fondova Europske unije i drugih izvan proračunskih izvora po dostupnosti istih za prijavu i financiranje.

UNITED AIRILINES I DOGODINE POVEZUJE DUBROVNIK I NEW YORK

U Londonu održan je radni sastanak predsjednika uprave United Airlinesa Bretta J. Harta, direktora Conora McAuliffea s gradonačelnikom Grada Dubrovnika Mata Frankovića, direktora Zračne luke Dubrovnik Viktora Šobera, i članice Turističkog vijeća TZ grada Dubrovnika Sandra Urlić.

Na sastanku koji je održan povodom odrađene sezone u 2022. godini dogovoreno je kako će United Airlines nastaviti letjeti direktnim avio linijama iz New Yorka za Dubrovnik i u 2023. godini. Unatoč brojnim izazovima za zrakoplovnu industriju u vrijeme korona krize, United Airlines se odlučila pokrenuti liniju za Dubrovnik, a u ovoj godini broj letova je udvostručen u odnosu na prethodnu. Uz podršku Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika dogovoren je nastavak suradnje i ponovno uspostavljanje direktne linije iz New Yorka za Dubrovnik i u 2023. godini.

GRAD DUBROVNIK „SIMPLY THE BEST” U 2023.

Grad Dubrovnik dobitnik je nagrade Simply the best za 2022. godinu u kategoriji „Novi projekti u turizmu, sustav turističkih zajednica i lokalna samouprava“ i to za uspješno realizirani projekt Dubrovnik Pass - informacijski sustav elektronske naplate i kontrole ulaska u najznačajnije kulturne i spomeničke objekte Grada Dubrovnika.

tjednisimply021222

Dubrovnik Pass, novo smart city rješenje Grada Dubrovnika predstavljeno u lipnju, u svega nekoliko mjeseci postiglo je izniman uspjeh, bilježeći rekordne prihode od kulturne baštine. Bruto prihod od prodaje Dubrovnik Pass-a u prvih deset mjeseci 2022. godine iznosi gotovo 44 milijuna kuna i premašuje prihod u istom razdoblju rekordne 2019. godine. Rezultati su time značajniji imamo li u vidu da je broj turističkih dolazaka u Dubrovnik u prvih 10 mjeseci 2022. godine na razini od oko 80 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Simply the best, tradicionalnu godišnju nagradu za kvalitetu, inventivnost i kreativnost u turizmu, zajednički dodjeljuju UHPA – krovna udruga hrvatskih putničkih agencija i specijalizirani turistički magazin Way to Croatia. Nagrada je dodijeljena su u sklopu 23. burze PUT koja je održana od 28. do 30. 11. 2022. u Velikoj Gorici.

LAUREUS – SPORTSKI OSCAR DOLAZI U DUBROVNIK

Gradonačelnik Mato Franković u Londonu se sastao s predstavnicima globalne sportske i dobrotvorne organizacije Laureus koja, između ostalog, organizira Laureus - Svjetske sportske nagrade, a koje se često prezentiraju kao sportski ekvivalent Oscara.

Gradonačelnik je s predstavnicima Laureusa razgovarao o mogućnostima i detaljima organizacije godišnje ceremonije dodjele nagrada u Dubrovniku.

Više puta smo isticali posvećenost Dubrovnika razvoju sportske infrastrukture i promoviranju sportskih događanja. Dolazak Laureusa u Dubrovnik, uz Svjetsko prvenstvo u rukometu, bilo bi još jedno od velikih događanja koje planiramo organizirati u našem Gradu. - rekao je Franković.

Laureus World Sports Awards je godišnja sportska nagrada koja je prvi put održana 2000. godine u Monaku, a kojom se odaje počast najvećim i najinspirativnijim sportskim trijumfima godine. Nagrade se na temelju glasovanja više od 1000 sportskih medija iz preko 70 zemalja dodjeljuju u šest kategorija, među njima za sportaša, sportašicu i tim godine te se prenose diljem svijeta. Ceremonije su, uz Monako, do sada održavane u Lisabonu, Barceloni, Sankt-Peterburgu, Abu Dhabiju, Londonu, Riu de Janeiru, Šangaju, Kuala Lumpuru i Berlinu.

Laureus nagradu za povratnika godine 2002. dobio je Goran Ivanišević, dok je Janica Kostelić 2006. nagrađena za najbolju sportašicu.

