Subota, 09 Srpanj 2022 19:31

FOTO / Evo kako izgledaju Ploče nakon prve faze uređenja tzv. pretovarne zone

FOTO / Evo kako izgledaju Ploče nakon prve faze uređenja tzv. pretovarne zone Foto: Grad Dubrovnik

Završeni su radovi prve faze uređenja tzv. pretovarne zone na Pločama. Kako danas navode u priopćenju iz Grada Dubrovnika, „s ciljem uređenja prihvatno - pretovarne površine u gradskom središtu, prethodno neugledno područje hortikulturno je revitalizirano i ozelenjeno”.

S ovog dijela Ploča tako je uklonjen otpad kao i razne stvari koje su koristili karićari, a uklonjeni su i neugledni paravani, postavljeni još u vrijeme mandata Andra Vlahušića. Postavljen je i novi asfalt, a on će u drugoj fazi biti zamijenjen prikladnom podlogom kada će cijeli prostor dobiti i funkciju trga.

„Kontejneri miješanog komunalnog otpada postavljeni su uz potporni zid prema Gimnaziji Dubrovnik, dok se pozicija autobusne čekaonice i pješačkog prijelaza u Ulici Frana Supila zadržala kakva je i bila prije početka radova na Pločama. Oko postojeće autobusne stanice ugrađeni su kameni rubnjaci, arle, zasađeno je zelenilo čime je formiran zeleni pojas koji će se navodnjavati sustavom „kap po kap” odnosno sporim i ravnomjernim doziranjem vode pomoću integriranih kapaljki. Uvedenim promjenama prostor je rasterećen te je osiguran odgovarajući pristup javnom sanitarnom čvoru, a sami ulaz u područje UNESCO-vog zaštićenog kulturnog dobra poprimio je adekvatan i jedinstven izgled.” - pišu pak iz gradske uprave.
 
„Prema izrađenom idejnom projektu cjelovitog rješenja, a u čiju će realizaciju biti uključen i Konzervatorski odjel u Dubrovniku, u drugoj fazi uređenja predviđeno je u podzidima postojećeg parka smjestiti sve sadržaje koji se trenutno obavljaju na samom platou - utovar i pretovar roba, spremišni prostori, odlaganje otpada i parking za elektro vučna vozila, a čime će se dugoročno rješiti pitanje opskrbe grada. Dok će se sam plato urediti kao trg koji je dostupan javnosti uz pristup fontani „Međed“ koja ima svojstvo kulturnog dobra i javnog sanitarnog prostora namijenjenog građanstvu i turistima.” - navode iz Grada.

dpp

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019