Nedjelja, 06 Kolovoz 2023 18:56

EVO KAKO SU POSLOVALE MLJETSKE OPĆINSKE TVRTKE

Piše:
Benzinska crpka Usluga Mljet na trajektnom pristaništu u Sobri Benzinska crpka Usluga Mljet na trajektnom pristaništu u Sobri Foto: dpp

Iako je to još bila godina korone komunalna poduzeća u vlasništvu Općine Mljet u 2022. godini dobro su poslovala, pokazuje zadnje izvješće, a izuzetak je tvrtka Usluge Mljet koja je 2022. završila s gubitkom, ali ne zbog lošeg rada već zbog ograničenja cijena goriva. Naime, ta tvrtka je koncesionar za benzinsku crpku u Sobri, a iako je prijevoz goriva do otoka znatno skuplji, u konačnoj cijeni za kupce ta razlika, zbog ograničenje cijena, nije mogla biti i naplaćena. Usluge Mljet na kraju 2022. ostvaril su tako gubitak u iznosu od 43.495 eura.

S radom općinskih tvrtki iznimno je zadovljan i mljetski općinski načelnik Đivo Market.

- Usluge Mljet uvijek je bila ekstra profitabilna tvrtka, ali kako je Vlada prošle godine zamrznula cijene goriva, nije se mogao ostvariti višak prihoda. To je inače tvrtka koja je prošle godine dobila dvadesetogodišnju koncesiju na pomorskom dobru. - kazao je Market i dodao kako u ovoj godini Usluge Mljet ne bi trebale poslovati s gubitkom.

- Ove godine je nešto liberalnije formiranje cijena goriva pa računamo da će tvrtka pozitivno poslovati. - rekao je Market.

Voda Mljet iznimno je značajna tvrtka za Općinu Mljet. Opskrba pitkom vodom godinama je naime bila problem za otok. No, to se stanje u posljednjih godina itekako promijenilo.

- Prije dvadesetak godina bila je jedna cisterna vode, ako si je mogao dobiti iz neke javne vodospreme. Bilo je to doba kad nas je od žeđi spašavao vojni vodonosac. Danas, zahvaljujući i Općini i svima koji su nas maksimalno podržavali, imamo tri desalinizatora s kojima opskrbljujemo dvije trećine otoka, što odrađuje naša tvrtka Voda Mljet. Važnoj je reći kako imamo i vodu s kopna, iz Neretve. - rekao je Market.

Kako je u Nacionalni park Mljet došao vodovod i priključen je na mrežu NPKLM-a, tvrtka Voda Mljet proizvodi i distribuira vodu izvan Parka, otočkim domaćinstvima i gospodarskim objektima.

Ta tvrtka koja odlično posluje, 2022. imala je dobit od 67.894 eura, trebala bi se spojiti s NPKLM-om – tvrtkom koja ostvaruje ne male gubitke na vododovodnoj mreži, a time i u poslovanju. Načelnik Market smatra kako bi bilo bolje da Voda Mljet ostane općinska tvrtka.

- Pa u principu smatram da to neće biti dobro, ali poštovat ćemo zakonske odredbe i povezati poslovanje u zajedničku tvrtku, odnosno stopiti se s NPKLM vodovodom jer smo i suvlasnici te tvrtke. - rekao je Market.

Inače, Voda Mljet trenutno izvodi projekt projekt postavljanja vodovodne cijevi od Prožurske Luke do Okuklja.

Posljednja, ali ne manja važna općinska tvrtka je Komunalno Mljet iz koje su se zapravo izdvojile tvrtke Voda Mljet i Usluge Mljet. Dobit tog poduzeća iznosila je 23.033 eura.

mljet tvrtke 06082 reciklazno min

Komunalno Mljet tvrtka je koja se uglavnom bavi prikupljanem otpada, a ima i svoje reciklažno dvorište. Načelnik Market ističe kako njezini zaposlenici jako dobro odrađuje svoje zadatke. Komunalno Mljet zaduženo je i za privez i odvez brodova u trajektnom pristaništu.

Na poslovnim rezultatima mljetskim komunalnim tvrtkama pozavidjeli bi u sličnim tvrtkama i u većim gradovima u Županiji. Općinski načelnik ističe kako su ljudi ključ uspjeha u mljetskim komunalnim društvima.

- Da bi se dobro poslovalo treba imati čelne ljude koji su odgovorni i skromni, koji svoja iskustva i odnos prema radu prenose i na svoje djelatnike i zaista moram pohvaliti sve zaposlenike naših komunalnih tvrtki. - istaknuo je načelnik Općine Mljet Đivo Market.