Subota, 23 Ožujak 2024 19:14

Foto / „SUBOTNJA KAVA U GALERIJI” UZ IZLOŽBU „BRANKO KOVAČEVIĆ (1911. - 1988.)”

Foto / „SUBOTNJA KAVA U GALERIJI” UZ IZLOŽBU „BRANKO KOVAČEVIĆ (1911. - 1988.)” Foto: Miho Skvrce

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u subotu je održano stručno vodstvo kroz aktualnu retrospektivnu izložbu „Branko Kovačević (1911. - 1988.) Iz dubrovačkih zbirki”, a u sklopu programa „Subotnja kava u Galeriji“.

Zainteresirane posjetitelje je kroz izložbu provela autorica izložbe dr.sc. Rozana Vojvoda, muzejska savjetnica Umjetničke galerije Dubrovnik.
Izložba se bavi interpretacijom opusa Branka Kovačevića i ističe njegove najvažnije preokupacije u određenim periodima - dijalog s nasljeđem moderniteta, shvaćanje forme i prostora te poglavito odnos prema dubrovačkom ambijentu. Mediteranski i dubrovački kontekst neizostavan je u proučavanju i valoriziranju djela Branka Kovačevića, bilo da je riječ o prikazima kamene školjke Dubrovnika koju umjetnik interpretira konstruktivističkim leksikom, slikama gradskih i otočkih kuća i đardina ili melankoličnim interijerima s bezbrojnim referencijama na neka prošla razdoblja.

Na više od sto šezdeset djela predstavlja se presjek umjetnikovih slikarskih istraživanja od prvih crteža s Akademije likovnih umjetnosti iz 1934. godine do posljednjih radova iz 1988. godine. Obuhvaćeni su Kovačevićevi rani interijeri i dubrovačke vedute koje radi kasnih četrdesetih i ranih pedesetih godina, ciklus „Žene iz Dalmatinske zagore“ i „Arizona“ iz sredine šezdesetih godina, slike iz sedamdesetih godina u kojima umjetnik ostvaruje svoju inačicu postkubizma, te melankolični, atmosferski interijeri koje radi osobito intenzivno od kasnih sedamdesetih godina do kraja svog života i koji predstavljaju veliki doprinos tom slikarskom žanru u hrvatskom slikarstvu.
Izložena su djela iz javnog i privatnog vlasništva u Dubrovniku, a najveći broj umjetnina posuđen je od dr.sc. Vesne Čučić, pastorke Branka Kovačevića, ujedno i stručne suradnice na izložbi. Autorica i kustosica izložbe je dr.sc. Rozana Vojvoda, muzejska savjetnica Umjetničke galerije Dubrovnik.

Izložba je otvorena još u nedjelju, 24. ožujka.

dpp