Subota, 25 Svibanj 2024 19:39

Foto / DRUŽENJE S UMJETNICAMA IZLOŽBE „VIDLJIVE”

Foto / DRUŽENJE S UMJETNICAMA IZLOŽBE „VIDLJIVE” Foto: Miho Skvrce

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u subotu je održano stručno vodstvo kroz aktualnu izložbu „Vidljive”, ali i druženje s jednim dijelom umjetnica koje su predstavljene na ovoj izložbi.

„Subotnja kava u Galeriji“ program je Umjetničke galerije Dubrovnik kojom se ta ustanova pokušava što više želimo približiti sugrađanima i svim posjetiteljima grada Dubrovnika nudeći im drugačiji doživljaj jedne kulturne ustanove.

Kroz izložbu je posjetitelje provela jedna od kustosica izložbe, muzejska savjetnica Umjetničke galerije Dubrovnik, dr.sc. Rozana Vojvoda, a posjetitelji su imali jedinstvenu priliku upoznati jedan dio umjetnica i izravno od njih čuti o procesu nastajanja radova s kojima su se predstavile na ovoj izložbi.

Na izložbi sudjeluje više od sto umjetnica, a u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik predstavljeno je njih 65. Na Subotnjoj kavi u Galeriji svoje su radove posjetiteljima predstavile Dubravka Lošić, Ivana Dražić Selmani, Ivana Jelavić, Ivana Pegan, Ana Požar Piplica, Ivona Vlašić, Nives Sertić, Matea Šabić Sabljić i Darija Žmak Kunić.

Međuinstitucionalni projekt i izložba „Vidljive” je nastao u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Umjetničke galerije Dubrovnik, Muzeja likovnih umjetnosti Osijek i Galerije umjetnina u Splitu.

Projekt je rezultat istraživanja zastupljenosti umjetnica u umjetničkim zbirkama muzejskih institucija, a ujedno predstavlja i određene aspekte i mapiranje suvremene umjetničke prakse autorica u Hrvatskoj. Cilj projekta je osvijestiti nužnost za ravnopravnom vidljivošću i zastupljenošću autorica u muzejskim zbirkama i programskim realizacijama koje do sada imaju udio tek 10 – 15%. Umjetnička produkcija autorica obuhvaća širok raspon tema i senzibiliteta te nedvojbeno zaslužuje veću vidljivost i pozornost stručne i šire javnosti. Kroz tematske cjeline izložba, uz radove iz muzejskih fundusa, predstavlja i umjetničku produkciju autorica koje su se kroz svoj umjetnički rad kvalitetom visoko pozicionirale na umjetničkoj sceni a nisu nužno zastupljene u muzejskim zbirkama.

Izložba se u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik može pogledati još samo do nedjelje, 26. svibnja.

mp