Utorak, 18 Svi 2021 13:51

Evo kakav bi bio sastav Gradskog vijeća da je ostalo 25 vijećnika...

Piše:

Na netom održanim izborima za Gradsko vijeće Grada Dubrovnika izmjena zakona prvi put birao se manji broj vijećnika. Naime, umjesto dosadašnjih 25 buduće gradsko vijeće imati će 21 vijećnika/vijećnicu.

U novom sazivu Gradskog vijeća HDZ-ova kolicija će tako imati sedam, Srđ je Grad i DDS po tri vijećnika, KLGB Ivice Roka, DUSTRA i SDP po dva te Most i koalicija HNS-HSLS-NS po jednog, s time da u potonjem slučaju mandat pripada nezavisnom Andru Vlahušiću.

No, kako bi izgledalo Gradsko vijeće da je ostao broj od 25 vijećnika, tko bi bili dobitnici, a tko gubitnici.

E, da je 25 vijećnika HDZ koalicija, koja je u prošlom sazivu imala deset mandata, u odnosu na taj saziv izgubila bi dva vijećnika, umjesto tri koliko je HDZ koalicija izgubila u sustavu po kojem se birao 21 vijećnik. Dakle, po starom broju vijećnika HDZ bi imao osam mandata, DDS bi napredovao i imao četiri mandata, umjesto tri koliko imaju u sastavu od 21-og vijećnika, a najveći napredak ostvarili bi Srđevci, koji uostalom i jesu ostvarili najveći napredak i po novom izbornom sustavu te su s jednog skočili na tri mandata, a da je ostalo 25 vijećnika imali bi čak četiri. Osnivanjem stranke SJG je tako dosad ostvario najbolji izborni rezultat.

Gubitnik bi svakako bila DUSTRA. Iako je ta stranka osvojila tek 137 glasova manje nego na prošlim izborima u novom sazivu imat će dva umjesto tri mandata koliko je imala dosad, a i da je ostao sustav od 25 vijećnika DUSTRA bi pala za jedan mandat.

SDP bi i u starom sustavu ostvario jednak rezultat, dva mandata dok bi u Vijeću od 25 vijećnika profitirao Most koji bi imao također dva mandata umjesto jednog koliko je dobio u sazivu od 21 vijećnika.

Najveći poraz svakako je doživio HNS kao predvodnik koalicije s nezavisnim Androm Vlahušićem, HSLS-om i NS Reformistima. Ta koalicija u oba sustava imala bi po jedan mandat, a na prethodnim izborima HNS je osvojio tri mandata. U međuvremenu je ostao bez jednog izlaskom Matije Čale Mratović iz stranke, a sad neće zapravo imati niti jedan s obzirom da onaj osvojeni pripada Vlahušiću.

Najveće iznenađenje izbora KLGB Ivice Roka i u Gradskom vijeću koje bi sačinjavalo 25 vijećnika imala bi dva mandata.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020