Petak, 21 Lipanj 2024 13:38

ENERGETSKI KOLAPS, EVO ŠTO SE DOGAĐA

ENERGETSKI KOLAPS, EVO ŠTO SE DOGAĐA Foto: JPA

Cijelo područje Dalmacije, gotovo cijela Crna Gora i dijelovi Bosne i Hercegovine u petak oko podne ostali su bez napajanja električno energijom, a prema neslužbenim informacijama uzrok potpunog kolapsa energetskog sustava u tri države je ispad na mreži Crnogorskog elektroprenosnog sustava.

U Hrvatskoj je bez napajanja ostalo područje od Prevlake pa sve navodno do trafostanice Brinje u Ličko – senjskoj županiji.

Kako pišu mediji u Crnoj Gori opskrba električnom energijom na njihovom se području postepeno počela vraćati oko 13:15 sati.

dm

Nadopuna, 13:47 sati:

Prekid opskrbe električnom energijom u dijelovima Republike Hrvatske izazvao je međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja, izvijestili su u petak iz Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Hrvatski operator prijenosnog sustava radi analizu sa operatorima sustava susjednih zemalja kako bi se utvrdio uzrok, dodaju.

Za ublažavanje problema međunarodnog prekida opskrbe električnom energijom Hrvatska elektroprivreda stavila je u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi HOPS mogao osigurati opskrbu električnom energijom građana RH u što kraćem vremenskom roku. Što se tiče distribucijske mreže HEP-a, HEP - Operator distribucijskog sustava izvještava da na mreži nema oštećenja, izvijestili su iz HEP-a.

Nadopuna u 13:54 sati:

U kratkom priopćenju Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) navodi se da je problem bio ispad na crnogorskog elektrodistribucijskoj mreži.

Kako saznaje Televizija Vijesti, od gradova u Crnoj Gori struju su svo vrijeme imali samo Pljevlja i Žabljak.

Istodobno je bez struje ostala cijela Bosna i Hercegovina, javlja Dnevni avaz. Posebno je kaotično u Sarajevu, javlja list, gdje je iz mreže ispala kompletna prometna signalizacija. Struje nema ni u Tuzli, Brčkom, Banjoj Luci, Mostaru, Zenici, Jajcu.

Tanjug, pak, javlja da struje nema ni u dobrom dijelu Albanije, odnosno u gradovima Tirani, Draču, Elbasaniju, Gjirokastri, Skadru. Po prvim informacijama, uzrok je kvar na visokonaponskim vodovima.

Nadopuna u 14:30 sati:

Električna energija bez koje je oko 12.20 ostala doslovno cijela Dalmacija polako se počela vraćati nešto prije 13.30 sati.

Kako se neslužbeno doznaje struja se vraća postupno, te bi najkasnije do 15.30 sati čitava Dalmacija trebala imati električnu energiju.

Za sada su u elektromrežu uključeni dijelovi Splita, te drugih gradova i mjesta.

Osim nestanka struje sada se pojavio problem nestanka interneta.

Kako se doznaje zbog strujnog, ali i internetskog incidenta građani ne mogu u ljekarnama predizati svoje ljekove.

Struje nije samo nestalo u Dalmaciji. Nije je bilo u dijelovima BiH, Slovonije, te Crne Gore u kojoj je navodno i došlo do kvara.

Zbog nestanka struje su po gradovima bile nesnosne gužve na cestama, a zbog vanjskih temperatura od plus 40 neki su u stanovima mjerili i desetak stupnjeva više temperature.

U Splitu su vatrogasci imali 25 intervencija zbog ljudi koji su ostali zatočeni u liftu te nekoliko zbog gašenja agregata kao i na desetke poziva uznemiraneih građana.

Prekid opskrbe električnom energijom u dijelovima Republike Hrvatske izazvao je međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja, izvijestio je HEP.

Hrvatski operator prijenosnog sustava radi analizu sa operatorima sustava susjednih zemalja kako bi se utvrdio uzrok.

Za ublažavanje problema međunarodnog prekida opskrbe električnom energijom Hrvatska elektroprivreda stavila je u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi se osigurala opskrba električnom energijom građana u što kraćem vremenskom roku.

Raspad elektroenergetske mreže dogodio se kroz tri države - prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske - cijelu Dalmaciju.