Petak, 13 Svibanj 2022 12:56

Dvije važne odluke obilježile tjedan, UPU Nuncijata i osnivanje Doma za starije osobe Ragusa

Gradsko je vijeće usvojilo UPU stambeno naselje za branitelje na Nuncijati. Usvojena je i odluka o osnivanju Doma za starije i nemićne Ragusa.

USVOJEN UPU STAMBENO NASELJE ZA BRANITELJE NA NUNCIJATI

Nakon što je Gradsko vijeće usvojilo Odluku o donošenju Urbanističkog plana uređenja stambenog naselja za branitelje na Nuncijati, stekli su se preduvjeti za pokretanje postupka dodjele zemljišta braniteljima koji su prethodno stekli to pravo sukladno odlukama Gradskog vijeća i pravu na stambeno zbrinjavanje izdanom od strane Ministarstva branitelja Republike Hrvatske.

Gradonačelnik Mato Franković uvodno je podsjetio da su za UPU braniteljskog naselja na Nuncijati ishođene sve potrebne suglasnosti sukladno Zakonu o prostornom uređenju, dok je Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske dala svoju suglasnost da se plan uputi Gradskom vijeću na raspravu i donošenje prije ishođenja mišljenja Centra za svjetsku baštinu UNESCO-a na Studiju procjene utjecaja na dobro Svjetsko kulturne baštine.

Gradonačelnik je rekao i da su branitelji - hrvatski ratni vojni invalidi i članovi obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja predugo čekali na nešto što su svojom žrtvom i hrabrošću zaslužili i na što su odavno stekli pravo.

- Ovim usvajanjem napravili smo jedan veliki korak naprijed prema ispunjavanju zasluženih prava branitelja.- rekao je Franković te istaknuo kako je Grad Dubrovnik u proteklom petogodišnjem razdoblju stambeno zbrinuo 70 obitelji hrvatskih branitelja.

Nakon usvajanja UPU-a Nuncijata, Grad Dubrovnik će putem svojih službi pokrenuti izradu geodetskih elaborata kojim se izdvajaju dijelovi zemljišta u vlasništvu Grada te se formiraju nove čestice koje će se dodjeljivati braniteljima. Na osnovu prethodno izrađene projektne dokumentacije Grad će podnijeti zahtjev za ishođenje dozvola za izgradnju ceste s pratećom infrastrukturom prema naselju Nuncijata čiji se početak izgradnje očekuje na proljeće iduće godine.
Grad će braniteljima ponuditi i mogućnost da građevinske dozvole za tipske objekte na Nuncijati ishoduju na trošak Grada kako bi im se pomoglo, ali i kako bi se ispunio uvjet jednoobraznosti gradnje na ovom području.

Sam postupak dodjele zemljišta braniteljima bit će okončan u idućih nekoliko mjeseci.

OSNIVANJE USTANOVE DOM ZA STARIJE OSOBE RAGUSA

Gradsko vijeće je izglasano je osnivanje ustanove socijalne skrbi 'Dom za starije osobe Ragusa'” kao javne ustanove za pružanje socijalnih usluga. Osnivač je Grad Dubrovnik, a ustanova, čija je djelatnost pružanje socijalnih usluga starijim osobama, upravljat će Domom umirovljenika u Gružu i budućim Domom za starije koji će se graditi pored Opće bolnice Dubrovnik.

- Ovom odlukom osnivamo ustanovu i ovo je osnovni preduvjet kako bi i Dom u Gružu mogao postati sastavni dio mreže domova, što ujedno znači smanjenje troškova. Ovo je samo prvi skalin, a na budućem rebalansu proračuna ćemo osigurati sredstva za opremanje doma, za što će novoosnovana ustanova provesti javnu nabavu.- pojasnio je gradonačelnik Mato Franković.

Radovi na rekonstrukciji Hotela Gruž u dom za starije i nemoćne hotelskog tipa, što je prvi novi dom za starije koji se u Dubrovniku radi nakon 51 godinu, trebali bi biti završeni do kraja godine. Rekonstrukcijom i prenamjenom zgrade dobit će se udoban prostor podijeljen na pet etaža, predviđen za smještaj 48 umirovljenika u 32 smještajne jedinice.

Dom za starije i nemoćne u Gružu dijelit će upravu s budućim domom umirovljenika ispod Opće bolnice za koji je početkom godine ishođena građevinska dozvola, a jedinstvena ustanova osigurat će i manje troškove. Novi dom moći će primiti oko 200 osoba na stalnom i oko 75 osoba na dnevnom smještaju te da će biti opremljen restoranom, liječničkom ordinacijom, prostorima za fizikalnu terapiju kao i društvenim prostorima poput knjižnice.
Rekonstrukcijom doma u Gružu i izgradnjom novog doma ispod Opće bolnice većinom će se zadovoljiti potrebe smještaja dubrovačkih umirovljenika, što je jedna od najvažnijih mjera ove gradske uprave usmjerenih na podizanje kvalitete života i skrbi za sugrađane treće životne dobi.

