laus banner 2021 2

Srijeda, 23 Prosinac 2020 12:37

Folklorni ansambl Linđo predstavio znanstvenu etnološko - folklorističku studiju „Kolo, poskočica, linđo”

Folklorni ansambl Linđo u suradnji s vanjskim suradnicima i znanstvenicima uspješno je realizirao još jedan veliki projekt započet 2019. godine. Projekt naziva „Kolo, poskočica, linđo – Kolo linđo i njegove suvrstice kao odraz lokalnih identiteta na području Dubrovačko - neretvanske županije”, autora etnologa Ivice Kipre uspješno je zaključen izdavanjem i predstavljanjem vrijedne znanstvene etnološko - folklorističke studije čiju su vrijednost prepoznali i istakli eminentni hrvatski stručnjaci s područja etnologije i folkloristike, recenzenti dr. sc. Tvrtko Zebec i dr. sc. Lidija Bajuk s Instituta za etnologiju i folkloristiku.

Predstavljanjem ove publikacije u slavljeničkoj 55. godini FA Linđo je ukazao na važnost kontinuiranog praćenja stanja očuvanosti žive baštine na terenu i njezine uvijek nove interpretacije.

Potporu projektu dao je Grad Dubrovnika, ali i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Sustavnim terenskim radom, audio ispitivanjem kazivača i video snimanjem plesača kulturno - umjetničkih društava na širem području, snimljeno je 58 kazivača i 13 plesnih izvedbi odnosno 11 lokalnih KUD - ova.

Na projektu je uz ravnatelja Vlaha Kljunka kao dio projektnog tima sudjelovala i voditeljica i koordinatorica projekta Dubravka Sarić. Za fotografije na terenu bile su zadužene djelatnice FA Linđo Marica Vlahinić i Tajana Kera, a za video snimke Toni Miletić i LMT studio.
Uz urednika i koautora publikacije Ivicu Kipru, svoj znanstveni doprinos kao koautori studije dali su i prepoznati folklorist Vidoslav Bagur i vrstan etnomuzikolog Joško Ćaleta s Instituta za etnologiju i folkloristiku. Posebnu vrijednost publikaciji daju i prilozi koji sadrže notne zapise različitih izvedbi linđa na lijerici, za čiju je transkripciju, odnosno notaciju, s audio zapisa zaslužan glazbenik Vicko Dragojević. Upečatljivo grafičko oblikovanje publikacije potpisuje grafička dizajnerica Ivana Putica.

dpp

hss banner trojanovic

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020