Petak, 05 Srpanj 2024 11:50

Foto / DSO PREDSTAVIO ALBUM UZ STOTU OBLJETNICU DJELOVANJA

Foto / DSO PREDSTAVIO ALBUM UZ STOTU OBLJETNICU DJELOVANJA Foto: Vedran Levi

Ususret velikoj obljetničkoj godini objavljen je album „Dubrovački simfonijski orkestar – 100 godina“ u nakladi Croatia Recordsa i Prvog glasa, a koncertna promocija albuma održala se sinoć u Kneževu dvoru. Album su predstavili Marija Vidović ispred Croatia Recordsa i Prvog Glasa te Slobodan Begić, ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Na koncertu je upriličen čitav album – tri djela hrvatskih skladatelja: Krsta Odaka, Pavla Dešpalja i Borisa Papandopula.

Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravnao je maestro Ivan Hut, veliki promotor hrvatskih kompozitora, dok je kao solist u Dešpaljevom Koncertu za violončelo i gudače Branimir Pustički. Uz Dešpalja, na albumu, pa tako i na koncertu, našla su se Passacaglia u g-molu, op. 35 za gudački orkestar Krsta Odaka te Sinfonietta za gudače, op. 79 Borisa Papandopula.

„Odabir programa ovog nosača zvuka zahvala je umjetnicima koji su i sami niz godina djelovali uz Orkestar te mu posvetili svoja djela koja su oblikovala prepoznatljivi zvuk Orkestra, istovremeno slijedeći iskrenu posvećenost ansambla njegovanju hrvatske glazbene baštine.“ – navedeno je u knjižici albuma.

„Sto godina postojanja jednog orkestra povod je za poseban osvrt i zahvalu svima koji su tijekom tih godina ugrađivali svoje znanje, vještinu i kreativnost u stvaranje hrvatske glazbene baštine kojom se ponosimo, koja nas predstavlja u zemlji i svijetu, koja je odredila živote generacijama glazbenika i slušatelja, na čemu smo zahvalni.“

Orkestar ne bi došao do svojih 100 godina da nije ljudi koja ga čine onim što jest – stoga je ravnatelj DSO-a Slobodan Begić iskoristio priliku za ispratiti u mirovinu glazbenicu koja je provela gotovo četrdeset godina u orkestru i kojoj je ovo bio jedan od posljednjih koncerata s orkestrom – Vjeru Cobenzl. Dubrovački simfonijski orkestar zaželio joj je lijepu i ugodnu mirovinu uz zahvalu na dugogodišnjem predanom radu.

rrd