U RIJECI DUBROVAČKOJ ČETIRI NOVA PJEŠAČKA PRIJELAZA

Završeni su radovi uređenja novih pješačkih prijelaza na nerazvrstanoj cesti kroz Rijeku dubrovačku, na četiri lokacije – u Komolcu kod benzinske postaje, u Rožatu kraj autobusne čekaonice, ispod naselja Naš dom i u Mokošici na dijelu ceste od Novog naselja prema Mokošici. Grad Dubrovnik na ovaj je način podigao razinu sigurnosti pješaka prilikom prelaska ceste u ovim gradskim naseljima.

pjesackiprijelazi130522

Prije iscrtavanja samih pješačkih prijelaza bilo je potrebno izgraditi pripadajuće nogostupe za siguran pristup prijelazima ili napraviti prilagodbe postojećeg, na nekim lokacijama izmjestiti stupove javne rasvjete te postaviti cestovnu signalizaciju. Sve sukladno izrađenom Prometnom elaboratu za označavanje pješačkih prijelaza na ovoj dionici, a koji je prije realizacije upućen Policijskoj upravi na ishođenje prethodne suglasnosti.

Ukupna vrijednost označavanja predmetnih pješačkih prijelaza i svih pratećih radova iznosi oko 175.000,00 kuna.

FRANKOVIĆ: „LIJEPO JE KAD USPJEŠAN GRAD PRATI USPJEŠNA ŽUPANIJA”

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao na svečanoj sjednici Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije održane povodom blagdana svetog Leopolda Bogdana Mandića i Dana Dubrovačko-nerenske županije.

U svom je obraćanju gradonačelnik Franković stavio naglasak na projekte koje zajedno razvijaju i provode Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija.

– Lijepo je i kad uspješan Grad prati uspješna Županija i obratno. Ali i kad te rezultate dijelimo.- rekao je gradonačelnik.

Istaknuo je tako projekt Centra za pružanje usluga u zajednici, nad-standard u zdravstvenoj skrbi, razvoj širokopojasne infrastrukture kojim će se za 12 tisuća kućanstava na području grada i susjednih općina osigurati brzi internet te rekonstrukciju Vile Čingrija za koju je nedavno ishodovana građevinska dozvola radi razvijanja Regionalnog centra kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu. Županu Nikoli Dobroslaviću uputio je čestitku i na pokrenutom projektu Centra za gospodarenje otpadom čija realizacija će omogućiti održivo upravljanje ovim važnim sustavom, posebno naglasivši važnost korištenja EU fondova.

- Okretanje potencijalima koje nose dostupni fondovi Europske unije važan je dio upravljačke umješnosti na kojim se gradi budućnost ove županije i ovog grada. Na rezultatima koje na tom putu ostvarujemo treba također zahvaliti ovoj Vladi na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, prvenstveno jer razumiju i prepoznaju potrebe krajnjeg juga i zato što na njih znaju adekvatno odgovoriti realizacijom brojnih komunalnih i infrastrukturnih projekata. Zahvaljujući EU fondovima i podršci Vlade Republike Hrvatske provodimo gotovo 900 milijuna kuna vrijedan projekt Aglomeracije, koji uključuje modernizaciju i novogradnju sustava vodoopskrbe i odvodnje šireg gradskog područja. Nismo zaboravili ni naše Elafite, a od Vlade i resornog ministra Olega Butkovića stiglo je i obećanje da će legendarna Postira uskoro dobiti svoju zasluženu zamjenu. U samom centru grada napreduje izgradnja iznimno važne prometnice. Lapadska obala proširuje se, uređuje i komunalno oprema uz stopostotno financiranje iz europskih i nacionalnih izvora. - rekao je još gradonačelnik.

U svom se govoru osvrnuo i na značaj spajanja dva dijela hrvatskog teritorija izgradnjom Pelješkog mosta, poručivši da je Dubrovnik konačno je vrednovan neprekinutom vezom s ostatkom države.

- To je misao koja kod svakog od nas izaziva osjećaj nacionalnog ponosa.- istaknuo je.

Dotaknuo se i gradnje zračne luke na području Trebinja.

- Ako postoji i najmanja mogućnost da takva gradnja ugrozi  izvorište rijeke Omble bit ćemo protiv takvog projekta, čvrsto ćemo inzistirati na pridržavanju prihvaćenih međunarodnih ekoloških standarda i znati zaštiti naše prevrijedne resurse. - poručio je.

Uputio je čestitke svim žiteljima Županije i ovogodišnjim laureatima, a svoje obraćanje gradonačelnik je završio riječima njezina zaštitnika, svetog Leopolda Bogdana Mandića koji je rekao: „Ni jedan čovjek nije toliko od blata da se u njemu ne bi našlo zrnce zlata“.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je kako su se brojni kapitalni projekti u proteklom periodu realizirali upravo na području Dubrovačko-neretvanske županije, omogućivši pritom znatan iskorak, prosperitet i napredak ovog dijela Hrvatske. Osvrnuo se posebice i na infrastrukturne investicije poput Pelješkog mosta, koji će kako je kazao dati snažan zamah daljnjem gospodarskom rastu juga zemlje. Istaknuo je kako će se kao i do sada kontinuiranom i zajedničkom sinergijom dionika s područja lokalne i regionalne samouprave te uz potporu Vlade težiti onim nastojanjima koji imaju za cilj osigurati stabilnost te visoku kvalitetu života hrvatskih građana.

Sadržaj Grada Dubrovnika

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019