Nedjelja, 15 Svi 2022 14:59

Đuro Pulitika će dobiti svoju ulicu, ali to neće biti Put od Bosanke

Piše:
Atelje Đura Pulitike Atelje Đura Pulitike Foto: UGD

Predsjednik dubrovačkog HSLS- a Miho Baće koji je inače jedan od pročelnika u Županiji, predložio je nedavno da se Put od Bosanke preimenuje ulicu Đura Pulitike. Iako je stava da jedan od najboljih dubrovačkih slikara treba dobiti ulicu, gradonačelnik Mato Franković ime Putu od Bosanke ne misli mijenjati. No, izvjesno je da će uz 100. obljetnicu rođenja jedna od gradskih ulica nositi ime po Đuru Pulitici.

- Vidio sam prijedlog da se Put od Bosanke preimenuje po Đuru Pulitici i ne mislim da je taj prijedlog dobar, ali misli da jedna ulica u gradu mora nositi njegovo ime. Već na idućoj Gradskog vijeća doći će takav prijedlog. - rekao je Franković te obrazložio zašto po Đuru Pulitici, koji je inače bio s Bosanke, neće preimenovati Put od Bosanke.

- Put od Bosanke ima svoju povijesnu vrijednosti, težinu i značaj i neka ostane i dalje Put od Bosanke. Postoje ulice koje uistinu mogu nositi ime Đura Pulitike, koje su značajne i gdje promjena imena neće uzrokovati reperkusije i probleme ako to učinimo. Inače i ovaj će put kod promjena imena ulice Grad Dubrovnik snositi troškove građanima zbog promjene osobnih dokumenata jer se mijenja naziv ulice.- rekao je Franković.

Đuro Pulitika smatra se jednim od najboljih dubrovačkih slikara. Grad Dubrovnik 1993. godine dodijelio mu je nagradu za životno djelo, Primio je i nagradu „Vladimir Nazor” za životno djelo.

Uz 100. obljetnicu njegova rođenja Umjetnička galerija Dubrovnik pripremu veliku retrospektivnu izložbu s djelima Đura Pulitike, a za tu će prigodu biti tiskan i prateći katalog.

Đuro Pulitika rođen je 26. siječnja 1922. godine, a obilježavanje 100. godišnjice njegova rođenja malo kasni zbog COVID mjera koje su donedavno bile na snazi.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019