laus banner 2021 2

Srijeda, 23 Prosinac 2020 12:37

Folklorni ansambl Linđo predstavio znanstvenu etnološko - folklorističku studiju „Kolo, poskočica, linđo”

Folklorni ansambl Linđo u suradnji s vanjskim suradnicima i znanstvenicima uspješno je realizirao još jedan veliki projekt započet 2019. godine. Projekt naziva „Kolo, poskočica, linđo – Kolo linđo i njegove suvrstice kao odraz lokalnih identiteta na području Dubrovačko - neretvanske županije”, autora etnologa Ivice Kipre uspješno je zaključen izdavanjem i predstavljanjem vrijedne znanstvene etnološko - folklorističke studije čiju su vrijednost prepoznali i istakli eminentni hrvatski stručnjaci s područja etnologije i folkloristike, recenzenti dr. sc. Tvrtko Zebec i dr. sc. Lidija Bajuk s Instituta za etnologiju i folkloristiku.

Predstavljanjem ove publikacije u slavljeničkoj 55. godini FA Linđo je ukazao na važnost kontinuiranog praćenja stanja očuvanosti žive baštine na terenu i njezine uvijek nove interpretacije.

Potporu projektu dao je Grad Dubrovnika, ali i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Sustavnim terenskim radom, audio ispitivanjem kazivača i video snimanjem plesača kulturno - umjetničkih društava na širem području, snimljeno je 58 kazivača i 13 plesnih izvedbi odnosno 11 lokalnih KUD - ova.

Na projektu je uz ravnatelja Vlaha Kljunka kao dio projektnog tima sudjelovala i voditeljica i koordinatorica projekta Dubravka Sarić. Za fotografije na terenu bile su zadužene djelatnice FA Linđo Marica Vlahinić i Tajana Kera, a za video snimke Toni Miletić i LMT studio.
Uz urednika i koautora publikacije Ivicu Kipru, svoj znanstveni doprinos kao koautori studije dali su i prepoznati folklorist Vidoslav Bagur i vrstan etnomuzikolog Joško Ćaleta s Instituta za etnologiju i folkloristiku. Posebnu vrijednost publikaciji daju i prilozi koji sadrže notne zapise različitih izvedbi linđa na lijerici, za čiju je transkripciju, odnosno notaciju, s audio zapisa zaslužan glazbenik Vicko Dragojević. Upečatljivo grafičko oblikovanje publikacije potpisuje grafička dizajnerica Ivana Putica.

dpp

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020