Dio Laureusa je i zaklada Laureus Sport for Good, prepoznata po globalnom dobrotvornom radu. Organizacija svojim djelatnostima slavi sportsku izvrsnost i koristi snagu sporta za unapređenje života djece i mladih.

EFEKTI ZIMSKOG FESTIVALA; NA DAN OTVARANJA ZABILJEŽENO POVEĆANJE BROJA NOĆENJA

Deveti Dubrovački zimski festival otvoren je paljenjem prve adventske svijeće i blagdanske rasvjete, posjetom Djeda Mraza iz Laponije i nastupom grupe Dalmatino, a prepun Stradun pokazao je da su Dubrovčani i njihovi gosti s odobravanjem prihvatili ovogodišnji adventski program, koji gradska uprava u suradnji s partnerima organizira nakon dvogodišnje pauze uzrokovane korona krizom.

Izvješće ostvarenog turističkog prometa kroz sustav eVisitor potvrdilo je prepoznatljivost ponude Dubrovnika u razdoblju Adventa na tradicionalno naklonjenim turističkim tržištima.

zimskitjedni021222

Tako je na dan 26. studenog 2022. u našem gradu zabilježen 1.042 dolazak, što je s indeksom 96 u razini rezultata zabilježenih na isti dan 2019. godine. Podaci o realiziranim noćenjima još su indikativniji, pa je na isti dan bilo 2.685 noćenja koja su ostvarili strani i domaći posjetitelji, čime je u odnosu na isti dan 2019. godine zabilježeno povećanje od 48 posto u noćenjima. Strani posjetitelji su uvjerljivo u prednosti pa su ukupno 2097 noćenja ostvarili stranci s najzatupljenijim tržištem Bosne i Hercegovine, a slijede ga gosti iz Albanije i Njemačke.

Budući da je Zimski festival tek započeo i uzimajući u obzor raznolik i bogat program, od koncerata na Stradunu pa do sadržaja na drugim lokacijama ,očekivanja od turističkih rezultata tijekom prosinca opravdano su visoka.

VRIJEDNOM DONACIJOM OPREMA SE NOVI DOM UMIROVLJENIKA

Prvi dom umirovljenika u Dubrovniku nakon čak 51 godinu uskoro otvara svoja vrata. Naime, u tijeku je opremanje i namještanje prostora čime se završava projekt Rekonstrukcije hotela Gruž u dom za starije i nemoćne osobe – tipa hotel. Kvalitetan namještaj po mjeri prostora i prilagođen potrebama budućih korisnika financiran je donacijom Sebastiana Ćwika, a ukupna vrijednost iznosi 503.882,53 kune odnosno 66.713,91 eura.

Dogradnjom, nadogradnjom te prenamjenom zgrade koja je dovršena, od zadanog objekta dobiven je koristan i udoban prostor podijeljen na pet etaža predviđen za smještaj 48 umirovljenika u 32 smještajne jedinice. Kako bi se postigla optimalna kvaliteta smještaja, uz racionalizaciju troškova, u prvoj fazi radova uklonjen je krov i srušen dio objekta. Zadržano je 690 četvornih metara postojeće građevine te je nadograđeno oko 620 četvornih metara dodatnog prostora.

domtjedni021222

Tri jednokrevetne sobe prilagođene su za osobe s invaliditetom, odnosno osobe smanjene pokretljivosti, a smještene su u suterenu objekta. U objekt je ugrađeno dizalo, a sve sobe imat će direktan pristup kupaonicama te gotovo trećina njih imaju i lođe. Za dodatnu udobnost korisnika, u prizemlju objekta uređuje se dnevni boravak s kafićem te velika terasa.

Domom će upravljati ustanova Ragusa za starije i nemoćne osobe koja će u budućnosti preuzeti upravljanje i domom umirovljenika ispod Opće bolnice za koji je ishođena građevinska dozvola, a jedinstvena uprava smanjit će troškove održavanja. Domom u Gružu i izgradnjom novog doma ispod Opće bolnice većinom će se zadovoljiti potrebe smještaja dubrovačkih umirovljenika, što je jedna od najvažnijih mjera ove gradske uprave usmjerenih na podizanje kvalitete života i skrbi za sugrađane treće životne dobi.

Sadržaj Grada Dubrovnika